Wednesday, January 21, 2015

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ ΤΟΥ 1919



ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ ΤΟΥ 1919

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Στις αρχές του 1919 δύο μεραρχίες του Ελληνικού στρατού, η Α΄και η Β΄ ταξίδευαν διά θαλάσσης προς την Κριμαία, για να συμμετάσχουν στις εχθροπραξίες μεταξύ των Συμμάχων και των Μπολσεβίκων. 

Οταν τα καράβια άραξαν στην Κωνσταντινούπολη, που ήταν, τότε, υπό συμμαχική κατοχή, ο στρατιωτικός ιερέας της Β΄ μεραρχίας π. Ελευθέριος Παπανουφράκης πρότεινε ευθέως σε 4 αξιωματικούς να πάνε να λειτουργήσουν την Αγία Σοφία!!! "Το όνειρο μου ήταν πάντα», τους εκμυστηρεύτηκε, "να ακουστεί μια μέρα ο λόγος του Θεού και πάλι στην Αγιά Σοφιά". Οι τέσσερις αξιωματικοί Φραντζής, Σταματίου, Λιαρομάτης και Νικολάου, ομολόγησαν ότι τους άρεσε η ιδέα, αλλά φοβόντουσαν πως θα ήταν πρόκληση προς τους Τούρκους. Οταν όμως ο αμετάπειστος ιερέας  δήλωσε πως θα πήγαινε «αμοναχός του» αποφάσισαν να τον ακολουθήσουν, αψηφώντας τις συνέπειες. 

Με τη βοήθεια κάποιου Ρωμιού βαρκάρη αποβιβάστηκαν από το πλοίο στην παραλία και ανηφόρησαν για την Μεγάλη Εκκλησία, που φάνταζε μεγαλόπρεπη στην κορφή του λόφου. Ηταν πρωί της 19ης Ιανουαρίου. Η Αγία Σοφία ήταν ανοικτή και είχαν αρχίσει να μαζεύονται Τούρκοι για το πρωινό ναμάζι. Ο ιερέας προχώρησε αποφασιστικά, χωρίς τον παραμικρό δισταγμό, προς το ιερό βήμα, βρήκε ένα τραπεζάκι και το έβαλε στο κέντρο και φορώντας το πετραχήλι του άρχισε τη λειτουργία ενώ οι Τούρκοι τα είχαν χαμένα, δεν πίστευαν στα μάτια τους! Ο ταγματάρχης Λιαρομάτης έψελνε κι ο υποπλοίαρχος Νικολάου έκανε το νεωκόρο, ενώ οι δυό άλλοι παρέστεκαν. Ενώ το πλήθος των απίστων όσο περνούσε η ώρα πύκνωνε κι άρχισε να δείχνει μη φιλικές διαθέσεις, ο ατρόμητος παπάς συνεχίζει απτόητος τη λειτουργία. Κοινωνούν και οι 4 αξιωματικοί στο “μετά φόβου Θεού» και σε λίγο ο παπα-Λευτέρης κάνει την απόλυση. 

Μια λειτουργία αλλιώτικη! Αιώνες μετά την άλωση! Μόλις οι πέντε στρατιωτικοί αρχίζουν να μετακινούνται προς την έξοδο οι Τούρκοι ετοιμάζονται  να τους επιτεθούν. Ενας Τούρκος αξιωματικός, όμως, επεμβαίνει πάραυτα και τους πείθει πως δεν επιτρέπεται να χυθεί ανθρώπινο αίμα σε ιερό χώρο. Οι φανατισμένοι Τούρκοι σταματούν και οι 5 αναχωρούν κι απομακρύνονται, κατηφορίζοντας μέσα από το παρακείμενο πάρκο, προς την παραλία. Λίγο αργότερα η βάρκα τους οδηγεί προς στο πλοίο. Εχουν κάνει παραγματικότητα το απίστευτο, το ακατόρθωτο! Εχουν λειτουργήσει την Μεγάλη Εκκλησία! 

Οι Τούρκοι διαμαρτυρήθηκαν εντονότατα στους Συμμάχους. Οι μεγάλοι μας Σύμμαχοι έσπευσαν να διαμαρτυρηθούν με τη σειρά τους στον Ελευθέριο Βενιζέλο. Κι αυτός είπε στον πρωταίτιο της όλης υπόθεσης, τον π. Ελευθέριο Παπανούφράκη, όταν τον κάλεσε: Αν είχα άλλους δέκα σαν εσένα τα πράγματα θα ήταν αλλιώς!

No comments:

Post a Comment