Monday, February 20, 2012

Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΕΘΕΣΕ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ


Φωτό Νικολάου Μαγγίνα: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος πλαισιωμένος από τους θρησκευτικούς εκπροσώπους των χριστιανικών μειονοτήτων που ζούν στην Τουρκία κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Φανάρι πριν τη μετάβαση του Πατριάρχου Βαρθολομαίου στην Επιτροπή αναθεώρησης του Συντάγματος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης στην Άγκυρα.


Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΕΘΕΣΕ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

===============



Αναφέρει ο “Πυλώνας Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΑΜΗΝ” αναφορικά με την μετάβαση του Παναγιότατου στην Αγκυρα για να καταθέσει στην υποεπιτροπή για τη σύνταξη νέου Συντάγματος της Τουρκίας:


“Τα αιτήματα των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων παρουσίασε τη Δευτέρα στην υποεπιτροπή που έχει συσταθεί στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση, με στόχο το συμβιβασμό των πολιτικών κομμάτων για τη σύνταξη νέου Συντάγματος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος, μιλώντας αργότερα στους δημοσιογράφους, είπε: «Δεν θέλουμε να είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης απευθύνθηκε για πρώτη φορά από το 1923 στα μέλη της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.

«Δυστυχώς μέχρι σήμερα οι μειονότητες αντιμετώπισαν αδικίες» είπε ο κ. Βαρθολομαίος, προσθέτοντας ότι «όλα αυτά αλλάζουν σιγά σιγά και γεννιέται μια νέα Τουρκία. Δεν χάσαμε ποτέ την ελπίδα μας. Αυτή τη στιγμή είμαστε ικανοποιημένοι».

«Δεν θέλουμε τίποτε παρά τα δικαιώματά μας ως πολιτών της Τουρκίας. Θέλουμε ισότητα και όχι διακρίσεις. Διότι είμαστε πολίτες, έχουμε γεννηθεί εδώ, υπηρετήσαμε τη στρατιωτική μας θητεία, πληρώνουμε φόρους και ψηφίζουμε. Ζητήσαμε να μην επαναληφθούν οι αδικίες και να τεθεί αυτό υπό την εγγύηση του νέου Συντάγματος» σημείωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Ερωτηθείς σχετικά με τα αιτήματα των μειονοτήτων, ο κ. Βαρθολομαίος είπε «ζητήσαμε ισότητα, επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη, ελευθερία θρησκείας και λατρείας.


Διότι μέχρι σήμερα το κράτος δεν παρείχε καμία οικονομική βοήθεια προς τις εκκλησίες και τα μειονοτικά σχολεία. Αν όμως μιλάμε για ισότητα, η οποία αναφέρεται στο Σύνταγμα, αυτή πρέπει να εφαρμοστεί σε όλους τους τομείς».


Μίλησε με τη μόνη δυνατή - υπό τας περιστάσεις - γλώσσα στους Τούρκους ο Παναγιότατος.


Χρησιμοποίησε την αντίληψη της συνταγματικής νομιμότητας σύμφωνα με την Αγγλική φιλοσοφία του δικαίου η οποία αποτυπώθηκε στο Σύνταγμα της Μ. Βρεττανίας και των ΗΠΑ. Δηλαδή: Είστε υπόλογοι σε μας τους πολίτες επειδή πληρώνουμε φόρους και είμαστε ισότιμοι πολίτες με τους άλλους. Η γλώσσα του Παναγιότατου - η γλώσσα των νόμων - ήταν η μόνη - υπό τας περιστάσεις - επιβεβλημένη.


Τώρα πόσο πολύ πρόθυμοι είναι οι Τούρκοι να συμμορφώνονται με τους νόμους και τις αρχές δικαίου είναι γνωστό.


Ο Θεός ξέρει πότε και κάτω από ποιες συνθήκες θα επιτρέψουν οι Τούρκοι στο Πατριαρχείο να αναπνεύσει ελεύθερα.

Οι προσευχές, ο σεβασμός και η αγάπη μας συνοδεύουν πάντοτε τον Παναγιότατο και τους “ελεύθερους πολιορκημένους” της Βασιλεύουσας.


Ευχόμαστε ο καλός Θέος να εξάγει “εις αναψυχήν” το Οικουμενικό Πατριαρχείο και να επιτρέψει στους Ρωμηούς της Βασιλεύουσας να ζουν χωρίς διακρίσεις στα αγιασμένα χώματα της Πόλης των ονείρων μας και στα άλλα αγιασμένα χώματα της Μικρασίας, της Ιμβρου, και της Τενέδου.


No comments:

Post a Comment