Friday, July 6, 2018

ΤΟ ΤΡΑΥΜΑ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΕΙΝΑΙ ΒΑΘΥ ΚΑΙ ΠΥΟΡΡΟΕΙ


ΤΟ ΤΡΑΥΜΑ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΕΙΝΑΙ ΒΑΘΥ ΚΑΙ ΠΥΟΡΡΟΕΙ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Έπεσε η αυλαία της Κληρικολαικής της Βοστώνης και το τραύμα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής είναι βαθύ και πυορροεί.

Οι άδικοι θριάμβευσαν, η αλήθεια απεκρύβη, οι ένοχοι συγκαλύφθηκαν, η λύση των ουσιαστικών προβλημάτων της Αρχιεπισκοπής Αμερικής δεν δρομολογήθηκε.

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος μετρά βδομάδες ή ίσως και μέρες στον Θρόνο του.

Δυστυχώς ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος -η πηγή της κακοδαιμονίας της Εκκλησίας της Αμερικής- έχει το απάνω χέρι στις εξελίξεις.

Όλοι γνωρίζουν ότι θα επιβάλει αυταρχικά, χωρίς φόβο Θεού και χωρίς φιλότιμο, τον όποιο ακατάλληλο εν παντί ευνοούμενο του ως διάδοχο του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου.

Όσοι λεηλάτησαν τα ταμεία της Αρχιεπισκοπής θα μείνουν ατιμώρητοι και θα δακτυλοδείξουν αθώους για το έγκλημά τους.

Ουδεμία -κατ’ άνθρωπον- ελπίδα διαφαίνεται στον ορίζοντα.

Η εκκοσμίκευση και ο εκπροτεσταντισμός της Αρχιεπισκοπής Αμερικής θα συνεχιστούν και θα ενταθούν, ενώ η εκλογή ανάξιων εν παντί αρχιερέων, που δεν έπρεπε να διανοούνται να στέκονται μπροστά στο άγιο θυσιαστήριο, θα γίνει η μόνιμη πρακτική εκλογής επισκόπων στην Εκκλησία μας. 

Δεν γωρίζω για ποιο λόγο ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος δεν αποτόλμησε την επιβεβλημένη σύγκρουση με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Τι μέτρησε στην απόφασή του;

1.) Ο μετριοπαθής, ησύχιος και μη συγκρουσιακός χαρακτήρας του;

2.) Δέχτηκε αφόρητες πιέσεις και εκβιασμούς;

3.) Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν μπορεί να προβληθεί ουσιαστική αντίσταση στην πατριαρχική αυθαιρεσία;

4.) Φοβήθηκε ότι, αν τυχόν αντιδρούσε δυναμικά, η κατάσταση θα ξέφευγε από τον έλεγχό του, με αποτέλεσμα η Ομογένεια να διχαστεί βαθιά και η Αρχιεπισκοπή Αμερικής να οδηγηθεί σε σχίσμα;

Σεβόμαστε, φυσικά, την απόφαση του Σεβασμιώτατου, αλλά καταγράφουμε την οδύνη μας, για την κατάληξη των εξελίξεων και εκφράζουμε τον βαθύτατο σκεπτικισμό μας για την ορθότητα της απόφασής του.

Απομένει να δούμε ποιον προορίζει ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ως διάδοχο του Σεβ. κ. Δημητρίου. Δεν γνωρίζουμε με απόλυτη βεβαιότητα το όνομα του διάδοχου του Αρχιεπισκόπου, αλλά γνωρίζουμε ότι δυστυχώς θα είναι κάποιος της απολύτης εμπιστοσύνης του Πατριάρχη ακατάλληλος εν παντί να μας ποιμάνει.

Μαύρες μέρες αναμένουν την Ομογένεια και την Εκκλησία της Αμερικής τις επόμενες δεκαετίες

No comments:

Post a Comment