Thursday, April 14, 2016

ΑΣ ΕΛΠΙΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝΤΙΛΗΠΤΗ Η ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΩΝ ΜΕΙΚΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΩΝ


ΑΣ ΕΛΠΙΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝΤΙΛΗΠΤΗ Η ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΩΝ ΜΕΙΚΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΩΝ

Του Β. Χαραλάμπους, θεολόγου
=====

Η περίοδος αυτή ίσως είναι η καταλληλότερη για τον προγραμματισμό των Καλοκαιρινών Κατασκηνώσεων. Κάποιοι επιλέγουν τις μεικτές κατασκηνώσεις και κάποιοι κάνουν σκέψεις για να δοκιμάσουν το είδος τούτο. Στην Κύπρο κάποιοι εφαρμόζουν το είδος αυτό και κάποιοι προβληματίζονται για εφαρμογή των. Ήδη κάποιοι δοκίμασαν σε περιορισμένο αριθμό, με κίνδυνο το πρόβλημα να γενικευθεί.

Οι γονείς εμπιστεύονται τα παιδιά τους στις κατασκηνώσεις και μάλιστα στις Εκκλησιαστικές κατασκηνώσεις. Κάποιοι γονείς είναι γνωστό, ότι κάνουν δεύτερες σκέψεις, όταν πρόκειται να επιλεγεί το είδος της μεικτής κατασκήνωσης, καθότι καραδοκούν σοβαροί κίνδυνοι, ιδιαιτέρως μάλιστα σε κατασκηνώσεις με παιδιά του Λυκείου.

Είναι πολύ δύσκολο να αποφεύγονται τα έκτροπα, τα συναφή με τη μορφή των μεικτών κατασκηνώσεων. Ας μην υποτιμούνται λοιπόν οι κίνδυνοι που καραδοκούν και να θεωρούνται οι εκφράζοντες την αντίθετη περί τούτου άποψη, ως διακατεχόμενοι από πουριτανισμό ή νοσηρό συντηρητισμό. Δεν είναι τούτο ακρότητα.

Να λάβει κάποιος μέτρα, για να αποφευχθούν τα σχετικά έκτροπα; Να εφαρμόσει αυστηρότερο πρόγραμμα; Δεν αποτελεί τούτο λύση. Είναι πολύ σοβαρό το θέμα και να αποφεύγονται οι μεικτές κατασκηνώσεις. 

Φυσικά όσοι εφαρμόζουν το είδος τούτο των μεικτών κατασκηνώσεων, ισχυρίζονται ότι δεν παρουσιάζονται έκτροπα. Μακάρι να είναι έτσι. Αν υπάρχουν όμως ενδείξεις, κάποτε όμως και αποδείξεις που συνήθως όμως αποσιωπούνται, είναι απαγορευτικές για τέτοια επιλογή  και πρέπει να σταθμίζονται με σοβαρότητα τέτοιες επιλογές. Έχω τη βεβαιότητα ότι οι μεικτές κατασκηνώσεις πρέπει να αποφεύγονται.


Κυρίως στις λυκειακές τάξεις, καραδοκούν πολλοί κίνδυνοι και δεν πρέπει να υποτιμάται η επικινδυνότητα των μεικτών κατασκηνώσεων. «Παιδί μου, βάζουν φωτιά με τη φωτιά;», παρατήρησε με ερωτηματικό τρόπο ένας γέροντας ιερεύς, που είχαμε μιλήσει  κάποτε για τις μεικτές κατασκηνώσεις.

No comments:

Post a Comment