Thursday, February 16, 2012

ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΠΑΤΕΡΙΚΗ ΘΕΟΛΟΓΙΑ


ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΠΑΤΕΡΙΚΗ ΘΕΟΛΟΓΙΑ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

==========


Λέγει ο κ. Παναγιώτης Ανδριόπουλος σε πρόσφατο σχόλιό του στο ιστολόγιό του “Ιδιωτική οδός”:


“Για το πρόσφατο σχόλιό μας Νεο-παραδοσιακό κυνήγι μαγισσών, με αφορμή την σημερινή ημερίδα της Μητροπόλεως Πειραιώς για την "μεταπατερική αίρεση", κατηγορηθήκαμε για "εμπάθεια", "αυθαιρεσία" και τα όμοια.


Όμως, δεν είπαμε κάτι το καινούργιο αλλά το αυτονόητο, ότι δηλ. στόχος είναι η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών της Μητροπόλεως Δημητριάδος. Το διαλαλεί, άλλωστε, και ο Ορθόδοξος Τύπος στο φύλλο (10-2-2012) που κυκλοφορεί: Εἶναι προφανές ὅτι ἡ ἡμερίδα ὀργανώνεται διά νά δοθῆ ἀπάντησις εἰς τήν θεολογικήν Ἀκαδημίαν τῆς Ἱ. Μητροπόλεως Δημητριάδος, ἡ ὁποία οὐσιαστικῶς προπαγανδίζει τήν ξένην πρός τήν Ὀρθόδοξον θεολογίαν, Μεταπατερικήν θεολογίαν. Προσευχόμεθα τό παράδειγμα τῆς Ἱ. Μητροπόλεως Πειραιῶς νά ἀκολουθήσουν καί ἄλλαι Ἱ. Μητροπόλεις εἴτε εὐθέως εἴτε ἐμμέσως.


Οπότε η Ιδιωτική Οδός απλώς επεσήμανε το γεγονός. Για όσους παραμένουν τάχα και ανυποψίαστοι έχουμε προνοήσει: Ας διαβάσουν το κείμενό μας Πειραιώς εναντίον Δημητριάδος; Το γράψαμε 16 Ιουνίου 2010!


Ευχόμαστε καλή επιτυχία στην ημερίδα, ήτοι να αναδειχθούν οι αιρετικοί και να παραδοθούν πάραυτα στην πυρά!”


Η ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ “ΣΤΟΕΣ” ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ

___________


Δεν ξέρω, κ. Ανδριόπουλε, τι λένε ορισμένοι πάντως προσωπικά καθόλου δεν διαφωνώ ότι η Ημερίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς στόχευε πρωτίστως την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών του Βόλου.


Το σωστό να λέγεται.!


Μόνο που σας παρακαλώ να λάβετε υπόψη σας είναι ότι “εν ταύτη τη Ακαδημία κατάκειται πλήθος πολύ των ασθενούντων, τυφλών, χωλών, ξηρών, εκδεχομένων την της αιρέσεως του ύδατος του πονηρού κίνησιν”.


Εννοώ, κ. Ανδριόπολε, ότι οι “Συναξιακοί”, οι Αγουριδικοί, οι Γιαγκαζουγλικοί ΚΑΙΡΟΣκόποι και οι Νεορθόδοξοι δίνουν μονίμως τον παρόν τους στην Ακαδημία.


Γι’ αυτό έχετε μεν δίκαιο να λέτε ότι στο στόχαστρο της Ημερίδας ήταν η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών του Βόλου, πλην όμως, σας παρακαλώ, να μην παραγνωρίζετε ότι και οι “Συναξιακοί”, οι “Κατσιαρικοί”, οι “Αγουριδικοί” της Θεσσαλονίκης, οι “Γιαγκαζουγλικοί” και οι “Νησιωτικοί” της Αθήνας βρίσκονται επίσης στο στόχαστρό της.


ΓΙΑΤΙ ΑΠΟΥΣΙΑΖΕ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ;

_________


Και κάτι άλλο! Είχατε γράψει σε παλαιότερον άρθρο σας ότι:


Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος πήγε στην Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών του Βόλου, με την οποία συγγενεύει, νομίζουμε, θεολογικά. Δεν δίστασε, όμως, να πάει και στην πρόσφατη αντιπαπική ημερίδα της Μητροπόλεως Πειραιώς, εκπλήσσοντας πολλούς, αν και φαίνεται πως ήταν απλώς μια “ευγενική χειρονομία”.


