ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ
Στέφανου Κασπαρή, Το «Τακτικόν» της επισκοπής Καρπασέων και Αμμοχώστου, Λευκωσία 2019, σς 507.
Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====
Το «Τακτικόν», δηλαδή το αρχιερατικό ευχολόγιο της επισκοπής Καρπασέων και Αμμοχώστου, είναι το βιβλίο με το οποίο ασχολήθηκε ο θεολόγος κ. Στ. Κασπαρής. Το βιβλιο αυτό είναι του β΄μισού του 16ου αιώνος, δηλαδή γράφτηκε περί το τέλος της Ενετοκρατίας, αλλά διασώζει κείμενα που χρησιμοποιούνταν στη Νήσο κατά το 12ο αιώνα, ήτοι προ της Φραγκοκρατίας. Δεν χωρεί αμφιβολία ότι το έργο της κριτικής εκδόσεως του ανωτέρω «Τακτικού» αποτελεί εγχείρημα δυσχερές και φορτίον δυσβάστακτον. Όμως με την έκδοσή του ο φιλόπονος συγγραφέας έδειξε και στον πλέον δύσπιστο την επάρκειά του.
Αναγκαστικά ασχολούμενοι με την επισκοπή Καρπασέων και Αμμοχώστου παρακολουθούμε τις, λόγω της φραγκικής κατάκτησης, ιστορικές της περιπέτειες. Όπως γνωρίζουμε οι αλλόδοξοι Φράγκοι επεδίωξαν και τον εκλατινισμό των Ορθοδοξών Κυπρίων και τις 14 επισκοπές τους τις μείωσαν σε τέσσερις. Η επισκοπή Καρπασέων καταργήθηκε και ο επίσκοπος Αμμοχώστου υποχρεώθηκε να μετοικήσει στο Ριζοκάρπασο.

Στο κεφάλαιο «Τάξις γενομένη επί χειροτονία διακόνου» ο κ. Κασπαρής σημειώνει τα εξής: «Από όλα τα κείμενα που παραλληλίστηκαν μόνο εκείνα των Δ1,Αλλτ και τα μνημονεύουν επίσκοπο και όχι Αρχιεπίσκοπο. Τούτο οφείλεται πιθανότατα στο γεγονός ότι γράφτηκαν σε εποχή κατά την οποία η θέση του ορθοδόξου αρχιεπισκόπου Κύπρου είχε καταργηθεί από τον Πάπα και οι ορθόδοξοι επίσκοποι είχαν υπαχθεί υπό τον λατίνο αρχιεπίσκοπο. Η μη μνημόνευση του αρχιεπισκόπου τούτου κρίνεται ως σαφής άρνηση των ορθοδόξων Κυπρίων να υποκύψουν στους εκβιασμούς των Παπικών» (σ. 457).

Χρήσιμη όντως η εργασία του κ. Κασπαρή για όσους ασχολούνται με την παλαιογραφία και τη φιλολογία, όπως και για τους λειτουργιολόγους και τους γλωσσολόγους. Πάνω απ’ όλα όμως μας κάνει κοινωνούς του πόνου, της θλίψεως και της στενοχωρίας των εμπερίστατων Ορθόδοξων της Νήσου κατά τα δίσεκτα εκείνα χρόνια.
No comments:
Post a Comment