Saturday, April 9, 2016

ΝΑΙ! ΣΕΒ. ΒΟΛΟΚΟΛΑΜΣΚ! Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΕΙ ΣΤΟΝ ΠΑΠΑ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΙΡΕΤΙΚΟΣ


ΝΑΙ! ΣΕΒ. ΒΟΛΟΚΟΛΑΜΣΚ! Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΕΙ ΣΤΟΝ ΠΑΠΑ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΙΡΕΤΙΚΟΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Διαβάσαμε στο ιστολόγιο “Κατάνυξις”:
"Μπορείτε να φανταστείτε, τον Πατριάρχη να πηγαίνει στην Αβάνα και να πει στον Πάπα: "Αιρετικοί οι Καθολικοί", ανέφερε μεταξύ άλλων στην εκπομπή του «Εκκλησία στον κόσμο» στο τηλεοπτικό κανάλι "Ρωσία-24" ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων.
       
Όσον αφορά στις αντιδράσεις κάποιων κύκλων για τη συνάντηση της Αβάνας ο κ. Ιλαρίων σχολίασε: "Υπάρχουν άνθρωποι που δεν κατανοούν πλήρως τη σημασία της συνάντησης. Για παράδειγμα, ορισμένοι χρήστες των κοινωνικών δικτύων έγραψαν σε blogs, "Γιατί δεν είπε ο Πατριάρχης ότι οι Καθολικοί είναι αιρετικοί;" Μπορείτε να φανταστείτε, τον Πατριάρχη να πηγαίνει στην Αβάνα και να πει στον Πάπα: "Αιρετικοί οι Καθολικοί" Και τι άλλο να πω; Ίσως θα έπρεπε, παρ’ όλα αυτά, να αφήσουμε τις ερωτήσεις σχετικά με τις θεολογικές και δογματικές διαφορές, στις αρμόδιες επιτροπές, οι οποίες ασχολούνται με αυτές, και οι κεφαλές των Εκκλησιών να μιλήσουν για το τι συμβαίνει τώρα - για την καταστροφή εκατομμυρίων Χριστιανών;! Χριστιανοί από τη Μέση Ανατολή αποβάλλονται, τους κόβουν το κεφάλι, ναοί καταστράφηκαν, βεβηλώθηκαν ιεροί τόποι ..."

Σαφέστατα αυτά που λέγει ο Σεβ. Βολοκολάμσκ. Δεν είναι ώρα δογματικής αλήθειας για τους επισκόπους αλλά για πολιτική δράση. Τα δόγματα θα τα αφήσουμε στο περιθώριο και θα ασχοληθούμε με τις πρακτικές μεθόδους της κοινής ποιμαντικής δράσης με τους Παπικούς και τους άλλους αιρετικούς ακόμη και με τους οπαδούς των άλλων θρησκειών.

Σε λίγους μήνες, Σεβ. Βολοκολάμσκ, θα συνέλθει η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος. Το γε νυν έχον έχει όλες τις προυποθέσεις για να συγκαταριθμηθεί στις ληστρικές συνόδους της Εκκλησίας. Σας ερωτούμε λοιπόν: Η Εκκλησία της Ρωσίας θα τηρήσει ορθόδοξη στάση ή θα βρεθεί στο ίδιο μετερίζι της οικουμενιστικής ασέβειας με τους Φαναριώτες; Μήπως η Σεβασμιότητά σας κρίνει ότι ούτε στις Πανορθόδοξες Συνόδους είναι ώρα για ομολογία της πίστεως;

Επιστρέφουμε στο αρχικό σας ερώτημα: “Φαντάζεστε τον Πατριάρχη Κύριλο να πηγαίνει στην Αβάνα και να λέγει στον Πάπα ότι οι Παπικοί είναι αιρετικοί;" 

Όχι μόνον το φανταζόμαστε αλλά έχουμε ακλόνητη πεποίθηση ότι η μόνη δικαιολογημένη συνάντηση ενός Ορθόδοξου Πατριάρχη με τον Πάπα είναι για να τονίσει στον Πάπα ότι είναι αιρετικός και αυτός και οι οπαδοί του και ότι χρειάζεται να επιστρέψουν εν μετανοία στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Αλλιώς οι συναντήσεις των ορθόδοξων Πατριαρχών δεν έχουν κανένα νόημα με τον Πάπα.

No comments:

Post a Comment