Sunday, January 4, 2015

ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΡΟ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟ ΣΤΟ ΜΑΝΧΑΤΑΝ


ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΡΟ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟ ΣΤΟ ΜΑΝΧΑΤΑΝ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Ολα έρχονταν ανάποδα -ή τουλάχιστον έτσι μου φαινόταν- σήμερα. Πήρα τον υπόγειο σιδηρόδρομο από την Αστόρια με σκοπό να πάω στην κοινότητα του Αγίου Γεωργίου στο Μανχάταν για εκκλησιασμό. Οταν έφτασα στον τελευταίο σταθμό του Κουίνς ανακάλυψα ότι δεν πήγαιναν τα τραίνα σήμερα στο Μανχάταν λόγω κατασκευών στις σήραγγες του σιδηροδρόμου και έτσι έπρεπε να πάρω τη γραμμή 7 για να φτάσω στον προορισμό μου. 

Πήρα, λοιπόν, τη γραμμή 7, αλλά, επειδή η ώρα προχωρούσε συνειδητοποίησα ότι θα ήταν πιο εύκολο να φτάσω έγκαιρα αν πήγαινα να εκκλησιαστώ σε άλλο ναό και όχι στον Αγιο Γεώργιο. Γι’ αυτό εντελώς απρογραμμάτιστα αποφάσισα να πάω στον Αγιο Ελευθέριο. Πήρα την γραμμή C, η οποία κάνει τοπικές διαδρομές, και συνάντησα άλλη αναποδιά, επειδή σήμερα λειτουργούσε σαν εξπρές, με αποτέλεσμα να αναγκαστώ να κατεβώ στον σταθμό στην οδό 14 αντί 24 που ήταν πλησίον του ναού. Οπότε έπρεπε να περπατήσω αρκετά τετράγωνα για να φτάσω  στην εκκλησία. 

Δυσφόρησα τα μέγιστα επειδή η ώρα περνούσε και δεν ήμουν ακόμη στο ναό.

Πράγματι πήγα καθυστερημένος. Εφτασα στο ναό στους Αίνους και έκπληκτος είδα στο αναλόγιο τον Αρχιδιάκονο του Αρχιεπισκόπου π. Παντελεήμονα. Οι επίτροποι -με πολλή καμάρι- με πληροφόρησαν ότι ο Σεβ. Αμερικής θα λειτουργούσε εκεί.

Θα διερωτάστε γιατί σας ταλαιπώρησα με την παράθεση τόσων ονομάτων σταθμών τραίνου -άγνωστων στους περισσότερους αναγνώστες- και την παράθεση τόσων λεπτομερειών της Οδύσσειάς μου μέχρι φτάσω στο ναό.

Μόνον για ένα λόγο!

Απλά για να επιβεβαιώσουμε ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο στη ζωή μας. 

Ολα είναι προγραμματισμένα από το Θεό και το μόνον που μας μένει είναι να απαντήσουμε με ένα ναι ή με ένα όχι στα ερωτήματα που μας θέτει ο Κύριος. Γι' αλλού ξεκίνησα, αλλού πήγα και εκεί βρήκα ανέλπιστα τον Αρχιεπίσκοπο να λειτουργεί, ο οποίος νόμιζα ότι αυτές τις μέρες βρίσκεται στο χωριό των σφουγγαράδων στη Φλώριδα για τα Θεοφάνεια.

Η λειτουργία του Σεβασμιότατου -όπως πάντοτε- πολύ κατανυκτική, οι διάκονοί του ευλαβέστατοι και σεμνοί. 

Ολα σ' αυτή την ευλογημένη κοινότητα, που έχει ένα πολύ ευλαβή κληρικό -τον π. Αθανάσιο Δήμου- γίνονται με πολύ φόβο Θεού.

Οι ενορίτες ακόμη και αυτοί που ξέρουν Ελληνικά στην πλειοψηφία τους είναι Αμερικανογεννημένοι ομογενείς έστω και αν είναι προχωρημένης ηλικίας. Είναι όλοι άνθρωποι θυσίας και αγάπης στο Χριστό και αφοσίωσης για την πίστη μας. Συνήθως έχει περισσότερους πιστούς τις συνηθισμένες Κυριακές στο ναό, αλλά μετά τα Χριστούγεννα πολλοί είναι απόντες επειδή βρίσκονται μακριά από την Νέα Υόρκη στον τόπο καταγωγής τους.

Το κήρυγμα του Σεβασμιότατου -από τα καλύτερά του που άκουσα- εστιάστηκε στο Ανάγνωσμα από την επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς Τιμόθεο. 

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος έχει την ικανότητα να λέγει σπουδαία πράγματα με πολύ θεολογικό βάθος χωρίς να περιπλέκει με δυσνόητους όρους τους πιστούς. “Συ δε νήφε εν πάσιν, κακοπάθησον, έργον ποίησον ευαγγελιστού, την διακονίαν σου πληροφόρησον.” (Προς Τιμόθεον Β΄ 4:5). Αυτό ήταν το επίκεντρο της ομιλίας του. Εκανε μια εξαιρετική πραγματικά ανάλυση του χωρίου με διδάγματα για την προσωπική μας ζωή.

Θα μπορούσα να τελειώσω εδώ την αναφορά μου και να πω πόσο ωφελήθηκα από τη σημερινή λειτουργία και το κήρυγμα και πόσο συγκινημένος είμαι από το πνεύμα θυσίας και από την πίστη που χαρακτηρίζει τα μέλη της ιστορικής κοινότητας του Αγίου Ελευθερίου. 

Θα μπορούσα μόνον να προσθέσω πόσο χάρηκα, επειδή ο Σεβασμιότατος όχι μόνον δεν ενοχλήθηκε από την παρουσία παιδιών στη Θεία Λειτουργία, αλλά αντίθετα μίλησε με πολλή στοργή γι’ αυτά και ενθάρρυνε τους γονείς τους να συνεχίζουν να τα φέρνουν στην εκκλησία. 

Είμαι, όμως, υποχρεωμένος να επανέλθω -ελπίζω συν Θεώ σύντομα- και να σχολιάσω την αναφορά του Σεβασμιότατου για τη συνάντηση του Πάπα Φραγκίσκου και του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στο Φανάρι.

No comments:

Post a Comment