Wednesday, February 29, 2012

ΟΙ ΔΙΩΓΜΟΙ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ




ΟΙ ΔΙΩΜΓΟΙ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ


Του Σεβ. Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα

==================

Σύμφωνα με τα στοιχεία για το έτος 2007 στην Αίγυπτο κατοικούσαν 107 εκατομμύρια άνθρωποι, η πλειοψηφία των οποίων ήταν Άραβες – 91, 9%. Σχεδόν όλοι αυτοί (90% του συνολικού πληθυσμού της χώρας) είναι μουσουλμάνοι.

Οι χριστιανοί ζούν κατεξοχήν στον Κάιρο, την Αλεξάνδρεια και άλλες μεγαλουπόλεις, όπου αποτελούν 10% του συνολικού πληθυσμού.

Μετά από γεγονότα του Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2011 στη χώρα αυτή έγινε ξεκάθαρη η τάση ως μοναδικό νομικό σύστημα στη χώρα να καταστεί η Σαρία. Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι όσοι ζητούν σήμερα την εισαγωγή του νόμου της Σαρίας είναι κατά κανόνα φορείς των πλέον ακραίων αντιλήψεων, σύμφωνα με τις οποίες οι χριστιανοί εξισώνονται με τους εθνικούς και πρέπει υποχρεωτικά να αποδεχθούν το Ισλάμ.

Φρονώ ότι η Σαρία πρέπει να εφαρμόζεται μόνο στους μουσουλμάνους και σε ουδεμία περίπτωση να ισχύει και για τους χριστιανούς. Είμαι βέβαιος ότι τόσο οι χριστιανοί, όσο και οι μουσουλμάνοι πρέπει να απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα και εγγυήσεις που παρέχει η Πολιτεία.

Κατά τη διάρκεια του 2011 οι χριστιανοί στην Αίγυπτο συνέχεια δέχονταν επιθέσεις. Στις παρεμβάσεις μου έχω παραθέσει πολλά τέτοια περιστατικά. Οι αρχές της χώρας αντί να προστατεύουν τους χριστιανούς, οι ίδιες καμιά φορά γίνονταν πηγή βίας εναντίον τους.

Στις 9 Οκτωβρίου οι Κόπτες οργάνωσαν ειρηνική διαδήλωση στην πρωτευόυσα της Αιγύπτου, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις, που τελούσαν κάτω από τις διαταγές του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου της Αιγύπτου, διασκόρπισαν τους διαδηλωτές με αποτέλεσμα 20 χριστιανοί σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 200 τραυματίσθηκαν. Τα άρματα μάχης κυριολεκτικά καταπλάκωναν τους χριστιανούς.

Φέτος μετά τις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου, όταν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι και οι Σαλαφιστές κατέλαβαν τις περισσότερες βουλευτικές έδρες, η κατάσταση των χριστιανών επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο.

Το κόμμα της Ελευθερίας και Δικαιοσύνης – πολιτική πτέρυγα του οργανισμού Αδελφοί Μουσουλμάνοι κέρδισε 230 έδρες από 498. Το σαλαφιτικό κόμμα Αλ Νουρ κέρδισε δεύτερη θέση με 120 έδρες συνολικά. Σημειωτέον ότι τα τελευταία οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι επιχειρούν να ασκήσουν πολιτική προστασίας των Κοπτών. Έτσι στο διάστημα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς η νεολαία των Αδελφών Μουσουλμάνων συγκροτούσε τοπικές επιτροπές με σκοπό την προστασία των χριστιανικών ναών από τις επιθέσεις των Σαλαφιστών, σύμφωνα με τους οποίους ο εορτασμός των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς αντιβαίνει προς τη διδασκαλία του Ισλάμ.

