Friday, January 31, 2020

ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ: “ΤΑ ΣΧΙΣΜΑΤΑ ΞΕΠΕΡΝΙΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΓΡΑΜΜΑΤΑ”


ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ: “ΤΑ ΣΧΙΣΜΑΤΑ ΞΕΠΕΡΝΙΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΓΡΑΜΜΑΤΑ”

Του κ. Αιμίλιου Πολυγένη
=====
Η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν είναι μία συνομοσπονδία Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών, αλλά η Μία, Αγία και Αποστολική Εκκλησία. Επομένως, οι δοκιμασίες κάθε τοπικής Εκκλησίας.
Το έχω γράψει! Από την στιγμή που ο Φιλάρετος Ντενισένκο ήταν αφορισμένος και αναθεματισμένος δεν μπορούσε να κάνει χειροτονίες. Η χειροτονία δεν είναι κάτι που κάνουμε προσωπικά, είναι κάτι που γίνεται όταν εκπροσωπούμε την Εκκλησία. Γι’ αυτό κι εμείς έχουμε μείνει στη γραμμή την οποία ξέρετε και δεν έχουμε κάνει αναγνώριση.
Αισθάνομαι ότι τρεις βασικές αρχές, που είναι θεμελιώδεις για την ύπαρξη της Ορθοδόξου Εκκλησίας, είναι τραυματισμένες: Η Αποστολική Διαδοχή, η Θεία Ευχαριστία και η Συνοδικότητα. 
Επομένως, επιμένουμε ότι τα σχίσματα ξεπερνιούνται με Οικουμενική Σύνοδο και όχι με γράμματα και άλλες ασχολίες.
Είμαι απολύτως βέβαιος ότι η αλήθεια έχει την δική της δυναμική, ίσως αυτό που ανησυχεί εμάς, είναι ότι ο Θεός δεν πολυβιάζεται. Δεν δίνει αμέσως λύση, ώστε να φανούν κάποια πράγματα και να δοκιμαστούμε όλοι μαζί.
Από την στιγμή που στηρίζουμε όλη την ζωή μας στο Χριστό και είμαστε αδιάκοπα προσηλωμένοι στο πρόσωπό Του, Εκείνος θα δώσει όταν κρίνει την οριστική λύση.

ΠΗΓΗ:

Ιστοσελίδα “Ρομφαία”

No comments:

Post a Comment