Μήπως, κ Ανδριόπουλε, μιας και ανήκετε στα ενδότερα του Ιερωνυμικού καταπετάσματος, μπορείτε να μας πληροφορήσετε για ποιο λόγο δεν ευαρεστήθηκε ο Μακαριότατος να προσφωνήσει την Ημερίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, όπως έκανε την προηγούμενη φορά;


Μήπως διερωτόμαστε - εμείς οι παροικούντες στις παρυφές του όρους της ιερωνυμικής κρυπτοφάνειας - δεν πήγε επειδή αν πήγαινε θα σήμαινε ότι συναινεί με την επίθεση εναντίον των στενών συνεργατών του (Γιαγκάζογλου, Πέτρου Βασιλειάδη κτλ.);


Στην πρόσφατη Ημερίδα για την Παλαιά Διαθήκη που διοργάνωσε η Ενορία της Αγίας Παρασκευής Αττικής βρήκε το χρόνο ο Μακαριότατος να παραστεί προσωπικά.


Γιατί άραγε δεν πήγε να παρουσιαστεί και στην Ημερίδα εναντίον των “μεταπατερικών” θεολόγων;


ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΥΡΑ! ΚΑΘΑΙΡΕΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΘΕΜΑ!

__________________


Και κάτι τελευταίο.!


Αναφέρετε ότι στο “κυνήγι μαγισσών” - όπως το αποκαλείτε - της Ημερίδας θα ζητηθεί το κάψιμο στην πυρά των αιρετικών.


Μήπως σας διαφεύγει, κ. Ανδριόπουλε, ότι το κάψιμο των αιρετικών στη πυρά είναι πρακτική των φίλων σας των Παπικών με την οποία οι Ορθόδοξοι δεν είχαν και ούτε επιθυμούν να αποκτήσουν σχέση;


Αυτό που ζητάμε όμως και για τους “μεταπατερικούς” και για όσους άλλους διατυπώνουν αιρέσεις είναι η Σύνοδος να τους καλέσει σε απολογία και αν τυχόν διαπιστωθεί ότι δεν έχουν διάθεση μετανοίας και πρόθεση αναίρεσης των κακοδοξιών τους, τους μεν κληρικούς εξ αυτών να καθαιρέσει και τους λαικούς να αναθεματίσει.


Αυτή είναι η ορθόδοξη πρακτική και όχι το κάψιμο επί της πυράς.


Μήπως διαφωνείτε;

1 comment:

  1. Δεν μπορώ να καταλάβω κάποιες φορές το ειρωνικό υφάκι που σερβίρουν όλοι αυτοί οι ημιμαθείς!Φέρνουν επιχείρημα ή στυλ αστείου και χιούμορ το θέμα της πυράς;Είναι αστείο;Ενας Ορθόδοξος να ειρωνεύετε ομόδοξό του για εκκλησιολογικά ζητήματα με εξωεκλησιαστικές ιστοριούλες για μαγισούλες;Θα ήταν καλό και φρόνιμο οι νοσταλγοί της Ιεράς Εξέτασης οι"μεταπατερικοί"και οι διάφοροι άλλοι κύριοι και κυρίες το ιδιαίτερο τούτο θέμα να το σερβίρουν προς Παπικούς μεριά!Και εάν έχουν τάσεις διαλογικές, ας μάθουν να διαλέγονται με το σπίτι τους πρώτα,και με τους οικίους τους και μετά με τους ετερόδοξους!Φυσικά να συμφωνήσω με τον αρθρογράφο ότι τους πρέπει ανάθεμα και καθαίρεση!Εύχομαι σιγά σιγά μια και μπήκε σε κάποιες Μητροπόλεις ανάθεμα στον Οικουμενισμό...να μπεί ανάθεμα και στους μεταπατερικούς....να δούμε μετά πόσα αππίδια(αχλάδια) χωράει ο σάκκος!!!Και να συνέλθει η Ιερά Σύνοδος και να ασχοληθεί ειδικά με το θέμα των μεταπατερικών διότι αρκετά μας ζαλίσαν τον έρωτα!Εάν θέλουν να φέρουν νμεταπατερική θεολογία να βγούν κύριοι απο την Μία Αγία Αποστολικη και Πατερική Εκκλησία μας και να φτιάξουν αν θέλουν και θιβετιανές ακαδημίες με σούφι και Λάμα τον Ιγνάτιο Δημητριάδος(έχει και μιά φυσιογνωμία με τον Μαχαρίσσι,για να λέμε και του στραβού-Παναή το δίκαιο)!Αλήθεια κάτι άκουσα απο ένα Βολιώτικο "πουλάκι"κάτι έγινε με το σκουπιδαριό στον Βόλο!Κάτι επιγραφές σε πλακατ στους σκουπιδοτενεκέδες του Βόλου!Ένας ευλογημένος Βολιώτης να μας επιβεβαιώση μπορεί;

    ReplyDelete