Tuesday, January 27, 2015

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΟΤΑΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΣΦΗΜΙΣΗ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΒΙΑΣ



ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΟΤΑΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΣΦΗΜΙΣΗ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΒΙΑΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Διαβάσαμε στο ιστολόγιο “Αγία Βαρβάρα” Πατρών την ακόλουθη δήλωση του Παναγιότατου Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου:

«Μας τρομοκρατεί το γεγονός ότι, στις αρχές του εικοστού πρώτου αιώνα, ο κόσμος μας εξακολουθεί να βιώνει τέτοιες φρικτές και ατιμωτικές πράξεις βίας. Όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένα, κάθε μορφή βίας στο όνομα της θρησκείας είναι βία κατά της ίδιας της θρησκείας.
          
Αυτό που συμβαίνει στη Νιγηρία και το Σουδάν είναι μία διπλή πράξη αδικίας: πρώτα απ’ όλα, είναι όνειδος κατά της ανθρωπότητος, η οποία πιστεύουμε και διακηρύσσουμε ότι έχει δημιουργηθεί κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση του Θεού. Δεύτερον είναι μία δυσφήμιση του Θεού, τον οποίο οι μεγάλες θρησκείες του κόσμου, λατρεύουν ως δημιουργό της ζωής.
          
Στη Β. Αφρική, οι πιστοί τόσο του Ισλάμ όσο και του Χριστιανισμού, υποχρεούνται να προωθήσουν ένα Θεό της αγάπης και της συμπόνιας. Και οι πολιτικές αρχές είναι υπεύθυνες για την προστασία των πολιτών τους, ιδιαίτερα για τα πιο ευάλωτα μέλη των κοινωνιών τους. Τέτοιες πράξεις βίας είναι απαράδεκτες από την άποψη της θρησκείας και της ηθικής, καθώς και από τα διεθνή πρότυπα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Από πού και ως πού, Παναγιότατε, το Ισλάμ είναι θρησκεία που απαγορεύει τη βία;

Από πότε έγινε αυτό;

Ο βίος του “προφήτη” του Ισλάμ είναι ιστορία πολέμου, βίας και αίματος.

Το κοράνι είναι γεμάτο με στίχους πολεμοχαρείς κατά των “απίστων”.

Η πορεία του Ισλάμ στην Ιστορία έγινε "διά πυρός και σιδήρου".

Στις μέρες μας οι Ισλαμοφασίστες καταλύουν κάθε έννοια σεβασμού του ανθρωπίνου προσώπου, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και κάθε έννοια δημοκρατίας και έννομης τάξης.

Επομένως;

Αλλά είναι αναγκαία η εξαγωγή συμπεράσματος;

Ο Χριστός αποκηρύσσει τη βία. Οχι ο Αλλάχ ή ο “προφήτης” ή το κοράνι.

No comments:

Post a Comment