Friday, March 4, 2011

Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΘΕΟΙ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ


Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

ΚΑΙ ΟΙ ΑΘΕΟΙ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=============


Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης έχει μεταξύ των Ιεραρχών της ορισμένους πολύ αξιόλογους αρχιερείς και εξ απόψεως αρετής και εξ απόψεως θεολογικής κατάρτισης.


Ως εκ τούτου οι Σεβασμιότατοι αρχιερείς της Εκκλησίας της Κρήτης είναι σε θέση να σταθμίσουν ότι ήρθε η ώρα να πάρουν μια πολύ πιο δυναμική στάση έναντι των εθνοπροδοτών και των άθεων που μας κυβερνούν.


Κατανοούμε ότι είναι φυσικό να είναι προσεκτικοί στις αντιδράσεις τους νοουμένου ότι το ποίμνιό τους είναι - σε μεγάλο βαθμό - φανατικοί οπαδοί του κυβερνώντος κόμματος. Αυτό όμως σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να τους αποτρέψει από το να το χειραγωγήσουν κατάλληλα.


Δεν εννοούμε φυσικά να υποδείξουν στους πιστούς ποιους υποψηφίους να ψηφίσουν αλλά οφείλουν να εκθέσουν τους εκκλησιομάχους και τους εθνομειοδότες και να εξηγήσουν στο λαό του Θεού τους κινδύνους εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθούν και έναντι της Εκκλησίας αλλά και για τα εθνικά μας θέματα.


Υπάρχει πάντοτε τρόπος οι ηγέτες της Εκκλησίας να στηλιτεύουν την εκκλησιομαχία των εκάστοτε κυβερνήσεων, χωρίς να εμπλέκονται στην κομματική κραιπάλη, και αυτό ακριβώς προσδοκούμε ότι θα πράξουν οι Σεβασμιότατοι αρχιερείς της Εκκλησίας της Κρήτης.


Παραθέτουμε στη συνέχεια την είδηση που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.


*****


ΤΕΛΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΚΛΗΡΙΚΩΝ

==============


Διορισμοί κληρικών τέλος μέχρι νεωτέρας. «Φωτιές» στους κόλπους της Εκκλησίας της Κρήτης έχει ανάψει εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας με την οποία ουσιαστικά απαγορεύει στους Μητροπολίτες να προχωρούν στις χειροτονίες με σκοπό τους έμμισθους διορισμούς. Στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι οι διορισμοί «παγώνουν» μέχρι να εκδοθεί διευκρινιστική-ερμηνευτική εγκύκλιος από τους υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών, ωστόσο δεν προσδιορίζεται κάποιο χρονοδιάγραμμα.

Η επίμαχη εγκύκλιος διαβιβάστηκε στους Ιεράρχες της Κρήτης τα τελευταία 24ωρα και ο προβληματισμός από μέρους τους είναι έντονος.

Όπως λένε, ουσιαστικά η Πολιτεία τους «δένει» τα χέρια την ώρα που υπάρχουν σοβαρά κενά σε διάφορα χωριά και πρέπει να διοριστούν άμεσα ιερείς.

«Πείτε μου τι θα πω στους κατοίκους ενός χωριού που έχει μείνει χωρίς ιερέα. Περιμένετε να συνταξιοδοτηθούν πέντε κληρικοί για να σας φέρουμε παπά;» σχολιάζει Μητροπολίτης της Κρήτης.

Τα νέα δεδομένα προκαλούν σύγχυση στις χειροτονίες υποψήφιων κληρικών, οι οποίοι περίμεναν πώς και πώς τον διορισμό τους. Αν και Μητροπολίτες του νησιού τους προηγούμενους μήνες είχαν κάνει κάποιες μεμονωμένες χειροτονίες, πλέον δεσμεύονται αφού απαγορεύονται να προβαίνουν σε μονοπρόσωπους διορισμούς.


ΠΗΓΗ:

αναδημοσίευση από cretalive.gr

No comments:

Post a Comment