ΤΟ ΙΣΛΑΜ ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΗ ΦΥΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΙΤΚΩΝ ΗΓΕΤΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΝ
Του Παναγιώτη Τελεβάντου
===========
Συνεχίζει να προκαλεί, σε παγκόσμια κλίμακα, πολλές αντιδράσεις η Ισλαμική τυφλή βία στην Αίγυπτο, τη Νιγηρία και την Κύπρο από τους Μουσουλμάνους.
Ο Πατριάρχης των Κοπτών Σενούντα, αλλά και ο Ορθόδοξος Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, γίνονται δέκτες δεκάδων μηνυμάτων συμπαράστασης από όλο τον κόσμο από θρησκευτικούς και πολιτικούς ηγέτες που εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους για την τυφλή βία και το αλόγιστο μίσος των οπαδών του Ισλάμ το οποίο ουδέποτε άλλαξε στη ροή της Ιστορίας παρά τους περί αντιθέτου μύθους που ορισμένοι Τουρκολάγνοι πολυπολιτισμικοί και εθνομειοδότες καλλιεργούν.
Να σημειώσουμε ότι η σύγκληση έκτακτου διαθρησκειακού συνεδρίου στην Κύπρο με πρωτοβουλία της Εκκλησίας της Κύπρου δεν είναι επιλήψιμη ενέργεια καθ’ εαυτήν, νοουμένου όμως ότι δεν παρατηρηθούν παραβιάσεις των Ιερών Κανόνων με συμπροσευχές και άλλα παρατράγουδα.
Παρακαλούμε το Μακαριότατο Κύπρου και τους άλλους αρχιερείς της μεγαλονήσου να προσέξουν να μη σκανδαλίσουν τους πιστούς με αχρείαστες ενέργειες, οι οποίες την μεν υπόθεση της Κύπρου ουδόλως θα ωφελήσουν, τον δε πιστό λαό του Θεού θα πικράνουν αφάνταστα για μια ακόμη φορά.
Η συνεργασία της Εκκλησίας με όλους τους κοσμικούς, θρησκευτικούς και πολιτικούς φορείς δεν αντενδείκνυται και ουδόλως προσβάλλει την κανονική τάξη. Και συνέδρια μπορούν να γίνουν και συνεργασία μπορεί να υπάρξει με τους αλλόθρησκους για να επιτευχθεί κάτι καλό.
Σε καμιά όμως περίπτωση δεν πρέπει οι Ιεροί της Εκκλησίας Κανόνες να παραβιάζονται και ποτέ δε πρέπει να δίνεται η εντύπωση ότι οι χριστιανοί και οι αλλόθρησκοι έχουν τις ίδιες θρησκευτικές πεποιθήσεις.
Ο ίδιος κίνδυνος υφίσταται - σε μεγαλύτερο ακόμη βαθμό - με τους αιρετικούς (Παπικούς, Μονοφυσίτες και Προτεστάντες) οπότε εμπεδώνεται ο λεγόμενος “λαικός Οικουμενισμός”.
Γίνομαι πιο συγκεκριμένος για να δείξω πώς μπορεί να υπάρξει θεμιτή συνεργασία με αλλόθρησκους και αιρετικούς αλλά και πώς μπορεί να υπάρξει προσπάθεια προώθησης κάτι καλού με το λανθασμένο τρόπο.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης λ.χ. συναντάται με τον Αρχιραββίνο της Κωνσταντινούπολης και τον Πατριάρχη των Αρμενίων και τον Πριμάτο των Παπικών στην Τουρκία για να προωθήσουν δίκαια αιτήματα των θρησκευτικών μεινοτήτων στην Τουρκία χωρίς συμπροσευχές και άλλα παρατράγουδα. Ουδέν επιλήψιμο. Αντίθετα επαινετέα και χρήσιμη ενέργεια.
Οι συμπροσευχές όμως που παρατηρούνται σε Διαθρησκειακές συναντήσεις, το μοίρασμα “Ιερών Κορανίων”, το άναμμα μανόρων κτλ. αποτελούν ανεπιθύμητες συγκρητιστικές ενέργειες που προκαλούν το ορθόδοξο συναίσθημα και παραβιάζουν κατάφωρα τους Κανόνες της Εκκλησίας.
