Monday, July 30, 2018

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ, ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΑΓΩΝΙΑ, ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ


ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ, ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΑΓΩΝΙΑ, ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Στην αμέσως προηγούμενη ανάρτηση, παραθέσαμε την Ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αναφορικά με την αποστολή τριμελούς αντιπροσωπείας του Οικουμενικού Θρόνου στην Ουκρανία για τους εορτασμούς της 1030ης επετείου από το βάπτισμα των Ρως.

Το μήνυμα του Παναγιώτατου και η ομιλία του επικεφαλής της τριμελούς αντιπροσωπείας Σεβ. Γαλλίας Εμμανουήλ δεν αφήνουν ούτε ίχνος αμφιβολίας ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα χορηγήσει τελικά Αυτοκεφαλία στην Ουκρανία, ανταποκρινόμενο στο αίτημα των Ουκρανικών πολιτικών αρχών.

Βεβαίως ουδείς έχει αντίρρηση επειδή ο Οικουμενικός Πατριάρχης θέλει να επουλώσει τα πολλά σχίσματα που υπάρχουν στην Ουκρανία, αλλά ο φόβος μας είναι ότι, στην προσπάθειά του να επουλώσει τα σχίσματα, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερα.

Τα σχίσματα, όπως έλεγε ο π. Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος, δημιουργούνται εύκολα και επουλώνονται δύσκολα.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο Παναγιώτατος κατανοεί ότι το Πατριαρχείο Ρωσσίας θα αφαιρέσει αμέσως το όνομα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου από τα δίπτυχα και επομένως θα επέλθει σχίσμα μεταξύ των Πατριαρχείων Κωνσταντινουπόλεως και Ρωσσίας.

Δεν μπορεί, επίσης, να αποκλειστεί το ενδεχόμενο και άλλες Εκκλησίες να αφαιρέσουν το όνομα του Οικουμενικού Πατριάρχη από τα δίπτυχα, οπότε ο κίνδυνος δημιουργίας Πανορθόδοξου Σχίσματος είναι ορατός διά γυμνού οφθαλμού.

Ποια ωφέλεια θα προκύψει, άραγε, αν δημιουργηθεί Πανορθόδοξο σχίσμα;

Συνιστά ασυγχώρητη αφέλεια η πεποίθηση ότι το Πατριαρχείο Ρωσσίας θα επιτρέψει, χωρίς να αντιδράσει δυναμικά, την αυτοκεφαλοποίηση της Ουκρανίας.

Γι’ αυτό παρακαλούμε θερμά και υικά τον Παναγιώτατο να ενεργήσει, από κοινού και εκ συμφώνου, με το Πατριαρχείο Ρωσσίας για την χορήγηση Αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία, για να μη βρεθούμε μπροστά σε ρηγματώδεις καταστάσεις, που θα είναι εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι αδύνατον, να επουλωθούν.

No comments:

Post a Comment