Thursday, November 1, 2018

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΥΤΙΝ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΟ, ΑΛΛΑ…


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΥΤΙΝ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΟ, ΑΛΛΑ…

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Στην αμέσως προηγούμενη ανάρτηση, παραθέσαμε τις θέσεις του Προέδρου Πούτιν αναφορικά με την Αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Όπως πολύ ορθά είπε ο Ρώσσος Πρόεδρος, όταν οι πολιτικοί ανακατεύονται στα εκκλησιαστικά πράγματα μόνον συμφορές προκύπτουν και η ενότητα της Εκκλησίας διατρέχει θανάσιμο κίνδυνο.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΥΤΙΝ ΑΣΚΕΙ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ
________

Βεβαίως ο Ρώσσος Πρόεδρος όταν μιλά για την ανάμιξη των πολιτικών στα εκκλησιαστικά θέματα, αναφέρεται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στην υποκίνηση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου από τον Πρόεδρο Ποροσένκο και την Βουλή της Ουκρανίας, αλλά και στις πιέσεις του Αμερικανικού και γενικά του Δυτικού παράγοντα προς τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο για να εκχωρήσει Τόμο Αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία.

Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΡΩΣΣΩΝ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

___________

Ο Πρόεδρος Πούτιν έχει απόλυτα δίκαιο να μέμφεται τις παρεμβάσεις των πολιτικών στα εκκλησιαστικά πράγματα.

Πλην, όμως, δεν ανέφερε ότι ο ίδιος "ήρξατο χειρών αδίκων" στην Ουκρανία.

Η Ρωσσική Ομοσπονδία εισέβαλε στην Ουκρανία, κατέλυσε την κυριαρχία της στην Κριμαία την οποία στην συνέχεια προσάρτησε και ελέγχει -με παραστρατιωτικές ομάδες- την Νότια και Ανατολική Ουκρανία.

Παράλληλα παρεμβαίνει στις εκλογές στην Ουκρανία ώστε Ρωσσόφιλοι Ουκρανοί να αναλάβουν την διακυβέρνηση της χώρας.

Ταυτόχρονα θέλει η Εκκλησία της Ουκρανίας να είναι Αυτόνομη μέσα στα πλαίσια του Πατριαρχείου της Μόσχας ώστε να έχει σημαντική επίδραση στα εσωτερικά της Ουκρανίας.

Φυσικώ τω λόγω υπάρχουν αντιδράσεις στην Ουκρανία για τις Ρωσσικές επεμβάσεις.

Ο ΥΠΟΘΕΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
________


Για να γίνει το πρόβλημα καλύτερα κατανοητό θα επιχειρήσουμε ένα υποθετικό παραλληλισμό. 

Η Βουλγαρία εισβάλει στην Ελλάδα καταχτά την Θράκη και στην συνέχεια την προσαρτά. Παράλληλα στέλλει κομιτατζήδες στην Μακεδονία για να ελέγχουν την Βόρεια Ελλάδα. Την ίδια ώρα καθιστούν τις Μητροπόλεις των Νέων Χωρών Αυτόνομη Εκκλησία που λειτουργεί μέσα στα πλαίσια του Πατριαρχείου Βουλγαρίας. 

Δεν είναι φυσικό ότι οι Έλληνες θα εχθρεύονται τους Βούλγαρους και θα αντιδρούν στην αυτονόμηση των Νέων Χωρών υπό την σκέπη του Πατριαρχείου Βουλγαρίας;

Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΙΑ

_________

Ας έλθουμε στο διά ταύτα.

Από την αρχή που ξέσπασε η Ουκρανική κρίση τηρήσαμε με συνέπεια την ακόλουθη στάση.

1.) Η Ουκρανία, ένα έθνος 43 εκατομμυρίων, δικαιούται να έχει Αυτοκέφαλη Εκκλησία.

Είναι τουλάχιστον αστείο να έχουμε Αυτοκέφαλες Εκκλησίες (Κύπρου, Τσεχίας και Σλοβακικών Χωρών, Πολωνίας κτλ.) που αριθμούν λιγότερο από ένα εκατομμύριο πιστούς και να αρνούμαστε αυτό το δικαίωμα σε ένα έθνος 43 εκατομμυρίων.

2.) Αναγνωρίζουμε, λοιπόν, ότι οι Ουκρανοί που ζητούν Αυτοκεφαλία έχουν δίκαιο. 

Παρόλα αυτά, με περισσότερα από 100 άρθρα μας, όλο αυτό το διάστημα παρακαλούσαμε θερμά -και εξακολουθούμε ασφαλώς να κάνουμε το ίδιο και τώρα- τον Παναγιώτατο να μην εκχωρήσει Τόμο  Αυτοκεφαλίας μονομερώς στην Ουκρανία χωρίς να συμπεριλάβει στην απόφασή του το Πατριαρχείο της Ρωσσίας. 

ΟΙ ΡΩΣΣΟΙ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΟ ΣΧΙΣΜΑ
_______

Όχι επειδή το Πατριαρχείο της Ρωσσίας νομιμοποιείται να ρυθμιζει τα εκκλησιαστικά πράγματα στην Ουκρανία, αλλά επειδή οι πολιτικοί και εκκλησιαστικοί ηγέτες των Ρώσσων ΔΕΝ χωρατεύουν. 

