Thursday, July 19, 2018

ΝΕΟ ΚΡΟΥΣΜΑ ΕΚΚΟΣΜΙΚΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΣΙΚΑΓΟΥ ΝΑΘΑΝΑΗΛ


ΝΕΟ ΚΡΟΥΣΜΑ ΕΚΚΟΣΜΙΚΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΣΙΚΑΓΟΥ ΝΑΘΑΝΑΗΛ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Διαβάσαμε, στην ημερήσια ομογενειακή εφημερίδα “Εθνικός Κήρυξ” της Νέας Υόρκης, το ακόλουθο απόσπασμα, από ρεπορτάζ του κ. Καλμούκου, που επιγράφεται: “Ο Σικάγου Ναθαναήλ προχωρά σε γενικές μεταρρυθμίσεις και ελέγχους στην Μητρόπολη”:

“Δημιουργία δωδεκαμελών επιτροπών από το Μητροπολιτικό Συμβούλιο, οι οποίες θα συνεργασθούν στενά για να αξιολογήσουν, μετρήσουν και αυξήσουν την ολοκληρωτική ζωή της Μητρόπολης και εκτελέσουν επί δώδεκα εβδομάδες «περιοδεία ακοής» στις ενορίες της Μητρόπολης στο Ιλινόις, Ινδιάνα, Αϊόβα, Μινεσότα, Μισούρι και Ουισκόνσιν προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία στον Μητροπολίτη κ. Ναθαναήλ να συναντηθεί πρόσωπο με πρόσωπο με τους ενορίτες, να ακούσει τις ανησυχίες τους και να τους εξηγήσεις το μακρόχρονο όραμα του για την Εκκλησία στην Μεσοδυτική Περιφέρεια.”

Όσοι δεν είναι εξοικειωμένοι με την πολιτική κουλτούρα των ΗΠΑ, δεν κατανοούν τι είναι αυτή η “περιοδεία ακοής” στην οποία αναφέρεται ο Σεβ. Σικάγου Ναθαναήλ.

Συνήθως χρησιμοποιείται από πολιτευτές, όταν διευρευνούν το ενδεχόμενο υποβολής υποψηφιότητας για κάποιο πολιτικό αξίωμα, αλλά πριν οριστικοποιήσουν την επίσημη αναγγελία της υποψηφιότητάς τους, δοκιμάζουν τα νερά για να δουν αν υπάρχει πρόθυμο ακροατήριο, που τους αποδέχεται και είναι πρόθυμο να τους στηρίξει.

Ο Σεβ. Σικάγου είναι -συν τοις άλλοις- ένας πλήρως εκκοσμικευμένος ιεράρχης. Γι’ αυτό υιοθετεί αυτές τις πρακτικές στην Μητρόπολή του με την ψευδαίσθηση ότι έτσι κάνει καλή οργανωτική δουλειά και θα γνωρίσει τις ανάγκες του ποιμνίου του.

Πριν λίγο καιρό είπε ότι θα υποβάλει ερωτηματολόγιο στους νέους των κοινοτήτων της Μητροπόλεως του για να δει τι θέλουν από την Εκκλησία.

Τρέφει την ψευδαίσθηση ότι, με τέτοια κοινωνιολογικά εργαλεία, θα φέρει τους νέους και γενικά τους πιστούς στην Εκκλησία.

Αδυνατεί πλήρως να αντιληφθεί ότι ΜΟΝΟΝ με την αγιότητα των κληρικών της μπορεί η Εκκλησία να πλησιάσει τον άνθρωπο κάθε ηλικίας, κάθε χώρας και κάθε εποχής.

Η Εκκλησία κηρύττει το Ευαγγέλιο, καλεί σε μετάνοια και ζωοποιεί πνευματικά τα μέλη της, με τα Αγιαστικά μυστήρια. Όλα τα άλλα μπορεί να χρησιμοποιηθούν -με κάποιο μέτρο- και προπαντός με την επίγνωση ότι είναι μικρολεπτομέρεια στο έργο της ποιμαντικής.

Ποια κοινωνιολογικά εργαλεία χρησιμοποίησαν οι Άγιοι Πορφύριος, Ιάκωβος Τσαλίκης, Παίσιος και Ιουστίνος Πόποβιτς, για να πετύχουν το θαύμα της μεταστροφής τόσων εκατοντάδων χιλιάδων, αν όχι εκατομμυρίων, πιστών; 

Σε ποιο γήπεδο, άραγε, πήγαν να παίξουν baseball ή ποδόσφαιρο ντυμένοι αθλητικά οι Γέροντες π. Φιλόθεος Ζερβάκος, π. Αμφιλόχιος Μακρής, π. Ευμένιος Σαρειδάκης, π. Γερβάσιος Παρασκευόπουλος, π. Συμεών Κραγιόπουλος, π. Αυγουστίνος Καντιώτης, π. Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος, π. Ηλίας Παναγουλάκης, π. Αθανάσιος Σταυροβουνιώτης κτλ., για να εμπνεύσουν σε τόσους ανθρώπους μετάνοια και αγάπη προς τον Χριστό και την Εκκλησία Του;

Αυτά δυστυχώς είναι ψιλά γράμματα για τον Σεβ. Σικάγου. Νομίζει ότι επιτελεί αξιοθαύμαστο ποιμαντικό έργο, με την “περιοδεία ακοής” και με το να ρίχνει την εναρκτήρια μπάλα στα γήπεδα του baseball.!!!

Αλλά ας είμαστε δίκαιοι.! 

Δεν είναι ο Σεβ. Σικάγου ο πραγματικός υπεύθυνος για όσα έκτροπα έγιναν και για όσα θα ακολουθήσουν στην Μητρόπολη Σικάγου. Αποκλειστικός υπεύθυνος γι’ αυτά είναι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, που μετήλθε κάθε ραδιουργία και παρέβη κάθε Κανόνα, για να τον επιβάλει ετσιθελικά ως Μητροπολίτη Σικάγου.

Αντί να τον πάρει από το χέρι κατ’ ιδίαν και να τον προτρέψει πατρικά να αυτοκαθαιρεθεί και να εγκλειστεί στην Μονή της Μετανοίας του, τον προήγαγε σε επίσκοπο, χωρίς να σκέφτεται πόσες ψυχές θα ζημιωθούν από την επισκοποίησή του.

Αυτός είναι δυστυχώς ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος!

Μακάρι ο Θεός να του δώσει μετάνοια πριν φύγει από τον μάταιο αυτό κόσμο.

Όσα γράφω για την Αρχιεπισκοπή Αμερικής, τα γράφω με πολύ πόνο, επειδή ζω στη Νέα Υόρκη τα τελευταία 24 χρόνια και βλέπω καθημερινά πόσο αγνοί και ανιδιοτελείς άνθρωποι εκκλησιάζονται στις κοινότητές μας. Ελέγχομαι πραγματικά για τα χάλια μου, όταν τους βλέπω με τι ευλάβεια, κατάνυξη και φόβο Θεού προσεύχονται στην εκκλησία. Με συγκινεί ιδιαίτερα, επειδή πολλοί προσήλυτοι στην Ορθοδοξία καταβάλλουν τόσο φιλότιμες προσπάθειες, για να ζήσουν αληθινά την πίστη μας με την γυναίκα και τα παιδάκια τους.

Δεν τους αξίζει, Παναγιώτατε, ο Πατριάρχης τους να τους στέλλει αδιάβλητους και παραδοσιακούς επισκόπους, με φόβο Θεού, να τους ποιμάνουν;

No comments:

Post a Comment