Thursday, January 23, 2020

ΘΑΥΜΑΣΤΟΙ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ κ. Π. ΤΣΑΓΚΑΡΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ


ΘΑΥΜΑΣΤΟΙ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ κ. Π. ΤΣΑΓΚΑΡΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Συγχαίρουμε θερμά τον συνάδελφο κ. Παναγιώτη Τσαγκάρη, Γενικό Γραμματέα της ΠΕΘ, επειδή είναι από τους λίγους που λένε την αλήθεια για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει ο ορθόδοξoς χαρακτήρας του μαθήματος των Θρησκευτικών.

Επιτίθεται -και δικαίως- σκληρά εναντίον της Υπουργού Παιδείας κ. Ν. Κεραμέως και εναντίον του κ. Γ. Καλαντζή, Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου  Παιδείας, για την απροθυμία και την αβελτηρία τους να εφαρμόσουν τις αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας, που επιτάσσουν το μάθημα των Θρησκευτικών να έχει ορθόδοξο ομολογιακό χαρακτήρα.

Παράλληλα ο κ. Τσαγκάρης διακριτικά μεν, αλλά με σαφήνεια, εκφράζει την απογοήτευση του θεολογικού κόσμου και των πιστών, επειδή η στάση της Διοικούσας Εκκλησίας -και δη του Αρχιεπισκόπου και ορισμένων Μητροπολιτών- δεν είναι η ενδεδειγμένη.

Δυστυχώς πολύ λίγοι είναι διατεθειμένοι να ομολογήσουν αυτή την αναντίλεκτη αλήθεια.

Με τις επαινετές εξαιρέσεις του π. Διονυσίου Τάτση, του θεολόγου κ. Ιωάννη Τάτση και του ιστολογίου “Θρησκευτικά”, που βρίσκονται από δεκαετίας -τουλάχιστον- στην εμπροσθοφυλακή του αγώνα για την διατήρηση του ορθόδοξου χαρακτήρα του μαθήματος των Θρησκευτικών, οι υπόλοιποι μασούν τα λόγια τους ή και κάνουν πλάτες στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, τον Μαικήνα των ΚΑΙΡΟΣκόπων και του Γιαγκάζογλου που υποσκάπτουν καίρια τον ορθόδοξο χαρακτήρα των Θρησκευτικών.

Ο κ. Τσαγκάρης, όμως, απολύτως προς τιμή του, μιλά την γλώσσα της αλήθειας και δεν αποσιωπά -έστω διακριτικά- την ευθύνη του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου για την προώθηση των Οικουμενιστικών-θρησκειολογικών βιβλίων των ΚΑΙΡΟΣκόπων για το μάθημα των Θρησκευτικών.

Ακόμη και τα ορθόδοξα χριστιανικά σωματεία της Θεσσαλονίκης στοιχήθηκαν στην ίδια λογική ότι δήθεν ευθύνη για την απο-ορθοδοξοποίηση του μαθήματος των Θρησκευτικών έχει μόνον η Πολιτεία και όχι πρωτίστως ο παράσπονδος Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Ενόσω η κριτική μας εστιάζεται αποκλειστικά στις ευθύνες της Πολιτείας και μένει στο απυρόβλητο ο Αρχιεπίσκοπος, είναι φυσικό ο Μακαριώτατος να συνεχίζει ανενόχλητος να υποσκάπτει καίρια τον ορθόδοξο χαρακτήρα του μαθήματος των Θρησκευτικών.

Ορισμένοι, πάλιν, αποδίδουν υπερβολική σημασία στις αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας για το μάθημα των Θρησκευτικών.

Ενώ συμμεριζόμαστε την χαρά τους για τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας, τους υπενθυμίζουμε ότι ο μακαριστός Μητροπολίτης Αττικής και Μεγαρίδος Νικόδημος είχε εξασφαλίσει 20 αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας χωρίς να μπορέσει να επανέλθει στον Θρόνο του.

Άρα πολύτιμες μεν οι αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας, αλλά δεν συνιστούν πανάκεια του προβλήματος.

Πριν λίγες μέρες ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τον Αρχιεπίσκοπο για να ζητήσει την συνδρομή του για το προσφυγικό. 

Πώς είναι δυνατόν, ακόμη και αν έχει την καλή διάθεση να τηρήσει ορθή στάση για το μάθημα των Θρησκευτικών, να αποκρούσει την απαίτηση του Αρχιεπισκόπου να προωθηθούν τα προγράμματα Σπουδών του Γιαγκάζογλου;

Ξεχάσαμε, μήπως, ότι ο Αρχιεπίσκοπος παρέδωσε τα ακίνητα της Εκκλησίας για να στεγαστούν λαθροπρόσφυγες, ενώ αρνήθηκε να κάνει το ίδιο για τους άστεγους Έλληνες;

Είναι θέμα κοινής λογικής: Ποιος μπορεί να επιβάλλει τους όρους του; Αυτός που ζητά ή αυτός που δίνει;

Γι’ αυτό συγχαίρουμε θερμά -για μια ακόμη φορά- τον κ. Τσαγκάρη, επειδή λέγει -έστω διακριτικά- τα πράγματα με το όνομά τους.

No comments:

Post a Comment