Tuesday, February 28, 2012

ΔΙΩΓΜΟΙ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ



ΔΙΩΓΜΟΙ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ


Του Σεβ. Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα

=============

Πρόσφατα έχει αναρτηθεί ετήσιος κατάλογος πενήντα χωρών που χαρακτηρίζονται για τις χειρότερες δικρίσεις σε βάρος των χριστιανών, ο λεγόμενος «World Watch List». Οι χώρες χωρίζονται σε τέσσερις ομάδες ανάλογα με την πίεση που ασκείται εναντίον των χριστιανικών κοινοτήτων.

Η Χριστιανική Εκκλησία διώκεται από τα πρώτα κιόλας χρόνια της ύπαρξής της. Ως οργανισμός θεανθρώπινος η Εκκλησία ενυπάρχει συνάμα στον άνωθεν και στον κάτωθεν κόσμο. Ο εχθρός του ανθρωπίνου γένους αδυνατεί να παραδεχθεί τον εξωκοσμικό χαρακτήρα της. Ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός αναφέρθηκε επανειλημμένως στο διωγμώ και διώξεις εναντίον των χριστιανών. «Εἰ ἐμὲ ἐδίωξαν, καὶ ὑμᾶς διώξουσιν» (Ιω. 15. 20).

Ο Κύριος προειδοποίησε για τις διώξεις σε βάρος των χριστιανών από τον κόσμο: «Ἐπιβαλοῦσιν ἐφ᾿ ὑμᾶς τὰς χεῖρας αὐτῶν καὶ διώξουσι, παραδιδόντες εἰς συναγωγὰς καὶ φυλακάς, ἀγομένους ἐπὶ βασιλεῖς καὶ ἡγεμόνας ἕνεκεν τοῦ ὀνόματός μου…» (Λκ. 21.12).

Σην ομιλία μου με θέμα «Διώξεις και διακρίσεις σε βάρος των χριστιανών στο σύγχρονο κόσμο: αιτίες, διαστάσεις και προβλέψεις για το μέλλον», την οποία πραγματοποίησα στις 30 Νοεμβρίου 2011 στα πλαίσια του προαναφερθέντος συνεδρίου στη Μόσχα, παρέθεσα πολλά περιστατικά διώξεων κατά των χριστιανών, γι' αυτό το λόγο στη σημερινή επισκόπηση της καταστάσεως διεθνώς θα επικεντρωθώ κυρίως στα περιστατικά, που καταχωρήθηκαν κατά τη μεσολαβούσα από τότε περίοδο.

Τη μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί η πρόσφατη αύξηση των αντιχριστιανικών εκδηλώσεων στις δυο χώρες, όπου οι χριστιανοί ανέρχονται στο 10% του συνολικού πληθυσμού, δηλαδή στην Αίγυπτο και τη Συρία.


ΠΗΓΗ:

romfea.gr

No comments:

Post a Comment