Tuesday, January 7, 2020

Ο ΚΙΕΒΟΥ ΕΠΙΦΑΝΙΟΣ ΜΝΗΜΟΝΕΥΤΗΚΕ ΣΤΑ ΔΙΠΤΥΧΑ ΚΑΤΑ ΤΟ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΣΕΒ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ


Ο ΚΙΕΒΟΥ ΕΠΙΦΑΝΙΟΣ ΜΝΗΜΟΝΕΥΤΗΚΕ ΣΤΑ ΔΙΠΤΥΧΑ ΚΑΤΑ ΤΟ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΣΕΒ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Διαβάσαμε στο ιστολόγιο “Θρησκευτικά”:

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Τριάδος Πειραιώς για την εορτή των Θεοφανίων της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, συλλειτουργούντος του οικείου Μητροπολίτου Πειραιώς Σεραφείμ.

Στη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, στα Δίπτυχα, μνημονεύτηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και ο "Κιέβου Επιφάνιος". Ομοίως στην ανάγνωση των Διπτύχων από τον διάκονο του Αρχιεπισκόπου μετά τον καθαγιασμό των Τιμίων Δώρων μνημονεύτηκε στον κατάλογο των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών και ο "Κιέβου Επιφάνιος”.

Ασφαλώς και μνημονεύθηκε στο συλλείτουργο στον Πειραιά ο Μακαριώτατος Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος ως ο Προκαθήμενος της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Από την στιγμή που ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αποφάσισε να εντάξει τον Μακαριώτατο κ. Επιφάνιο στα Δίπτυχα των Προκαθημένων, όποτε λειτουργεί ο Μακαριώτατος τον μνημονεύει.

Το ίδιο θα συμβεί όταν συνέλθει η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας, οπότε οι 80 τόσοι Ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος θα συλλειτουργήσουν με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο οποίος θα μνημονεύσει τον Μακαριώτατο Κιέβου ως Προκαθήμενο της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Όσοι εκπλήττονται με την στάση του Αγίου Πειραιώς ας αναμένουν λίγους μήνες που θα συνέλθει η Ιεραρχία, για να διαπιστώσουν ότι όλοι ή σχεδόν όλοι οι Ιεράρχες δεν θα διστάσουν να συλλειτουργήσουν με τον Αρχιεπίσκοπο που θα μνημονεύσει τον Κιέβου Επιφάνιο.

Ο Σεβ. Πειραιώς κατέθεσε τις όποιες αντιρρήσεις του για το Ουκρανικό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι Σχισματικός.

Άλλωστε τα κροκοδείλια δάκρυα των Ρωσσολάγνων δεν είναι καθόλου πειστικά.

Γιατί η διαμαρτυρία για το συλλείτουργο Αρχιεπισκόπου και Πειραιώς;

Ο Αρχιεπίσκοπος δεν μνημονεύει σε κάθε Θεία Λειτουργία τον Κιέβου Επιφάνιο;

Υπάρχει έστω και ένας Μητροπολίτης από τους 80 Ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος που διέκοψε το μνημόσυνο του Αρχιεπισκόπου εξαιτίας του γεγονότος ότι ο Μακαριώτατος αναγνωρίζει την Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας;

Προφανώς όχι!

Επομένως πώς δεν αναγνωρίζουν -άμεσα ή έμμεσα- όλοι οι Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας;

No comments:

Post a Comment