Sunday, February 1, 2015

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΤΟΠΟ ΝΑ ΑΚΟΥΜΕ ΟΤΙ «ΑΝΟΙΞΕ (Ο ΝΟΥΣ) ΚΙ ΑΡΧΙΣΕ Η ΘΕΟΛΟΓΙΑ, ΠΟΥ ΟΛΑ ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΟΝΤΩΝ;»



ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΤΟΠΟ ΝΑ ΑΚΟΥΜΕ ΟΤΙ «ΑΝΟΙΞΕ (Ο ΝΟΥΣ) ΚΙ ΑΡΧΙΣΕ Η ΘΕΟΛΟΓΙΑ, ΠΟΥ ΟΛΑ ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΟΝΤΩΝ;»

(Δεν συνιστά άτοπο υπερβολή, τούτος ο αυτοισχυρισμός του π. Ιωσήφ Βατοπαιδινού;)

Του θεολόγου κ. Β. Χαραλάμπους
=====

Σε βίντεο αλλά και σε απομαγνητοφωνημένο κείμενο από το διαδίκτυο του Γεωργίου Κ. Τασούδη το οποίο έκαναν χρήση και διάφορα άλλα ιστολόγια το οποίο τιτλοφορείται «Ο μακαριστός γέροντας Ιωσήφ Βατοπαιδινός 1921-2009» (Αλεξανδρούπολη 2013) αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: «Και μια μέρα, όπως καθόμουν κι είχα αυτήν την απορία, εκατέβηκεν ο Γέροντάς μου από τον ουρανό και στάθηκε δίπλα μ’ έναν άλλο γεροντάκο που είμαστε γνωστοί. Μου έδωσε μια πλάκα άσπρη λέει ‘’πάρτη αυτή και φρούρα’’ λέω τι να το κάνω;’’ ‘’πάρε το, πάρε το.’’ Αφού το πήρα, τι να το κάνω εγώ, το έβαλα μέσα στον κόρφο μου και μόλις το έβαλα μέσα στον κόρφο μου…άνοιξε  (ο νους) κι άρχισε η θεολογία που όλα τα μυστήρια της δημιουργίας των όντων…». 

Αυτά τα λόγια είναι αποθηκευμένα σε βίντεο, αλλά και σε κείμενο το οποίο απομαγνητοφώνησε ο Γεώργιος Κ. Τασούδης (190 σελίδες περίπου σε μορφή pdf και το οποίο αποσύρθηκε από το διαδίκτυο). Κάποια ιστολόγια το χρησιμοποίησαν κι έτσι σε κάποια θέματα υπάρχει λεπτομερής αναφορά. Δεν θα σχολιάσω την απόσυρση του κειμένου. Όμως θα αναφερθώ γι’ αυτούς οι οποίοι έχουν τη αίσθηση ότι όταν αποσύρονται τα κείμενα ή τα βίντεο που περιέχουν τα άτοπα που είπε π. Ιωσήφ Βατοπαιδινός και προβάλλοντας αυτά που δεν έχουν ‘’πρόβλημα’’, θα δώσουν μια ωραιοποιημένη εικόνα του μοναχού αυτού. Λησμονούν ότι τα γνωρίζει ο Θεός. Ας ομιλήσουν ότι είναι συκοφαντίες τα λόγια τούτα και αρκεί. Ειλικρινά δεν θα αντείπομε. Δεν εννοώ φυσικά τα ‘’φίλα’’ ιστολόγια. Εννοώ αυτούς που πρέπει να μιλήσουν. (Εδώ στον Αρχιεπίσκοπό μας στην Κύπρο καταλογίζουν με απρέπεια το ατόπημα τούτο της συκοφαντίας, εμείς γιατί να ενοχληθούμε;) 

Αυτά φυσικά τα περί απομαγνητοφωνημένου κειμένου, τα γράφω για επιπρόσθετη αναφορά. Εγώ προσωπικά αρκούμαι στο βίντεο. Είναι αυτός ισχυρισμός που μπορεί να περάσει απαρατήρητος; Είναι δυνατό να ισχυρίζεται ότι «…άνοιξε (εννοεί ο νους) κι άρχισε η θεολογία που όλα τα μυστήρια της δημιουργίας των όντων»; Είναι εμπαθής ο σχολιασμός τούτος, τη στιγμή μάλιστα που απλά αποτελεί ένα ακόμα επιπρόσθετο ατόπημα; Αν θέλουν να το σχολιάσουν αυτοί που σωπαίνουν, ας αναφερθούν γι αυτό τούτο το λόγο με τον οποίο συνιστά εαυτόν ο π. Ιωσήφ Βατοπαιδινός  και για τα επίλοιπα ας μιλήσουν για συκοφαντίες. Προσωπικά μου αρκεί και δεν θα δώσω συνέχεια σε άλλο κείμενο. 

Τι συνιστά ο αυτοϊσχυρισμός τούτος, του συνιστώντος εαυτόν π. Ιωσήφ Βατοπαιδινού; Εάν άκουαν οι ‘’ημέτεροι’’ να το λέει κάποιος άλλος τι θα έλεγαν; Γνωρίζομεν τι θα έλεγαν για κάποιον άλλον, αν άκουαν ότι είπε τέτοια πράγματα και αυτό μας αρκεί. Τώρα φυσικά ο συνιστών εαυτόν είναι ο Ιωσήφ Βατοπαιδινός και τα πράγματα αλλάζουν. Και κάτι ακόμα για τα υβριστικά σχόλια και υποδείξεις των οπαδών περί ιεροκατηγορίας, τα οποία δεν λένε να κοπάσουν. Δεν είναι θέματα αλήθειας τούτα που γράφομε; Γιατί μας υποδεικνύουν ‘’του σιγάν’’; 

Αν άνοιγε ο νούς του «κι άρχιζε η θεολογία που όλα τα μυστήρια της δημιουργίας των όντων» δεν θα μιλούσε για το μη εφάμαρτο της έκτρωσης πριν τον τρίτο μήνα της κύησης καθότι θα γνώριζε ότι «Την ψυχήν ούτε γαρ προϋφίσταται του σώματος, ούτε μεθυφίσταται. Αλλ’ άμα τη τούτου γενέσει κτίζεται και αυτή» (Αγίου Ιωάννου του  Σιναΐτου - Κλίμαξ, Λόγος Κστ΄). 

Ας διαβάσουν όμως και πάλι οι ιδιοτελώς κείμενοι, τον Λόγο εις την Εξαήμερο του Αγίου Βασιλείου. Δεν θα δούν πουθενά να γράφει ο ταπεινός Ασκητής του Πόντου, περιαυτολογώντας ως ο π. Ιωσήφ Βατοπαιδινός, ότι του δόθηκε «.. η θεολογία που όλα τα μυστήρια της δημιουργίας των όντων». 

No comments:

Post a Comment