Tuesday, February 14, 2012

ΓΙΑΤΙ ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΤΗ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ;



ΓΙΑΤΙ ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΤΗ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ;


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

==============


Γιατί φτάσαμε στη χρεωκοπία;


Τα περί “σκοτεινών δυνάμεων”, ένδοξων προγόνων, “Λέσχης Μπίντελμπεργκ”, “Τευτονικού ιμπεριαλιασμού”, “διεθνούς σιωνισμού”, “προφητειών περί επικείμενης καταστροφής”, αναζήτησης νέου Καποδιστρίου, κτλ. δεν θα μας απασχολήσουν στο παρόν άρθρο.


Ελπίζω ούτε και στο μέλλον.


Ούτως ή άλλως τι θα είχα να προσθέσω στα τόσα και τόσα που έχουν καταγράψει και αναλύσει οι ...επαίοντες;



ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΠΟΥ ΔΑΝΕΙΖΕΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΕΙ

____________


Θα αρχίσω την ανάλυση με το παράδειγμα μιας οικογένειας που έχει λ.χ. εισόδημα 2,000 ευρώ το μήνα.


Αντί να περιορίσει τα έξοδά της ανάλογα με τα έσοδά της αρχίζει τον δανεισμό.


Ερώτηση:


Είναι κακό πράγμα ο δανεισμός;


Δεν νομίζω ότι θα βρείτε οικονομολόγο που θα σας πει ότι ο δανεισμός είναι κακός.


Με μια προυπόθεση!


Οτι ο δανεισμός δεν θα γίνει για να κατασπαταληθούν τα χρήματα σε αχρείαστες πολυτέλειες, αλλά για να επενδυθούν και να αξιοποιηθούν και να αποφέρουν τέτοιο κέρδος ώστε και το δάνειο και τους τόκους θα αποπληρώσουν αλλά και θα εξασφαλίσουν σταδιακά μεγαλύτερο εισόδημα στην οικογένεια.


Αν όμως τα χρήματα που δανείστηκε αυτή η οικογένεια τα χαράμισε για να χτίσει πισίνες, να αποκτήσει εξοχικά, να αγοράσει αυτοκίνητα πολυτελείας, να κάνει πολυδάπανα ταξίδια σε εξωτικούς προορισμούς, κτλ. τότε είναι θέμα κοινής λογικής τι θα ακολουθήσει.


Με αναπόδραστη νομοτέλεια!



Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΕΩΣ ΘΑ ΕΡΘΕΙ

________


Αφού το εισόδημα δεν αυξάνεται και τα έξοδα δεν μειώνονται - οίκοθεν νοείται - ότι θα έρθει κάποια στιγμή που οι δανειστές μας θα ζητήσουν να κατασχεθεί η περιουσία μας, επειδή αδυνατούμε όχι απλά να πληρώσουμε τις δόσεις του δανείου, αλλά και επειδή οι τόκοι έχουν καταστήσει το χρέος εντελώς ανεξέλεγκτο.


Σ’ αυτή την περίπτωση η οικογένεια αυτή με το εισόδημα των 2,000 ευρώ και το μεγάλο δάνειο έχει δύο επιλογές.



ΑΝΑΘΕΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ

_______


Η μια είναι να αρχίσει να βρίζει τις “σκοτεινές δυνάμεις”, να αναπολεί τη σοφή διακυβέρνηση του Καποδιστρίου, να αναθεματίζει το διεθνή Σιωνισμό και τον τευτονικό ιμπεριαλισμό και να ολοφύρεται και να ολολύζει ότι δεν την σέβονται επειδή τα μέλη της είναι απόγονοι του Περικλή, του Θουκυδίδη και του Πλάτωνα!



ΑΛΛΑΓΗ ΝΟOΤΡOΠΙΑΣ

__________


Η δεύτερη επιλογή αυτής της οικογένειας είναι να αποφασίσει να αλλάξει τρόπο ζωής, να αλλάξει πάνω από όλα τρόπο εργασίας (work ethic) και να δει πώς θα νοικοκυρέψει τη ζωή της.


Ποιος από τους δυο τρόπους νομίζετε ότι είναι ο πιο αποτελεσματικός;


Θα μου πείτε:


Τι νομίζεις; Οτι είμαστε παιδάκια του Δημοτικού και μας ρωτάς τόσο αφελή ερωτήματα;


Και θα απαντήσω:


Αυτό που κατανοούν ακόμη και τα παιδάκια του Δημοτικού, εμείς, ούτε ως οικογένειες, ούτε ως έθνος θελήσαμε ποτέ να το καταλάβουμε!



ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΤΟΥΣ

__________


Είναι, λοιπόν, απορίας άξιο επειδή χρεωκοπήσαμε;


Oι δανειστές δεν είναι μέλη φιλανθρωπικού σωματείου. Ενδιαφέρονται μόνον για το κέρδος που θα τους αποφέρουν οι επενδύσεις τους.


