Wednesday, November 21, 2018

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΦΥΛΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΜΑΣ ΖΩΝΤΑΝΗ!


ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΦΥΛΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΜΑΣ ΖΩΝΤΑΝΗ!

Της κ. Ελένης Λωρίτου
=====

Δεν είμαστε πλέον μιά ανεξάρτητη χώρα. Ασφαλώς η παγκοσμιοποίηση επηρεάζει την έννοια της ανεξαρτησίας όπως αυτή εννοείτο παλαιότερα. Όμως ο πυρήνας της ανεξαρτησίας σημαίνει ότι μία χώρα μπορεί να έχει την ψυχή της, τον προσανατολισμό της, το όραμά της, τους στόχους της. 

Η οικονομική ανεξαρτησία είναι απαραίτητη για νά μπορεί νά πραγματώσει την ιδιοπροσωπία της. Ίσως οι Αμερικάνοι "προστάτες" μας να μην αντιλαμβάνονται κάν αυτή την ανάγκη της Ελληνικής ψυχής. Δηλαδή για ένα μέσο Αμερικάνο πολίτη ποιά είναι τα ψυχικά του χαρακτηριστικά; 

Πέρα από την ανάγκη για την ζωώδη επιβίωση και την ικανοποίηση του ενστίκτου της αναπαραγωγής έχει κάποιο άλλο συλλογικό χαρακτηριστικό ή ο κάθε ένας έχει έναν δικό του Θεό; Ο ένας το χρήμα, ο άλλος την τέχνη, ο άλλος την επιστήμη, με επικρατέστερο το χρήμα που εξασφαλίζει την επιβίωση; Ούτε καν μία έννοια ενός φιλοσοφικού στοχασμού! 

Ίσως να μην καταλαβαίνουν καν την ανάγκη μας να διαφυλάξουμε την ψυχή μας. Το ότι υπάρχει μία συλλογική ψυχή ήταν θέμα πολιτικής διορατικότητος του Κίσσιγκερ και αυτό σήμαινε ότι αυτή η ψυχή πρέπει νά πεθάνει. Βάζουμε τον καλό λογισμό ότι δεν είναι κακοί άνθρωποι, αλλά έτσι αντιλαμβάνονται τα πράγματα. Η ζωώδης επιβίωση μπορεί να γίνει υπό οποιοδήποτε καθεστώς, μία γλώσσα μπορούμε έστω να την γαυγίζουμε για επικοινωνία στις πρακτικές ανάγκες, αφού πνευματικές δεν θα υπάρχουν, οι πολιτισμοί θα είναι αντικείμενο μελέτης των ακαδημιών.

Πρέπει να διαφυλάξουμε την ψυχή μας ζωντανή!

1 comment:

  1. Το " in god we trust " είναι τυπωμένο πάνω σέ δολλάριο ;

    " η τράπεζα του Αγίου Πνεύματος " !

    The time is money !

    Όλα τά παραπάνω αξιώματα του δυτικού και ιδιαιτέρως του Αμερικάνικου πολιτισμού διαφέρουν απο το " χρόνου φείδου " των αρχαίων Ελλήνων και το " εξαγοραζόμενοι τον καιρόν " του Ευαγγελίου !

    ReplyDelete