Saturday, January 17, 2015

ΤΡΙΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΠΑΙΣΙΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΗ



ΤΡΙΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΠΑΙΣΙΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΗ

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Δεν είναι σύνηθες γεγονός να διαβάζει κάποιος την επιστολή ενός Αγίου, μάλιστα άγνωστη στους πολλούς και αδημοσίευτη για 33 τόσα χρόνια.  

Το πρώτο μας σχόλιο είναι η φήμη ότι δήθεν ο Αγιος Παίσιος είχε προτρέψει κατά το 1978 τον μακαριστό μοναχό Ιωσήφ (μετέπειτα Βατοπαιδινό) να εγκαταλείψει το Αγιον Ορος και να πάει στην Κύπρο. 

Η θέση του Αγίου είναι ξεκάθαρη, κρυστάλλινα διαυγής και κατηγορηματική: «Ούτε όταν πήγε στην Κύπρο τον έστειλα εγώ, αλλά ίδιος το είχε αποφασίση». Αν η γραπτή μαρτυρία των Αγίων δεν λαμβάνεται υπόψη από μερικούς, το μόνο που έχουμε να τους πούμε είναι: "Ευχών χρεία". 

Το δεύτερό μας σχόλιο: Οταν ο μοναχός Ιωσήφ και η συνοδεία του σηκώθηκαν κι έφυγαν από την Ι. Μονή του Τιμίου Σταυρού Μίνθης της Κύπρου στα 1981, μετά από τα γνωστά αίσχη του π. Ιωσήφ, είχε διαδοθεί ότι ο Αγιος Παίσιος είχε πει ότι η Κύπρος θα καταστραφεί και για το λόγο αυτό φύγανε. 

Η πραγματική θέση του Αγίου επί του θέματος είναι: “Δεν είπα σε κανένα ότι η Κύπρος θα καταστραφή, ούτε ότι θα ευημερήση, διότι όλα αυτά ο Θεός τα γνωρίζει». Καθαρά πράγματα. Ούτε «προφητείες», ούτε φοβέρες, ούτε εξαπόλυση κύματος τρομοκρατίας με σκοπούς αλλότριους. "Δεν είπα εγώ στο Γερο-Ιωσήφ για να φύγη, αλλά εδώ έμαθα για τη φυγή του». Με λίγα λόγια σταράτα ο Αγιος ξεκαθαρίζει το τοπίο γύρω από την κατάσταση αυτή. Ελπίζουμε να λάβει τέλος η παραπληροφόρηση και η παραφιλολογία. Οσοι κρύβονταν πίσω από τον Αγιο, καιρός να σταματήσουν. 

Το τρίτο μας σχόλιο, το οποίο νομίζουμε  είναι επάναγκες και διαχρονικό, αφορά τα πιο κάτω λόγια του Αγίου Παισίου: “Αυτό που συνηθίζω να λέω σε όλους και είναι απαραίτητο για όλους ιδίως στην εποχή τη δύσκολη που ζούμε, είναι η μετάνοια». Αυτός είναι ο διαχρονικός δρόμος των Αγίων, που μας προσγειώνει, διότι όλοι μας ψάχνουμε να εντοπίσουμε το κακό μόνο στους άλλους, αρνούμενοι να στραφούμε στον εαυτό μας. Δεν είναι τυχαίο που ο Χριστός άρχισε το κήρυγμά Του με τα λόγια: «μετανοείτε, ήγγικε γαρ η βασιλεία των ουρανών». Είναι πανεύκολο να πανηγυρίζουμε για την αγιοκατάταξη του μοναχού Παισίου. Να παραγγέλλουμε εικονισματά του, να ρωτάμε πότε θα εορτασθεί η μνήμη του. Αν έχουμε μετάνοια, μετάνοια διαχρονική, τότε τιμάμε τη μνήμη του Αγίου κι όλων των Αγίων, παλαιών, νέων και νεοφανών, γνωστών κι αγνώστων.

No comments:

Post a Comment