Η συμπεριφορά του Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεου, επί παραδείγματι, αποτελεί κραυγαλέα απαράδεκτη συνεργασία με αιρετικούς. Πραγματοποιεί συστηματικά ποιμαντικές επισκέψεις με τον παπικό Αρχιεπίσκοπο της Σύρου λες και είναι ορθόδοξος επίσκοπος και τον έχει στο πλάι του σε όλες τις εκδηλώσεις που κάνει ακόμη και στις ιερατικές συνάξεις της Μητροπόλεως του!!!
Για όνομα του Θεού! Αντί να είναι περισσότερο προσεκτικός από όλους τους επισκόπους της Εκκλησίας της Ελλάδος λόγω της ιδιάζουσας κατάστασης στη Μητρόπολή του - όπου οι μισοί περίπου κάτοικοι των Κυκλάδων είναι Παπικοί - συμπεριφέρεται με αυτόν τον κυριολεκτικά ουνιτικό τρόπο;
Επομένως συνεργασία για να αντιμετωπισθεί η Ισλαμική βία ναι, αλλά όχι με παραβίαση των Κανόνων της Εκκλησίας.
Παραθέτουμε στη συνέχεια τρία κείμενα ενδεικτικά του κλίματος που έχει δημιουργηθεί από την τυφλή ισλαμική βία και τις αντιδράσεις εξαιτίας της στο χώρο της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.
ΝΕΑ ΚΑΤΑΚΡΑΥΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΟΧΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
===============
Εντείνονται οι διεθνείς αντιδράσεις κατά της κίνησης του κατοχικού καθεστώτος στη βόρεια Κύπρο να απαγορεύσει την τέλεση της Χριστουγεννιάτικης Θείας Λειτουργίας στην Καρπασία. Μετά την επίσημη ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών που εξέφρασε τη δυσφορία του για το γεγονός ήρθς η σειρά της Αμερικανικής Επιτροπής για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία.
Η Επιτροπή εξέφρασε την ανησυχία της για την απαγόρευση της τέλεσης Θείας Λειτουργίας, τα Χριστούγεννα, στην εκκλησία του 'Αγιου Συνέσιου, στο χωριό Ριζοκάρπασο, στην κατεχόμενη Κύπρο. «Πρόκειται για λάθος, για ένα σύμβολο θρησκευτικής μισαλλοδοξίας και καταπιεστικής πολιτικής εκ μέρους των υποστηριζόμενων από τουρκικά στρατεύματα τουρκοκυπριακών αρχών, το ότι απαιτήθηκε από μια τόσο μικρή εκκλησιαστική κοινότητα να ζητήσει άδεια για να κάνει χριστουγεννιάτικη λειτουργία», δήλωσε ο επικεφαλής της Επιτροπής, Λέοναρντ Λίο και πρόσθεσε: «Η απαίτηση για την εξασφάλιση σχετικής άδειας αποτελεί απλώς γραφειοκρατικό τέχνασμα, που παραβιάζει το οικουμενικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας. Ο ελληνορθόδοξος πληθυσμός έχει μειωθεί σταθερά στην περιοχή της Κύπρου, η οποία ελέγχεται από τις τουρκοκυπριακές αρχές και τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής».
Ο Αμερικανός αξιωματούχος επισημαίνει ακόμη ότι «δεν είναι αξιόπιστοι οι ισχυρισμοί των τουκοκυπριακών αρχών ότι μία τέτοια μικρή εκκλησιαστική κοινότητα χρειαζόταν εκ των πρότερων να υποβάλει σχέδιο για το πώς θα ήλεγχε το συμμετέχον πλήθος.
Ζητούμε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να ασκήσει πίεση στις τουρκοκυπριακές αρχές να καταργήσουν κάθε εμπόδιο που έχουν επιβάλει στους ελληνορθόδοξους χριστιανούς το οποίο τους αποτρέπει να ασκούν ελεύθερα το θρήσκευμά τους».
