Thursday, April 7, 2016

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΟΔΟ


ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΟΔΟ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Διαβάσαμε στην επίσημη ιστοσελίδα της Εκκλησίας της Κύπρου:

“Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου συνήλθε σήμερα Τρίτη, 5 Απριλίου 2016, σε έκτακτη συνεδρία, υπό την προεδρία της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου κ.κ. Χρυσοστόμου και εργάσθηκε ως εξής: Συνέχισε και ολοκλήρωσε τη συζήτηση επί των κειμένων της μελλούσης να συνέλθει Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας και απεδέχθη, κατά πλειοψηφία, τροποποιητικές εισηγήσεις τριμελούς Συνοδικής Επιτροπής, που είχε συσταθεί για τον σκοπό αυτό.”

Πολύ σημαντική είδηση μεν για την οποία δεν γράψαμε μέχρι στιγμής κάτι επειδή είναι ασαφής κι ελπίζαμε ότι θα υπήρχαν περαιτέρω πληροφορίες. 

Συγκεκριμένα εξακολουθούμε να αγνοούμε τι έγινε στη συνεδρία της Συνόδου. Ποιοι συμμετείχαν και ποιοι απουσίαζαν. Ποιοι ψήφισαν υπέρ του κειμένου της ε΄ Προσυνοδικής Διάσκεψης που αναφέρεται στις σχέσεις της Ορθοδοξίας με τους αιρετικούς και ποιοι το καταψήφισαν.

Στην Ανακοίνωση της Συνόδου αναφέρεται ότι τριμελής επιτροπή αρχιερέων έκανε διορθώσεις στα κείμενα αλλά δεν ξέρουμε ποιες διορθώσεις και σε ποια κείμενα.

Θα παρακαλέσουμε θερμά να υπάρξει συγκεκριμένη επίσημη πληροφόρηση είτε από την Ιερά Σύνοδο, είτε από συνοδικό Μητροπολίτη για να πληροφορηθούμε υπεύθυνα.

Ένα είναι το σίγουρο. Η επιστολή του Πανιερότατου Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου ξεκαθάρισε το τοπίο ορθοδόξως και ελπίζουμε ότι η απόφαση της Συνόδου θα στοιχείται στο πνεύμα της επιστολής του Πανιερότατου.

Θα είναι μεγάλο αμάρτημα αν η Εκκλησία της Κύπρου δεν πάει στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο αποφασισμένη να αλλάξει τα επίμαχα σημεία που καθιστούν τα κείμενα της ε΄ Προσυνοδικής Διάσκεψης προβληματικά και αμαυρώσει έτσι την λαμπρή ιστορία της Εκκλησίας της Κύπρου στις Οικουμενικές Συνόδους.

No comments:

Post a Comment