Sunday, January 5, 2020

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ: “ΚΑΝΟΝΙΚΩΣ ΑΣΤΗΡΙΚΤΗ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΩΛΟΣ, Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ”


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ: “ΚΑΝΟΝΙΚΩΣ ΑΣΤΗΡΙΚΤΗ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΩΛΟΣ, Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ”
=====

Στη συμπλήρωση του ενός χρόνου από τη χορήγηση του Τόμου Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας αναφέρθηκε σήμερα από το Φανάρι ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος

Ο Παναγιώτατος αναφέρθηκε εκτενώς στον ένα χρόνο από τη χορήγηση του Τόμου Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για τους Πατριάρχες Ιεροσολύμων και Μόσχας σχετικά με το ζήτημα σύγκλισης Πανορθοδόξου Συνόδου.

Ο Παναγιώτατος τόνισε τις συκοφαντίες τις οποίες έχει υποστεί όλο αυτό το διάστημα το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αναφορικά με το ζήτημα αυτό. «Πλέον η Εκκλησία της Ουκρανίας πορεύεται εν πλήρη ελευθερία, ενώ όσοι δεν την αναγνωρίζουν καθοδηγούνται από άλλες δυνάμεις», σημείωσε.

Ακολούθως εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την αναγνώριση της Εκκλησίας της Ουκρανίας, τόσο προς τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ.κ. Ιερώνυμο, όσο και προς τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρο.

Δεν παρέλειψε ωστόσο, να σχολιάσει και την κίνηση του Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεοφίλου να συγκαλέσει Πανορθόδοξη Σύνοδο.

«Ιδιαίτερα αλγεινή εντύπωση προκαλεί, η κανονικώς αστήριχτη και εκκλησιολογικώς έωλος, η πρωτοβουλία του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ. Θεοφίλου να καλέσει τους Ορθοδόξους προκαθημένους εις συνάντηση στο Αμμάν της Ιορδανίας  για την διατήρηση «της ενότητος εν ευχαριστιακή κοινωνία», ως γράφει αγγλιστί σε σχετική πρόσκληση. Οι πάντες γνωρίζουν ότι επί σειρά ετών το Πατριαρχείο Αντιοχείας δεν ευρίσκεται εις ευχαριστιακήν κοινωνίαν μετά του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, λόγω της διαφιλονικούμενης δικαιοδοσίας στο Κατάρ. 

Είναι επίσης γνωστό, ότι η Εκκλησία της Ρωσίας διέκοψε το μνημόσυνον των τριών πρώτων οι οποίοι ευρίσκονται εις κοινωνίαν με την Αγιωτάτην Εκκλησίαν της Ουκρανίας. Συνεπώς, επί τη βάσει και μόνον της κοινής λογικής, η πρόσκλησις προς διατήρησην της ενότητος εν ευχαριστιακή κοινωνία εκ μέρους του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ιεροσολύμων, αφορά κατ’ ουσίαν εις τον Μακαριώτατον Πατριάρχη Μόσχας και όχι εις ολόκληρον το εκκλησιαστικό σώμα της Ορθοδοξίας», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

ΠΗΓΗ:

No comments:

Post a Comment