Η Επιτροπή επικαλείται εκθέσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σύμφωνα με τις οποίες η εκκλησία του 'Αγιου Συνέσιου είναι ένας από τους επτά χώρους στην υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση περιοχή, όπου μπορούν να γίνονται, σε τακτική βάση, θρησκευτικές τελετές χωρίς να χρειάζεται εκ των προτέρων άδεια.
Η Επιτροπή συμπεραίνει πως η απαγόρευση της διεξαγωγής χριστουγεννιάτικης λειτουργίας στα κατεχόμενα της Κύπρου προσκρούει στη θέση αυτή.
Στην ανακοίνωση της Αμερικανικής Επιτροπής για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία επισημαίνεται ότι το 1960 ο πληθυσμός των ελληνορθόδοξων χριστιανών στο Ριζοκάρπασο υπολογιζόταν σε 3.000 άτομα, από τους συνολικά περίπου 180.000 Έλληνες που ζούσαν στο βόρειο τμήμα της Κύπρου.
Σήμερα έχουν απομείνει στο Ριζοκάρπασο περίπου 350 Ελληνοκύπριοι.
Η Επιτροπή για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία είναι μία ανεξάρτητη, διακομματική επιτροπή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ.
Τα μέλη της διορίζονται από τον πρόεδρο της χώρας και από ηγετικά στελέχη και των δύο κομμάτων στη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Κύριο έργο της Επιτροπής είναι να εξετάζει παραβιάσεις θρησκευτικής ελευθερίας, διεθνώς, και να κάνει εισηγήσεις πάνω σε θέματα σχετικής πολιτικής στον πρόεδρο των ΗΠΑ, την υπουργό Εξωτερικών και το Κογκρέσο.
Η μεγάλη ελληνοαμερικανική οργάνωση ΑΧΕΠΑ εξήρε την Αμερικανική Επιτροπή για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία για την απόφασή της να εκδώσει τη σχετική ανακοίνωση.
Ο πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ, Νικόλας Καρακώστας, σε δήλωσή του προς τη VOA, εξέφρασε, μεταξύ άλλων, την ελπίδα πως η ανακοίνωση «θα ενθαρρύνει την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να ανταποκριθεί κατάλληλα και να πιέσει το τουρκοκυπριακό καθεστώς να απομακρύνει κάθε περιορισμό της θρησκευτικής ελευθερίας στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου».
ΠΗΓΗ:
Πυλώνας Εκκλησιαστικών ειδήσεων ΑΜΗΝ
*****
ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Η ΡΙΨΗ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΣΤΟ ΝΕΙΛΟ
ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ
____________
Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, αναβλήθηκε από τον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο Καΐρου η τελετή ρίψης του Τιμίου Σταυρού στο Νείλο ποταμό, που θα γινόταν αύριο 6 Ιανουαρίου.
Την απόφαση αυτή πήρε απόψε το βράδυ το ΔΣ του ελληνικού σωματείου στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας, ιδιαίτερα αυτές τις ημέρες που η Αίγυπτος πενθεί τον χαμό 23 πολιτών της από το τυφλό τρομοκρατικό κτύπημα στην Αλεξάνδρεια.
Πάντως, στην Αλεξάνδρεια, η ρίψη του Σταυρού θα γίνει κανονικά στις εγκαταστάσεις του εκεί Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο Β΄, παρουσία των αρχών.
ΠΗΓΗ:
Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία”
*****
ΕΚΑΚΤΟ ΔΙΑΘΡΗΣΚΕΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ
__________
Με στόχο την ανάδειξη της κατάστασης στην Καρπασία, η Εκκλησία της Κύπρου, συγκαλεί εκτάκτως διαθρησκευτικό συνέδριο Χριστιανών και Μουσουλμάνων.
Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος δήλωσε ότι το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί από τις 16 μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου και έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν οι χριστιανικές εκκλησίες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής, της Ρωσίας και το Βατικανό, καθώς και οι θρησκευτικοί εκπρόσωποι τη Συρίας, του Λιβάνου αλλά και της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων.
Του διαθρησκευτικού συνεδρίου θα ακολουθήσει συνέδριο των εκκλησιών της Μέσης Ανατολής, που θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία.
ΠΗΓΗ:
SigmaLive
No comments:
Post a Comment