Thursday, July 12, 2018

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ, Π. ΜΠΟΤΣΗ, ΟΣΙΟΣ ΣΤΑΡΕΤΣ ΒΑΡΣΑΝΟΥΦΙΟΣ


ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ
________

Πέτρου Μπότση, Όσιος στάρετς Βαρσανούφιος, Βίος, επιλεγμένες διδαχές και εποικοδομητικά περιστατικά, Αθήνα 2018, σσ. 296.

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Στην περιώνυμον Μονή της Όπτινα της Ρωσσίας, που σήμερα έχει αναγεννηθεί από τις στάκτες, μας μεταφέρει νοερά με το παρόν ο ακαταπόνητος κ. Μπότσης. Συγκεκριμένα μας παραθέτει ψυχοτρόφον τράπεζαν, όπου εδέσματα αποτελούν ο Βίος, επιλεγμένες διδαχες αλλά και εποικοδομητικά περιστατικά που σχετίζονται με ένα από τους οσίους Στάρετς της Μονής, τον π. Βαρσανούφιο. 

Όπως σημειώνει ο ίδιος ο κ. Μπότσης στα Προλογικά, άντλησε από το εξαίρετο βιβλίο του Victor Afanasief  Elder Varsanuphius of Optina (έκδοση της Ι. Μονής Αγ. Γερμανού τους Αλάσκας, Καλλιφόρνια, ΗΠΑ). 

Ο κ. Μπότσης μελέτησε επισταμένως το ογκώδες αυτό σύγγραμμα κι αποθησαύρισε τα βασικότερα -κατά την εκτίμησή του-, δεδομένα του, καθιστώντας το τοιουτοτρόπως ελκυστικό και προσιτό στον σύγχρονο αναγνώστη, που ιλιγγιά κυριολεκτικά στην θέα βιβλίων που «τρομάζουν» με τον όγκο και το πλήθος των σελίδων τους. 

Εν πρώτοις παρατίθενται βιογραφικά στοιχεία για τον όσιο Στάρετς, μέσα από τα οποία διακρίνεται η αγιότητα της ζωης του, όπου ξεχωρίζουμε την ταπείνωσή του αλλά και το προορατικό του χάρισμα. Μια από τις διδαχές του Οσίου ενέχει μεγάλη σπουδαιότητα σήμερα, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, και ιδίως μετά το Κολυμβάριο και την αναγνώριση των αιρετικών ως «ετεροδόξων Εκκλησιών και Ομολογιών»!!

Ποια η θέση του Οσίου στο θέμα αυτό; «Οι άνθρωποι που ανήκουν  στην Ορθόδοξη Εκκλησία προορίζονται για τη Βασιλεία των Ουρανών, αλλά φτάνουν εκεί από το σωστό δρόμο. Ταξιδεύουν στην θάλασσα της ζωής μέσα σε πλοίο σταθερό, όπου καπετάνιος είναι ο ίδιος ο Χριστός. Εκείνοι όμως που βρίσκονται εκτός Εκκλησίας προσπαθούν να διασχίσουν την θάλασσα πιασμένοι σε μια σανίδα…».

Συγκλονιστική είναι επίσης η διήγηση του Στάρετς για τον Τούρκο μοναχό της Όπτινα Νικόλαο, ο οποίος είχε υποφέρει τα πάνδεινα από τους ομοεθνείς του γιατί αρνήθηκε την μάταιή τους θρησκεία. 

Όταν τον πλένανε για να το κηδεύσουν οι πατέρες αποδείχθηκε ότι το σώμα του ήταν γεμάτο ουλές από τα βάσανα που υπέφερε από τους μωαμεθανούς για χάριν του Χριστού! 

Κοντολογίς όποιος μελετήσει το παρόν θα διαπιστώσει ίδιοις όμμασι ότι ο επιμελητής και μεταφραστής παραθέτει στην ψυχοτρόφον τράπεζα του τροφήν που βοηθά τον αναγνώστη να ορθοποδήσει πνευματικά, αλλά και να νοιώσει την εξ ύψους παρηγορία, πράγμα τόσο βασικό στους δυσκολούς καιρούς που ζούμε.

No comments:

Post a Comment