Ούτε αν θα μείνουμε στους δρόμους, ούτε αν δεν έχουμε λεφτά να σπουδάσουμε τα παιδιά μας, ούτε τα χρήματα να πληρώσουμε τον λογαριασμό της ΔΕΗ τους απασχολεί.


Οι δανειστές επενδύουν ΜΟΝΟΝ για να αποκομίσουν από το δάνειο κέρδος.


Αυτό ποτέ δεν το καταλάβαμε!


Αλλά υπάρχει και δεύτερος λόγος που δεν θα προκόψει αυτή η οικογένεια.



ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΖΙ

_________


Ας υποθέσουμε ότι η οικογένεια αυτή θα ζητήσει αποζημιώσεις από το δανειστή της επειδή κάποιοι πρόγονοι των δανειστών συμπεριφέρθηκαν απάνθρωπα και σκότωσαν εν ψυχρώ μέλη αυτής της οικογένειας σε ένα χωριό που λέγεται (ας υποθέσουμε) Δίστομο.


Ας υποθέσουμε επίσης ότι το δικαστήριο θα επιδικάσει στην οικογένεια τέτοια αποζημίωση ώστε θα μπορέσει να αποσβέσει το δάνειο με τους τόκους στο ακέραιο και έτσι θα κατορθώσει να μην κατασχεθεί κανένα περιουσιακό της στοιχείο.


ΑΚΟΜΗ και σε αυτή την περίπτωση αυτή η οικογένεια και πάλιν ΔΕΝ πρόκειται να κάνει προκοπή διότι - ΟΠΩΣ ΟΛΟΙ ΞΕΡΟΥΜΕ - το πρώτο πράγμα που θα κάνει είναι να βάλει το σπίτι της υποθήκη για να πάρει νέο δάνειο για να συνεχίσει ανενόχλητη τον ίδιο τρόπο ζωής και τον ίδιο τρόπο εργασίας.


Και τότε τι θα κάνουμε όταν φτάσουμε σε νέα χρεωκοπία;


Θα πάμε στους Πέρσες για να ζητήσουμε αποζημιώσεις για τις καταστροφές που μας προξένησαν κατά τη διάρκεια των Περσικών πολέμων για να πληρώσουμε τα νέα μας χρέη;



ΑΣΦΑΛΩΣ ΚΑΙ ΣΥΝΗΓΟΡΩ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΒΛΗΘΟΥΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

_________


Να αναφέρω εδώ παρενθετικά ότι ασφαλώς και συνηγορώ υπέρ της καταβολής αποζημιώσεων από τους Γερμανούς για τα εγκλήματα πολέμου που προξένησαν στην πατρίδα μας.


Προσπαθώ μόνον να μεταδώσω το μήνυμα ότι, ακόμη και στην απίθανη περίπτωση που το αίτημά μας γίνει αποδεκτό για αποζημιώσεις από τη Γερμανία, ακόμη και τότε δεν θα αποφύγουμε τον κίνδυνο νέας χρεωκοπίας αν δεν αλλάξουμε ριζικά νοοτροπία και τρόπο εργασίας.


Και δυστυχώς για την ώρα τίποτα δεν δείχνει ότι θέλουμε να απαλλαγούμε από το παρασιτικό κράτος, την κομματική πελατειακή σχέση των ψηφοφόρων με τους εκλελεγμένους άρχοντες, το ρουσφέτι, την αναξιοκρατία, κτλ..



ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ

_________


Δεν συνεδητοποιούν - φαίνεται - πολλοί συμπατριώτες μας ότι οι ξένοι γίνονται κυριολεκτικά έξω φρενών όταν μας ακούν να τους λέμε ότι εμείς εργαζόμαστε περισσότερες ώρες από κάθε χώρα της Ευρώπης εκτός από τη Ρουμανία.


Ουδείς ξένος ενδιαφέρεται πόσες ώρες βρισκόμαστε στον εργασιακό χώρο. Αυτό που μετρά είναι ΜΟΝΟΝ η παραγωγικότητα της εργασίας μας. Δουλεύουμε ή χασομερούμε;


Εμείς τι απαντούμε;


Το δίκαιο του εργάτη, ο διεθνής ιμπεριαλισμός, η Εβραιομασωνία, οι κατακτήσεις των εργαζομένων, το κοινωνικό κράτος, ο σοφός κυβερνήτης Καποδίστριας, ο συνδικαλισμός, η κοινωνική αλληλεγγύη, οι ένδοξοι μας πρόγονοι και φυσικά οι “σκοτεινές δυνάμεις”.


Νομίζετε ότι υπάρχει κανείς που έχει αυτιά να μας ακούσει;

No comments:

Post a Comment