Απευθυνόμενοι στους χριστιανούς οι Σαλαφιστές ανακοίνωσαν ότι κατά τη Σαρία αυτοί είτε θα καταβάλουν κεφαλικό φόρο τζίζιε, όπως είναι υποχρεωτικό για τους μη μουσουλμάνους, είτε να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Οι Σαλαφιστές γκρεμιζαν Ιερούς Ναούς, κατέστρεφαν οικείες χριστιανών, φόνευαν τους ίδιους. Συγκρότησαν και την Επιτροπή για την προώθηση της αρετής και την αποτροπή της διαφθοράς στην Αίγυπτο όπως εκείνη που λειτουργεί στη Σαουδική Αραβία.

Το Σεπτέμβριο 2011 στην αναφορά του Egyptian Union for Human Rights παρουσιάσθηκαν στοιχεία, συμφωνα με τα οποία από τον Ιανουάριο έως το Σεπτέμβριο 2011 εξαιτίας απειλών εκ μέρους των Σαλαφιστών τη χώρα εγκατέλειψαν 100 χιλιάδες Κόπτες.

Ενώ πριν τις προαναφερόμενες εκλογές σημειώθηκαν έστω και πολλές, αλλά εντούτοις ασυντόνιστες επιθέσεις των ακραίων εναντίον των χριστιανών, τώρα, που ανήλθαν στην εξουσία, οι ακραίοι ανέλαβαν την «εκκαθάριση» από τους χριστιανούς ολόκληρων κατοικημένων σημείων. Να παραθέσω μερικά παραδείγματα.

Στις 27 Ιανουαρίου οι Κόπτες της περιφέρειας Αλ Αμερία, κοντά στην Αλεξάνδρεια, δέχθηκαν επιθέσεις τριών περίπου χιλιάδων μουσουλμάνων καθοδηγουμένων από Σαλαφιστές αρχηγούς, οι οποίοι πυρπόλησαν τα σπίτια και τα καταστήματά τους.

Στις 30 Ιανουαρίου μουσουλμανικός όχλος επιτέθηκε στο χωριό Σαρμπάτ για δεύτερη φορά πυροπολώντας τρία σπίτια χριστιανών με παρουσία των εκπροσώπων της αστυνομίας.

Στη συνέχεια ισλαμιστές ζήτησαν να απελαθεί από το χωριό ένας εύπορος επιχειρηματίας Κόπτης στην καταγωγή του ο Λουϊς Σουλεϊμάν, κατηγορώντας τόσο αυτόν όσο και τους υιούς τους για τον πυροβολισμό στον αέρα την ώρα που πυρπολείτο το σπίτι τους. Η οικογένεα Σουλεϊμάν αρνείται την κατηγορία για χρήση όπλου μια και δεν υπήρχαν τραυματίες. Ωστότο οι αστυνομικές αρχές εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης κατά των υιών του Σουλεϊμάν.

Την 1 Φεβρουαρίου οι Σαλαφιστές ζήτησην να απελαθούν κάποιες οικογένειες Κοπτών από τη Αλ-Αλμερία καθώς και να ξεπουληθεί η περιουσία της οικογένειας Σουλεϊμάν υπό την επίβλεψη του Σαλαφιστή σεΐχη Σερίφ αλ-Χαβάρι. Αντίθετα απειλούσαν με δεύτερη επίθεση κατά του χωριού, στην οποία θα πυρπολούνταν όλα τα σπίτια των Κοπτών.

Το Φεβρουάριο όχλος με επικεφαλής Σαλαφιστές πυρπόλησαν χριστιανικό ναό και σπίτια χριστιανών στο χωριό Μεγιέτ Μπασάρ βορειοανατολικά του Καΐρου.

Στην επόμενη κατά σειρά πράξη βίας κατά των χριστιανών συμμετείχαν περίπου δυο χιλιάδες ισλαμιστές εξτρεμιστές.

Ως αποτέλεσμα του επεισοδίου κάηκε ο Ιερός Ναός Αγίας Μαρίας του χωριού Μεγιέτ Μπασάρ στο Ζαγκαζίγκ, της περιφέρειας Σαρκία (γύρω στα 50 χλμ. βορειοανατολικά του Καΐρου).


ΠΗΓΗ:

romfea.gr


No comments:

Post a Comment