Tuesday, July 10, 2018

Η "ΓΚΟΥΕΡΝΙΚΑ" ΤΟΥ ΠΙΚΑΣΣΟ ΚΑΙ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ


Η "ΓΚΟΥΕΡΝΙΚΑ" ΤΟΥ ΠΙΚΑΣΣΟ ΚΑΙ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Όταν οι φασίστες επικράτησαν στην Ισπανία, μια ομάδα αξιωματικών πήγε να θαυμάσει τα έργα του γνωστού ζωγράφου Πάμπλο Πικάσσο.

Ένας αξιωματικός, που παρίστανε τον καλλιεργημένο, ρώτησε τον μεγάλο ζωγράφο: 

Αυτό το έργο -και του έδειξε την "Γκουέρνικα"- είναι δικό σας;

Όχι, του απάντησε ο ετοιμόλογος ζωγράφος. Αυτό είναι δικό σας.!

Η Γκουέρνικα είναι μια μικρή πόλη της Ισπανίας, που βομβάρδισαν ανηλεώς οι φασίστες με αποτέλεσμα να υπάρξουν πολλά θύματα. Ο Πικάσσο φιλοτέχνησε τον γνωστό πίνακα “Γκουέρνικα”, που δείχνει τον χαλασμό και την δυστυχία που προξένησε ο βομβαρδισμός.

Ερχόμαστε τώρα στα καθ’ ημάς.

Ως γνωστόν στην Αμερική υπάρχουν πολλές τάσεις προσωπικές, ιδεολογικές, πολιτικές και θεολογικές.

Άλλοι είναι άνθρωποι του Ιάκωβου. Άλλοι δεν θέλουν ούτε να ακούσουν το όνομα του Ιάκωβου. Άλλοι πρόσκεινται στον Αρχιεπίσκοπο Σπυρίδωνα. Άλλοι νοιώθουν αποστροφή για τον Αρχιεπίσκοπο Σπυρίδωνα. Άλλοι είναι Οικουμενιστές. Άλλοι αντιοικουμενιστές. Άλλοι είναι παραδοσιακοί και άλλοι νεωτεριστές. Άλλοι είναι Πατριαρχικοί και άλλοι Αυτοκεφαλιστές. Άλλοι είναι αντίπαλοι του Αρχιεπισκόπου Δημήτριου και άλλοι οπαδοί του. Άλλοι είναι αδιάφοροι για την Εκκλησία ή και άθεοι και βλέπουν την Αρχιεπισκοπή Αμερικής απλά ως όχημα διάσωσης της Ομογένειας και της Ελληνικής γλώσσας.

Και όμως! Όλες αυτές οι ετερόκλητες τάσεις βρίσκονται στο ίδιο χαράκωμα εναντίον του Πατριάρχη Βαρθλομαίου.

Ποιός κατόρθωσε αυτό το επίτευγμα;

Ο ίδιος ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.!!!

1.) Όλοι οι ομογενείς συμφωνούν ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος δεν συμπεριφέρεται σαν πατέρας στο ποίμνιό του στην Αμερική.

2.) Ο κόσμος είναι αποκαρδιωμένος, επειδή, αντί την Αρχιεπισκοπή να την διοικεί ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπος, την διοικούν τα παράκεντρα εξουσίας που κατέστησε ο Πατριάρχης.

3.) Αυτό, επίσης, που προκάλεσε αλγεινεστάτη εντύπωση στην Ομογένεια, είναι οι απίστευτες ραδιουργίες, που μετήλθε ο Παναγιώτατος, για να επιβάλει τον ακατάλληλο εν παντί Μητροπολίτη Σικάγου Ναθαναήλ.

Ο κόσμος έβλεπε για μήνες τον Πατριάρχη να ταπεινώνει αδίστακτα τον Αρχιεπίσκοπο και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου για να επιβάλει τον ευνοούμενό του. 

4.) Και τέλος ήρθε η κατευθυνόμενη, από τα παράκεντρα εξουσίας δήθεν οικονομική δυσπραγία της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, με στόχο να εξαναγκαστεί ο Αρχιεπίσκοπος σε “οικειοθελή” παραίτηση, για να του φορτώσουν την λεηλασία της Αρχιεπισκοπής.

Με αυτά τα δεδομένα όλοι στις ΗΠΑ νοιώθουν πραγματική αγανάκτηση για την συμπεριφορά του Πατριάρχη. 

Γι’ αυτό και όλοι είναι συνασπισμένοι εναντίον του παρά τις επιμέρους διαφορές που εξακολουθούν να τους χωρίζουν.

Δεν είμαι σίγουρος αν ο Πατριάρχης πολυσκοτίζεται για την κατάληξη των πραγμάτων. Φοβούμαι ότι του είναι υπεραρκετό να επιβάλλει ετσιθελικά τις αντιευαγγελικές και αντικανονικές επιλογές του.

No comments:

Post a Comment