Saturday, February 11, 2012

Η ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ


Η ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

===============


Η αναγγελία της υποψηφιότητας του Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αναστασιάδη για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν εξέπληξε κανένα.


Εκυοφορείτο από καιρό και η αναγγελία της ήταν θέμα χρόνου.


Οχι μόνον επειδή είναι φυσικό ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος να επιδιώκει να εκλεγεί Πρόεδρος αλλά και επειδή ο σημερινός Πρόεδρος κ. Χριστόφιας απεδείχθη εκ των πραγμάτων εντελώς ανίκανος να διαχειριστεί όλα τα θέματα. Διοίκησης, οργάνωσης, οικονομίας και πάνω από όλα το εθνικό θέμα.


Λειτούργησε και λειτουργεί αυταρχικά και έκανε ανεπανόρθωτη ζημιά στο Κυπριακό με τις ιδεοληψίες που τον κατατρύχουν και την εμφανή ανικανότητα να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του θώκου που κατέχει.


Ετσι ο οποιοσδήποτε αντίπαλος του κ. Χριστόφια στις επόμενες προεδρικές εκλογές έχει σχεδόν βεβαία την επικράτησή του έναντι του σημερινού Προέδρου.


Με αυτά τα δεδομένα θα ήταν δύσκολο ο κ. Αναστασιάδης να μη δείξει ενδιαφέρον για την προεδρία.


ΑΝ Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΤΟΥ ΑΚΕΛ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο κ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ;

___________


Φυσικά υπάρχει το ενδεχόμενο ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ να μην είναι ο κ. Χριστόφιας.


Σε αυτή την περίπτωση, αν ο υποψήφιος του κόμματος θα είναι άνθρωπος από τον Ακελικό χώρο, τα πράγματα δεν διαφοροποιούνται αισθητά.


Ούτε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ κ. Αντρος Κυπριανού, ούτε ο κ. Χρήστου, ούτε ο κ. Καζαμίας ή κάποιο άλλο στέλεχος του ΑΚΕΛ μπορεί να πείσει την κοινή γνώμη ότι είναι το ενδεδειγμένο πρόσωπο να κυβερνήσει τον τόπο.



ΑΝ Ο ΕΚΛΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΑΚΕΛ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΚΕΛΙΚΟ ΧΩΡΟ;

__________


Αν όμως δεν είναι από το χώρο του ΑΚΕΛ ο επόμενος υποψήφιος του ΑΚΕΛ για το προεδρικό αξίωμα;


Τότε εξαρτάται ποιο θα είναι αυτό το πρόσωπο.


Η ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ κ. ΚΑΡΟΓΙΑΝ

__________


Αν τo πρόσωπο αυτό θα είναι ο κ. Καρογιάν δεν νομίζω ότι έχει δυνατότητες επιτυχία,ς επειδή, συν τοις άλλοις, θα τον υποσκάψουν ανοιχτά οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι, πέραν των άλλων δεδομένων που τον καθιστούν λίαν ασυμπαθή προσωπικότητα σε πολλούς.


ΜΙΑ ΟΝΤΩΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ;

__________


Αν είναι όμως μια άλλη προσωπικότητα που θεωρείται ανεξάρτητη κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει με ακρίβεια την έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης.


Το ερώτημα φυσικά είναι αν το ΑΚΕΛ είναι διατεθειμένο να υποστηρίξει μια όντως ανεξάρτητη υποψηφιότητα.


ΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΤΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ

________


Τώρα ποια προβλήματα υπάρχουν με την υποψηφιότητα του κ. Αναστασιάδη;


Καταρχήν υπάρχουν πολλοί που δεν θέλουν την ανάδειξή του στο προεδρικό αξίωμα επειδή φοβούνται ότι δεν θα τηρήσει εθνοπρεπή γραμμή, αφού έχει σε βάρος του το γεγονός ότι ψήφισε υπέρ του Σχεδίου Ανάν και όχι μόνον.


Ο ΤΡΙΤΟΣ ΠΟΛΟΣ

_______


Υπάρχει και ο τρίτος πόλος. Δηλαδή ο συνασπισμός όλων των μικρών κομμάτων τα οποία δείχνουν πιο εθνοπρεπή στάση έναντι των Τούρκων.


Το μέγα ερώτημα όμως παραμένει κατά πόσον ο όποιος υποψήφιός τους θα έχει τη δυνατότητα να περάσει στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.


Αν ο αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος δεν μπόρεσε να περάσει στο δεύτερο γύρο δύσκολα μπορεί να γίνει πιστευτό ότι θα κατορθώσει κάποιος άλλος να το πετύχει.


Επομένως το πιο πιθανόν σενάριο είναι ότι οι ψηφοφόροι του τρίτου ανομοιογενούς πόλου που θα αντιπαραταχθούν στον πρώτο γύρο έναντι των υποψηφίων του Δημοκρατικού Συναγερμού και του ΑΚΕΛ θα έχουν στα χέρια τους την τελική απόφαση για το ποιος θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Κύπρου και προς την κατεύθυνση της διασφάλισης των ψήφων τους θα κινηθούν και ο κ. Αναστασιάδης και ο όποιος υποψήφιος του ΑΚΕΛ.


ΤΑ ΑΤΟΥ ΤΟΥ κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ

______


Τα μεγάλα ατού του κ. Αναστασιάδη είναι δύο.


Καταρχήν ότι είναι κοινή πεποίθηση ότι αποκλείεται να αποδειχθεί χειρότερος πρόεδρος από τον κ. Χριστόφια, και δεύτερον ότι πολλοί που δεν τον εμπιστεύονται για τη διαχείριση του εθνικού θέματος γνωρίζουν ότι δεν θα υποθάλψει - όπως ο κ. Χριστόφιας - ανθελληνικές και αντιεκκλησιαστικές τάσεις στην παιδεία και στην κοινωνία.


Η υποψήφιότητα του κ. Αναστασιάδη είναι λοιπόν δεδομένη.

Αυτό που απομένει να δούμε είναι αν τελικά θα αποσυρθεί ο κ. Χριστόφιας ή ποιον θα υποστηρίξει το ΑΚΕΛ για την προεδρία, οπότε και θα ξεκαθαρίσει πολύ περισσότερο από ότι τώρα το σκηνικό.

No comments:

Post a Comment