Tuesday, July 10, 2018

ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ


ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Οι πρόσφατες δηλώσεις του Σεβ. Προύσσης Ελπιδοφόρου, ότι η χορήγηση Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας είναι επί θύραις, δημιούργησαν μεγάλη αγωνία και αναταραχή.

Υπάρχουν πολλά που θα μπορούσαν να λεχθούν και τα αναφέραμε πλειστάκις -πάλαι τε και επ’ εσχάτων- σε πολλά άρθρα μας, αναφορικά με τις κανονικές διαστάσεις της χορήγησης Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας.

Τώρα, όμως, η αγωνία μας εστιάζεται στις συνέπειες της χορήγησης Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας.

Είναι φανερόν ότι η πρόθεση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να χορηγήσει αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας, είναι αμετάκλητη.

Οι φόβοι μας ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ανέμενε τις εκλογές στην Τουρκία, για να οριστικοποιήσει την απόφασή του, επαληθεύθηκαν δυστυχώς.

Αυτή η απόφαση θα έχει ως αναπόδραστη συνέπεια την δημιουργία σχίσματος μεταξύ της Εκκλησίας της Ρωσσίας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Αυτό -συν τοις άλλοις- θα έχει σοβαρώτατες αρνητικές επιπτώσεις στον αγώνα που διεξάγεται εναντίον του Οικουμενισμού.

Είναι απολύτως σίγουρο ότι το Πατριαρχείο Ρωσσίας θα βγάλει από τα δίπτυχα τον Οικουμενικό Πατριάρχη και θα δημιουργηθεί έτσι Σχίσμα μεταξύ των δύο Εκκλησιών.

Τα σχίσματα εύκολα δημιουργούνται και δύσκολα θεραπεύονται. Χρειάστηκαν 70 ολόκληρα χρόνια για την επούλωση του Βουλγαρικού σχίσματος. Ο Θεός να φυλάει για το τι θα συμβεί με το επί θύραις σχίσμα των Πατριαρχείων Ρωσσίας και Κωνσταντινουπόλεως.

Η Ρωσσία ουδέποτε θα συγκατανεύσει στην χορήγηση αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία.

Το θέμα είναι 100% γεωπολιτικό. Η Δύση προσπαθεί -με κάθε τρόπο- να αποσπάσει από την επιρροή της Μόσχας την Ουκρανία. Η Ρωσσία θέλει -με κάθε τρόπο- να κρατήσει την Ουκρανία υπό την δική της επιρροή.

Η εξάρτηση της Αυτόνομης Εκκλησίας της Ουκρανίας από το Πατριαρχείο Ρωσσίας, υποβοηθεί τα μέγιστα την γεωστρατηγική της Ρωσσίας. 

Γι’ αυτό είναι ασυγχώρητη αφέλεια και άκρως λανθασμένη εκτίμηση των δεδομένων, αν το Οικουμενικό Πατριαρχείο νομίζει, ότι το Πατριαρχείο Ρωσσίας θα ανεχτεί -χωρίς να αντιδράσει δυναμικά- την χορήγηση αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας. Η πρώτη -και οπωσδήποτε όχι η μόνη- αντίδραση του Πατριαρχείου Ρωσσίας θα είναι η αφαίρεση από τα δίπτυχα του ονόματος του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Προσευχόμαστε εκτενώς προς τον Κύριο να διαφυλάξει την ενότητα της Εκκλησίας Του.

No comments:

Post a Comment