Wednesday, January 1, 2020

ΣΥΓΧΑΙΡΟΥΜΕ YIKA ΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ “ΣΥΝΑΞΗ” ΤΩΝ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΑΜΜΑΝ


ΣΥΓΧΑΙΡΟΥΜΕ ΥΙΚΑ ΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ “ΣΥΝΑΞΗ” ΤΩΝ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΑΜΜΑΝ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Συγχαίρουμε θερμά και υικά τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Χρυσόστομο για την λακωνική, αλλά τόσο περιεκτική απάντηση που έδωσε αναφορικά με τη πρόσκληση του Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλου για να συμμετάσχει στην “Σύναξη” των Προκαθήμενων του Αμμάν, που παράνομα και αντικανονικά συγκάλεσε. 

Απλά δεν είναι σοβαρή υπόθεση η πρόσκληση του Ιεροσολύμων. Είναι κυριολεκτικά αστείος ο ισχυρισμός ότι ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων διακαιούται να συγκαλεί Πανορθόδοξες Συνόδους ή Συνάξεις Προκαθημένων. Γι’ αυτό - όπως πολύ ορθά είπε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου:

«Εθεώρησα φρόνιμο να μην απαντήσω. Δεν το θεώρησα σοβαρή ενέργεια αυτό. Δεν το εθεώρησα από την στιγμή που έλαβα αυτό το θέμα, ως σοβαρή απόφαση, του φίλου μου του Πατριάρχου» - δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου.
Ερωτηθείς ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β' για το ποιος έχει δικαίωμα να συγκαλεί Συνάξεις Προκαθημένων σύμφωνα με τους Ιερούς Κανόνες και την παράδοση της Εκκλησίας, ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε: «Μόνον ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ουδείς άλλος και ακριβώς επειδή δεν το έλαβα σοβαρά, παρόλη την φιλία μας δεν απήντησα».

Η καλύτερη απάντηση σε μια τόσο φαιδρή ενέργεια -όπως αυτή του Ρωσσοκίνητου Πατριάρχη Ιεροσολύμων- είναι η σιωπή ή ο χαρακτηρισμός της ως φαιδρής ενέργειας. 

Ο σεβαστός π. Βασίλειος Βολουδάκης φυσικά άλλα φρονεί επί του θέματος, αλλά δεν προσκομίζει κανένα απολύτως σοβαρό επιχείρημα για να στηρίξει τις θέσεις του που να στηρίζεται στο κανονικό δίκαιο ή στην Ιστορία της Εκκλησίας. 

Ως εκ τούτου η άποψή του κρίνεται ως ανέρειστη, ως μη σοβαρή και ως απαράδεκτη.

Άλλωστε, ποιο είναι το θεολογικό εκτόπισμα του σεβαστού και αγαπητού π. Βασιλείου, ώστε να μας απασχολούν ιδιαίτερα οι απόψεις του;

1 comment:

  1. Πριν αλεκτωρ φωνησαι, επιβεβαιώθηκα στο προηγούμενο σχόλιο μου. Τεράστιο φιάσκο η "σύναξη" που δεν τολμούν καν να την βαπτίσουν έτσι. Αλλεπάλληλες σφαλιάρες για την "τρίτη Ρώμη (τρομάρα τους)"

    https://orthodoxia.info/news/αποκλειστικο-η-επιστολή-ιεροσολύμων/

    ReplyDelete