Friday, January 31, 2020

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ


ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Στην αμέσως προηγούμενη ανάρτηση, παραθέσαμε αποσπάσματα από την προσφώνηση του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστάσιου, σε Ουκρανική αντιπροσωπεία που τον επισκέφθηκε στα Τίρανα.

Στην προσφώνησή του, ο Μακαριώτατος επανέρχεται δυναμικά για το Ουκρανικό και ρίχνει το γάντι στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και ξαναλέει αποφασιστικά ότι

1.) Δεν αναγνώρισε την Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας και δεν θα την αναγνωρίσει πριν θεραπεύσει την κατάσταση Οικουμενική Σύνοδος.

2.) Το Ουκρανικό δεν μπορεί να επιλυθεί με την αποστολή επιστολών (σαφής νύξις για τις επιστολές που αντάλλαξε για το θέμα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη), αλλά ΜΟΝΟΝ με απόφαση Οικουμενικής Συνόδου.

3.) Αναγνωρίζοντας την δυσκολία να συνέλθει, επί του παρόντος, Οικουμενική Σύνοδος για να λύσει το Ουκρανικό, ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος δεν διστάζει να πει ότι θα μείνει ανοιχτό για μεγάλο χρονικό διάστημα και θα λυθεί στο απώτερο μέλλον όταν ο Θεός το θελήσει.

Προφανώς η προσφώνηση του Μακαριώτατου Αλβανίας θα ενοχλήσει σφόδρα το Φανάρι, αφού, για μια ακόμη φορά, χωρίς να μασά τα λόγια του, ο κ. Αναστάσιος συντάσσεται ευθέως με τις θέσεις του Πατριαρχείου Ρωσσίας και αντιτίθεται, με την ίδια σαφήνεια, με τις θέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου για το Ουκρανικό.

Η ανοιχτή σύγκρουση του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας με τον Οικουμενικό Πατριάρχη για το Ουκρανικό είναι αδιάψευστος μάρτυρας ότι το σαράκι του εθνοφυλετισμού δεν αφορά όλους τους Ορθόδοξους.

Είναι αλήθεια ότι ο εθνοφυλετισμός είναι αληθινή πληγή στο σώμα της Εκκλησίας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι οι Ορθόδοξοι είναι εθνοφυλετιστές.

Ούτε Σλαβόφιλος είναι ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας, ούτε, όμως, εθνοφυλετιστής. Η ειλικρινής άποψή του είναι ότι 

1.) Αφενός μεν, κακώς κινήθηκε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, για την εκχώρηση Αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία, και 

2.) Αφετέρου, ο τρόπος υπέρβασης του Ουκρανικού, είναι ΜΟΝΟΝ η σύγκληση Οικουμενικής Συνόδου.

Μπορεί κάποιος να διαφωνεί με τις θέσεις του Μακαριώτατου Αλβανίας, αλλά ουδείς νομιμοποιείται να τον χαρακτηρίσει 
1.) Σλαβόφιλο,  
2.) εθνοφυλετιστή,  
3.) ότι κινείται από εξωεκκλησιαστικά, ή 
4.) ταπεινά ελατήρια.

Αύριο -συν Θεώ- θα σχολιάσουμε την θέση του Μακαριώτατου Αλβανίας ότι ΜΟΝΟΝ Οικουμενική Σύνοδος μπορεί να θεραπεύσει τα Σχίσματα.

No comments:

Post a Comment