Wednesday, January 28, 2015

THE RIGHT REVEREND BISHOP (HE OR SHE?)



THE RIGHT REVEREND BISHOP (HE OR SHE?)

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Tα ψέμματα τελειώσανε! Η γυναικεία «αρχιερωσύνη» του Aγγλικανισμού είναι πια, όχι απόφαση, αλλά γεγονός τετελεσμένο. Η «σεβασμιωτάτη» Λίμπυ (κατά κόσμον Ελίζαμπεθ Τζέιν) είναι «επίσκοπος» του Στόκπορτ της Αγγλίας. Πρόκειται για την τελική φάση της μάχης του Χέιστιγκς. Τι υπονοούμε μ’ αυτό; Oτι η καταστροφή της Αγγλικής Ορθοδοξίας μετά τη νίκη του οπαδού του Πάπα Γουίλλιαμ του Κατακτητή έχει φτάσει μέχρι τα θεμέλια. 

Η μάχη αυτή του 1066 θυμίζει την οριστική αποκοπή των Αγγλικανών από το σώμα της Μίας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας. Τους παρέδωσε ο Νορμανδός κατακτητής, που πήγε στη Χώρα για να μείνει, σα λάφυρο στην εκπεσούσα Ρώμη. Ολοι οι Ορθόδοξοι Αγγλοι επίσκοποι  διώχτηκαν τότε από τις θέσεις τους, τις οποίες άρπαξαν οι ψευδεπίσκοποι του Πάπα. Η αλλοτρίωση της πίστεως και του ήθους ήταν απλώς ζητήμα χρόνου. Στην Αγγλία των Νορμανδών κατακτητών δεν υφίστανται πλέον ούτε μυστήρια, ούτε ιερωσύνη, ούτε αποστολική διαδοχή, μήτε κανένα σημάδι της χάριτος του Παναγίου Πνεύματος. 

Στο Μύνστερ (από την ελληνική λέξη μοναστήριον) του Γιούρκ παίκτηκε η σημερινή φάση του δράματος. Η Λίμπυ, παρά το γεγονός ότι κάποιος παριστάμενος φώναξε ότι  η Αγία Γραφή δεν προνοεί την ύπαρξη γυναικών «επισκόπων», “χειτονήθηκε» υπό τα χειροκροτήματα των παρευρισκομένων. Οι πληροφορίες λένε ότι είναι οπαδός της Μάντσιεστερ Γιουνάιτεντ, παίζει σαξόφωνο και είναι παντρεμένη με Αγγλικανό «ιερέα». 

Ο Αγγλικανός «κληρικός» Πήτερ Μιούλλεν, που δεν ασπάζεται τις πιο πάνω τάσεις του Αγγλικανισμού, ομολογεί με θλίψη ότι η χιονοστιβάδα των εκπτώσεων του σύγχρονου Αγγλικανισμού ξεκίνησε από τη δεκαετία του 60. Τότε, λέει, απαρνήθηκαν την πίστη στην Αγία Γραφή, την ανάσταση του Χριστού, την εκ Παρθένου γέννησή του, τα θαύματά του. Τα τελευταία χρόνια, σημειώνει, ο κάθε «αρχιεπίσκοπος” (τα εισαγωγικά δικά μου) του Κάντερμπουρυ είναι χειρότερος από τον προηγούμενο. 

Ο Τζάστιν Γουέλμπυ ακύρωσε τη σύνοδο του Λάμπεθ που ήταν προγραμματισμένη για το 2018, γιατί δεν μπορεί ν’ αντικρύσει τους αφρικανούς Αγγλικανούς «επισκόπους», που θα του πουν ότι κάνει λάθος για την ομοφυλοφιλία και τη γυναικεία «αρχιερωσύνη». Μια άλλη παρατήρηση του Μιούλλεν είναι ότι οι Επισκοπελιανοί (Αγγλικανοί των ΗΠΑ), που προηγούνται κατά 20 χρόνια στις καινοτομίες, θερίζουν σήμερα τους πικρούς καρπούς των κόπων τους. Εχουν υποστεί μιαν άνευ προηγουμένου συρρίκνωση και μετά από μια γενιά, κατά την εκτιμησή του, δεν θα υφίστανται. Οι «ιέρειες» κι οι "επισκοπίνες» δεν έφεραν ούτε μια ψυχή στους Επισκοπελιανούς. Από την άλλη επέφεραν διάσπαση στους κόλπους τους. 

Σήμερα υπάρχει η “Αγγλικανική Εκκλησία Βορείου Αμερικής» που αριθμεί 100 χιλιάδες οπαδούς (πρώην Επισκοπελιανούς). 

Ερώτηση: Γιατί οι ημέτεροι συνεχίζουν τους διαλόγους με αυτούς τους ανθρώπους αυτούς, λες και δεν συμβαίνει τίποτε; Τι επιδιώκουν; Να τους φέρουν πίσω στον “παραδοσιακό» αιρετικό Αγγλικανισμό, τον οποίο εγκατέλειψαν ανεπιστρεπτί; Δεν ακούν τις οιμωγές των ίδιων των Αγγλικανών; Βλέπουν το φίδι και ψάχνονται και ψάχνουν ακόμη για τα ίχνη του; Εκτός κι αν δεν βλέπουν τίποτε και ζουν στον κόσμο τους.

No comments:

Post a Comment