Wednesday, April 20, 2016

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΟΔΟ


ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΟΔΟ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Παραθέσαμε την είδηση από το Τμήμα Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων Πατριαρχείου Μόσχας η οποία αφορά Ημερίδα στην Εκκλησία της Ρωσίας με θέμα «Πανορθόδοξη Σύνοδος: απόψεις και προσδοκίες». 

Στην Ημερίδα αυτή έλαβε μέρος ο Σεβ. Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας -η ψυχή του Πατριαρχείου Μόσχας- ο οποίος εξήγησε πώς διάκειται η Εκκλησία της Ρωσίας έναντι της Πανορθόδοξης Συνόδου. Είπε συγκεκριμένα ότι υπάρχουν πολλές φωνές στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας που αντιτίθενται στην Πανορθόδοξη Σύνοδο και ως προς τη θεματολογία και ως προς τον τον τρόπο λειτουργίας της. Παραδέχτηκε επίσης ότι πολλά κείμενα επιδέχονται βελτιώσεις για να γίνουν ευρέως αποδεκτά, εξήγησε ότι ήταν απαίτηση της Εκκλησίας της Ρωσίας η αρχή της μίας ψήφου ανά Ορθόδοξη Εκκλησία και υπεραμύνθηκε της παρουσίας εκπροσώπων των αιρετικών στην εναρκτήρια και τελική συνεδρία της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου επειδή δεν επιθυμεί να χαρακτηρίζονται ως αιρετικοί οι ετερόδοξοι.

Οι δηλώσεις του Σεβ. Βολοκολάμσκ δείχνουν ότι η Εκκλησία της Ρωσίας συμπλέει με το Φανάρι ως προς τους οικουμενιστικούς προσανατολισμούς της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου αλλά και ότι έχει την κύρια ευθύνη για την καθιέρωση της μίας ψήφου ανά Ορθόδοξη Εκκλησία στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Το μόνο θετικό από τις δηλώσεις του Σεβ. Βολοκολάμσκ είναι το γεγονός ότι αντιλαμβάνεται την ανάγκη να γίνουν βελτιώσεις στα κείμενα ώστε να γίνουν αποδεκτά από την ορθόδοξη συνείδηση. Αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό επειδή υπάρχει ήδη παρόμοια θέση του οικουμενιστή Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομου, που εκφράζει πάντοτε τις θέσεις του Φαναρίου. 

Αυτά τα γεγονότα μας γεμίζουν με ελπίδα ότι οι Οικουμενιστές του Φαναρίου και της Μόσχας αντελήφθησαν την αντίδραση που υπάρχει στα καταχθόνια τους σχέδια για θεσμοθέτηση της βαπτισματικής θεολογίας και της διηρημένης Εκκλησίας σαν πίστη της Εκκλησίας. Ως εκ τούτου συνειδητοποίησαν ότι πρέπει να κάνουν τις απαιτούμενες βελτιώσεις για να εκφραστεί η πίστη της Εκκλησίας και να διαφυλαχθεί η ενότητα της Ορθοδοξίας.

Ας ελπίσουμε, λοιπόν, ότι οι βελτιώσεις των κειμένων θα είναι τέτοιες που θα αναπαύσουν την ορθόδοξη συνείδηση και θα αποτρέψουν τη συμπερίληψη της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου στις ληστρικές συνόδους της Εκκλησίας.

No comments:

Post a Comment