Saturday, December 4, 2010

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ, ΑΛΓΗΔΩΝ Η ΑΓΙΟΤΟΚΟΣ











ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ

_________


Αλγηδών η Αγιοτόκος, Η υπομονή και η ευχαριστία κατά τους Πατέρες, Εκδόσεις “Ετοιμασία”, Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου, Καρέα 2010, σσ. 213.


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

===================


Πρόκειται για εξαιρετικά καλαίσθητη έκδοση χωρίς έγχρωμες φωτογραφίες. Διακρίνεται για σεμνότητα που υποβάλλει.


Μετά από τον ωραίο και σεμνό πρόλογο της Εκδότριας Μονής (ούτε που γίνεται καν αναφορά στο όνομα της ηγουμένης) ακολουθούν μεταγλωττισμένα έξι πατερικά κείμενα (τρία του Μεγάλου Βασιλείου, ένα του Ιερού Χρυσοστόμου, ένα του Εφραίμ του Σύρου και ένα του Αγίου Ισαάκ του Σύρου).


Αφορούν όλα την υπομονή - το στημόνι της εργασίας των εντολών - στις θλίψεις.


Το έργο ολοκληρώνεται με μια εκτενή καλογραμμένη πραγματεία για την αρετή της υπομονής και της ευχαριστίας στις θλίψεις στην ευρύτερη σκέψη και στα έργα των Αγίων Πατέρων της Εκκλησία μας. Η ανάπτυξη του θέματος γίνεται με την παραπομπή στα έργα δεκάδων Πατέρων της Εκκλησίας μας και δείχνει ανάγλυφα τη σημασία της θεμελιακής αρετής της υπομονής για την τελείωση του χριστιανού.


Συγχαίρουμε για την εξαίρετη από κάθε άποψη έκδοση που είναι χρήσιμη και στους μοναχούς και στους εν τω κόσμω αγωνιζόμενους χριστιανούς και ευχόμαστε ότι οι καλές μονάστριες του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου Καρέας θα μας δώσουν στο μέλλον και άλλους καρπούς της πατερικής σοφίας μεταγλωττισμένους με ερμηνευτικά σχόλια στα Ελληνικά.


Μια θερμή παράκληση μόνο. Εκτός από την ωραία μεταγλώττιση που κάνουν των πατερικών κειμένων να παραθέτουν και το πρωτότυπο, επειδή όσο τέλεια και είναι μια μετάφραση ή μεταγλώττιση ποτέ δεν μπορεί να φθάσει το πρωτότυπο. Ας μην ξεχνούμε τη θεμελιακή αρχή που λένε οι Ιταλοί: Traddutore traditore (μεταφραστής προδότης).

No comments:

Post a Comment