Saturday, April 2, 2016

Ο ΟΥΚΡΑΝΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΛΟΓΓΙΝΟΣ ΑΝΑΛΥΕΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΕΧΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟ


Ο ΟΥΚΡΑΝΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΛΟΓΓΙΝΟΣ ΑΝΑΛΥΕΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΕΧΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟ*
=====

Θέλω να εκφράσω μερικούς λόγους για τους οποίου εμείς, οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, δεν μπορούμε να συμμετάσχουμε στον οικουμενισμό:
-   Ο Οικουμενισμός αντικαθιστά την σωστή έννοια της Καθολικής Εκκλησίας, δηλαδή της Εκκλησίας που πρεσβεύει την Αλήθεια του Θεού, με τον λάθος ορισμό της Καθολικής Εκκλησίας, ως παγκόσμια Εκκλησία, στην γεωγραφική έννοια του όρους «καθολικός».
-   Ο οικουμενισμός προτιμά την ποσότητα των μελών και όχι την ποιότητα της ομολογίας της πίστεως.
-   Επιβάλλει νόθες διδασκαλίες, δήθεν καθολικές, οι οποίες είναι εκτός της Αλήθειας.
-   Ενισχύει τους ετεροδόξους στην πεποίθηση ότι κι εκείνοι ανήκουν στην Εκκλησία.
-   Δεν πιστεύει στην ύπαρξη της μίας, αγίας, καθολικής και αποστολικής Εκκλησίας.
-   Υπονομεύει κατά τον αιρετικό τρόπο την ορθόδοξη εκκλησιολογία.
-   Εκφράζει δυσπιστία στη δύναμη των λόγων του Χριστούγια το ακαταμάχητο της Εκκλησίας (Μτ. 28:20), οι οποίοι λόγοι θα παραμείνουν αμετάκλητοι μέχρι τη συντέλεια του κόσμου.
-   Πρεσβεύει μια διδασκαλία εντελώς καινοτόμα περί της Εκκλησίας, αντίθετη ως προς την Ορθόδοξη πίστη. Εμείς δεν μπορούμε να απορρίψουμε τα δόγματα, τους κανόνες και τις παραδόσεις της Αγίας Ορθοδόξου Εκκλησίας, που μας ενθαρρύνουν στην ορθή πίστη και μας καθοδηγούν προς την αιώνια σωτηρία, και να προτείνουμε τον οικουμενισμό, ο οποίος μας απομακρύνει από την Ορθοδοξία και μας διδάσκει να παραμελήσουμε τους δογματικούς και κανονικούς όρους της Εκκλησίας.
  •   Ο οικουμενισμός αμφισβητεί τους ι΄ και με΄ Ιερούς Αποστολικούς Κανόνες, οι οποίοι καταδικάζουν τις συμπροσευχές με τους αιρετικούς. Ο Ορθόδοξος Χριστιανός δε δύναται να συμμετάσχει σε ένα κίνημα, το οποίο επιδιώκει, με το αποκλειστικό του πνεύμα, να ισοπεδώσει τους ορθοδόξους με τους αιρετικούς, αμφισβητώντας τις Ορθοδόξους Οικουμενικές και Τοπικές Συνόδους, με βάση των οποίων κατοχυρώθηκε η Ορθόδοξη διδασκαλία.
-   Αποσπά με  αιρετικό τρόπο τα κείμενα του λόγου του Θεού από τα συμφραζόμενά τους.
-   Προετοιμάζει την Ορθοδοξία για δογματικές αποκλίσεις με σκοπό την «ενότητα» στο όνομα του οικουμενισμού.

Και  πολλά άλλα παρόμοια. Δεν μπορούμε να πουλήσουμε την Αλήθεια και την πίστη και είμαστε πολύ προβληματισμένοι για όλα αυτά που γίνονται.

Σεβασμιώτατοι, σεβαστοί πατέρες, οσιολογιώτατοι και οσιολογιώτατες, αγαπητοί αδελφοί,

Δεόμεθα τον αγαθό Θεό μας να μας βοηθήσει να παραμένουμε αληθινοί υιοί της Εκκλησίας του Χριστού, να μην είμαστε αδιάφοροι, να μην γίνουμε προδότες, να μην πουλήσουμε την πίστη, την οποία μας παρέδωσαν όλοι Άγιοι Πατέρες, από τον Χριστό μέχρι τώρα, και οι οποίοι την βίωσαν σε όλη την κανονική και δογματική αγνότητα των Αγίων Οικουμενικών Συνόδων. Όσοι δεν γνωρίζουν ακόμα την πίστη και την αλήθεια να αποφασιστούν επιτέλους τι είναι – ορθόδοξοι ή αιρετικοί, είναι με τον Πάπα Ρώμης ή με την Αλήθεια του Χριστού, του Σωτήρα ημών, με τις διδασκαλίες της Ορθόδοξης μας Εκκλησίας.

Δεν θα σε πουλήσουμε, Αγία Ορθοδοξία μας, ακόμα και αν χρειαστεί να υποφέρουμε για σένα. Ένα μαρτύριο ήταν η ζωή όλων εκείνων που θυσιάστηκαν για την αγάπη του Χριστού. Είναι η ώρα να πάρουμε απόφαση: θα ομολογήσουμε τον αληθινό Χριστό ή θα ομολογήσουμε τον πρόδρομο του αντιχρίστου.



*Απόσπασμα από τον χαιρετισμό του Σεβ. Επισκόπου του Μπάντσεν και Βικαρίου της επαρχίας Τσερνοβιτσίου κ.κ. Λογγίνου ως εκπροσώπου του Μητροπολίτου Κιέβου και Πάσης Ουκρανίας, κ.κ. Ονουφρίου στην Ημερίδα για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο.

No comments:

Post a Comment