Wednesday, July 11, 2018

Ο ΣΕΒ. ΠΡΟΥΣΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ


Ο ΣΕΒ. ΠΡΟΥΣΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ
=====

Ο κ. Ελπιδοφόρος αναφέρθηκε και στις σχέσεις με την εκκλησία της Μόσχας και την απουσία της από την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Κρήτης:

«Το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι πεπεισμένο ότι όσες περισσότερες δυσκολίες υπάρχουν, τόσο περισσότερη ανάγκη έχουμε να κάνουμε συνόδους, να κάνουμε συναντήσεις, διάλογο, για να μπορούμε με την επιφοίτηση και την βοήθεια του Αγίου Πνεύματος και του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, να υπερβούμε αυτές τις δυσκολίες», είπε στις δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και πρόσθεσε ότι θεωρεί στοιχείο θεολογικής και εκκλησιολογικής ελλειμματικότητας την απουσία της Μόσχας από την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Χαρακτήρισε παράλληλα «δορυφόρους της Μόσχας» τις Εκκλησίες, που αποφάσισαν τελικά να μη συμμετάσχουν, εξαιρώντας μόνον την Αντιόχεια, δίνοντας επιχειρήματα στην «ειλημμένη εκ των προτέρων», απόφαση της Ρωσικής Εκκλησίας να δράσει διασπαστικά. «Είναι γεγονός πανθομολογούμενο ότι η απουσία της Μόσχας και των άλλων Εκκλησιών δεν βασίζεται σε θεολογικά και εκκλησιαστικοκανονικά επιχειρήματα».

Την ίδια στιγμή ο μητροπολίτης Ελπιδοφόρος έκανε την εκτίμηση ότι «δεν έχουν κοπεί τα σκοινιά, ούτε έχουν καταργηθεί τα κανάλια επικοινωνίας, απλά θα πρέπει η εκκλησία της Ρωσσίας να προσπαθήσει λίγο περισσότερο, τόνισε, για να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη όχι μόνο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αλλά και των δέκα ορθοδόξων εκκλησιών, οι οποίες ενοχλήθηκαν με την παρασκηνιακή δραστηριότητα της προκειμένου να απουσιάσουν και άλλες Εκκλησίες από τη Σύνοδο. Είναι μια πολυπληθής εκκλησία, που το Οικουμενικό Πατριαρχείο μοίρασε μαζί της σε δύσκολες εποχές την πορεία των Ορθόδοξων λαών και δεν είναι ώριμο να δρα τώρα παρασκηνιακά.»

ΠΗΓΗ:

Zougla.gr

No comments:

Post a Comment