Monday, November 5, 2018

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΙΟΡΕΙΤΩΝ ΣΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ


ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΙΟΡΕΙΤΩΝ ΣΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ

Της κ. Ελένης Λωρίτου
=====

Οι Aγιορείτες παρέχουν στον Τσίπρα τα προσχήματα της ευλάβειας. Αποκαλύφθηκε πλέον γυμνή η αλήθεια περί των Aγιορειτών. Και να φαντασθεί κανείς ότι πρίν όχι πολλά χρόνια, όταν κάποιοι αγανακτούσαμε για τον εφησυχασμό των Αγιορειτών, δεν τολμούσε κανείς να πει κουβέντα. Το Άγιον Όρος ήταν ο κανών της πίστεως. Είχε την αίγλη του απόλυτου ορθοδόξου κριτηρίου. Όταν προσπαθούσαμε να οργανώσουμε κάποια αντίδραση, κάποια ενημέρωση, αντιμετωπίζαμε την "άκτιστη" απάντηση των χατζήδων του Αγίου Όρους: Προσευχή! 

Από την πολλή προσευχή έρπονται στο γραφείο του πρωθυπουργού και στο State Department της Αμερικής. Σέρνουν μαζί τους για ντεκόρ και την Παναγία επάνω στα καρότσια των αεροδρομίων! Έτσι επήλθε η εκκοσμίκευση του Αγίου Όρους. 

Το μέλλον του Αγίου Όρους είναι δυσοίωνο. Από χώρο αποταγής θα καταλήξει ένας χώρος κοσμικότητος, αν δεν έχει γίνει ήδη ένα πτώμα εξαίσιο, ένα λείψανο ασκητικότητος και ομολογίας. 

Ο Άγιος Παίσιος το είχε προβλέψει. Η επόμενη γενιά των Αγιορειτών, είχε πει, θα εκκοσμικευθεί και η μεθεπόμενη θα εκδιωχθεί από το Άγιον Όρος. Ήδη διώκονται όσοι μοναχοί τολμούν νά ομολογήσουν και να διαφοροποιηθούν από την πολιτική που χαράσσουν οι μεγαλογεροντάδες.

No comments:

Post a Comment