Sunday, January 5, 2020

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ


ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Στην αμέσως προηγούμενη ανάρτηση παραθέσαμε απόσπσμα από την προσφώνηση του Οικουμενικού Πατριάρχη προς την αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ουκρανίας, η οποία επισκέφθηκε το Φανάρι με την ευκαιρία της επετείου της εκχώρησης πριν ένα χρόνο του Τόμου Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας. 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης βάζει στην θέση του τον έκνομο, Οικουμενιστή και Ρωσσοκίνητο Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο, ο οποίος εντελώς αντικανονικά νοσφίζεται εξουσίες και προνόμια που ανήκουν ΜΟΝΟΝ στον Οικουμενικό Πατριάρχη για να προωθήσει, με πρόσχημα το Ουκρανικό, την φιλοπρωτεία, τον ηγεμονισμό, τον εθνοφυλετισμό και τα Βατικάνεια οράματα του Πατριαρχείου της Ρωσσίας.

Θα πρέπει να προβληματίσει όλους -και δη την πολιτική κι εκκλησιαστική ηγεσία του Ελληνισμού- σοβαρά το ότι Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης είναι μπροστάρης για να προωθηθούν τα οράματα της λεγόμενης “Τρίτης Ρώμης”.

Πολύ ορθά, επίσης, ο Παναγιώτατος επισημαίνει ότι σχίσμα ΜΟΝΟΝ η Εκκλησία της Ρωσσίας έκανε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και την Εκκλησία της Ελλάδος και όχι το αντίθετο, αφού το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το Πατριαρχείο της Αλεξανδρείας και η Εκκλησία της Ελλάδος διατηρούν στα Δίπτυχα τον Πατριάρχη της Ρωσσίας Κύριλλο.

Γι' αυτό όσοι ανησυχούν -και ορθότατα πράττουν και ανησυχούν- για την δημιουργία Σχίσματος -και μάλιστα Πανορθόδοξης διάστασης-, προς την Μόσχα πρέπει να στρέψουν το βλέμμα τους και να εκφράσουν τις ανησυχίες τους και όχι προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τις άλλες Εκκλησίες που αναγνώρισαν την Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας, αλλά δεν διέκοψαν την εκκλησιαστική κοινωνία με το Πατριαρχείο της Ρωσσίας.

No comments:

Post a Comment