Είναι αποφασισμένοι να οδηγήσουν τα πράγματα σε Πανορθόδοξο Σχίσμα. 

Αυτό άλλωστε απεδείχθη περίτρανα και με την επαίσχυντη απόφαση της Συνόδου του Μίνσκ με την οποία αφορίστηκε το Άγιον Όρος, οι Μητροπόλεις των Νέων Χωρών, της Δωδεκαννήσου, της Κρήτης και της Διασποράς στην Ευρώπη, στην Αμερική, στην Αυστραλία και στην Ασία.

ΟΥΤΕ ΤΙΣ ΔΥΤΙΚΕΣ, ΟΥΤΕ ΤΗΣ ΡΩΣΣΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΕΠΙΚΡΟΤΟΥΜΕ
________

Ουδόλως -επαναλαμβάνω ουδόλως- μας βρίσκουν σύμφωνους οι παρεμβάσεις των Δυτικών για την Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας, αλλά δεν είμαστε καθόλου διατεθειμένοι να αμνηστεύσουμε τις επεμβάσεις των Ρώσσων σε ένα ανεξάρτητο κράτος 43 εκατομμυρίων το οποίο σώνει και καλά θέλουν να κρατούν υπό την κηδεμονία τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από την μια ο Ρώσσος Πρόεδρος μιλά για την ανάγκη μη επέμβασης των πολιτικών στα εκκλησιαστικά θέματα και από την άλλη ξεσηκώνει τον Ερντογάν, αλλά και την κυβέρνηση της Ελλάδος, να πιέσουν τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο για να μην εκχωρήσει Τόμο Αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία.

Επαναλαμβάνω -για μια ακόμη φορά- ότι τα γεωστρατηγικά παιγνίδια του οιουδήποτε στην Ουκρανία δεν μας αφορούν. Ούτε των Δυτικών, ούτε των Ρώσσων. Καταδικάζουμε απερίφραστα την ανάμιξη ΟΛΩΝ των πολιτικών στα interna sacra της Εκκλησίας. 

Αυτό που μας αφορά άμεσα είναι η διατήρηση της ενότητας της Εκκλησίας, η αποσόβηση σχισμάτων και δη η αποτροπή δημιουργίας Πανορθόδοξου Σχίσματος.

ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΟΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΦΑΝΑΡΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΣΧΟΒΙΤΕΣ
________


Άλλωστε ουδόλως ξεχνούμε -αλίμονον και να το ξεχνούσαμε!- ότι και οι Φαναριώτες και οι Μοσχοβίτες είναι βαμμένοι Οικουμενιστές. Συμμετέχουν σαν ισότιμα μέλη στο ΠΣΕ και συναγωνίζονται -με αποφευκτέα συνέπεια- ποιος από τους δύο θα προσφέρει μεγαλύτερη εκδούλευση στο Βατικανό. 

Φυσικώ τω λόγω δεν τρέφουμε το παραμικρό ίχνος εμπιστοσύνης σε οποιονδήποτε από τους δύο πρωταγωνιστές της κρίσης στην Ουκρανία.

Η Διακήρυξη της Αβάνας και το διαβόητο Κείμενο 6 της Συνόδου της Κρήτης λέγουν ακριβώς τα ίδια αντορθόδοξα πράγματα.

8 comments:

  1. Αν οι κανονική ορθόδοξη εκκλησία υπό τον Ονούφριο δεχτεί αυτούς που αναδειξε ο ο οικουμενικός πατριάρχης και συνεχίσει να έχει επαφή με το οικουμενικό πατριαρχείο οι πιστοί τους σε ποιά εκκλησία θα ανήκουν αφού θα μπορούν να εκκλησιάζονται και στις δύο;Μονόδρομος απο την προδοσία του Φαναριου.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Θα μπορούσε η υπό τον Μητροπολίτη Ονούφριο Εκκλησία της Ουκρανίας να μην αναγνωρίσει τις αποφάσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

      Αλλά για ποιο λόγο ο Μητροπολίτης Ονούφριος αφόρισε τους Αγιορείτες, τους πιστούς των Μητροπόλεων των Νέων Χωρών, και της Διασποράς;

      Δηλαδή μας φτύνουν και εμείς τους λέμε ευχαριστούμε επειδή μας δροσίσατε;

      Delete
  2. Ρωσοι και Ουκρανοί ειναι το ίδιο έθνος (εκτός από λίγους ουνίτες, φασίστες κλπ.). επειδή ο Στάλιν έφτιαξε την Ουκρανία, όλοι αποδέχονται ότι ειναι διαφορετικά έθνη!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ρώσσοι και Ουκρανοί δεν ειναι το ίδιο εθνος.

      Οι ίδιοι οι Ουκρανοί αυτοπροσδιορίζονται ως Ουκρανοί και όχι ως Ρώσσοι.

      Αλλά και να ήταν το ίδιο έθνος ουδόλως σημαίνει ότι δεν δικαιούνται Αυτοκεφαλία.

      Τα πατριαρχεία Αλεξανδρείας και Ιεροσολύμων και οι Εκκλησίες της Κύπρου και της Ελλάδας ανήκουν στο ίδιο Ελληνικό έθνος αλλά δεν παύουν να είναι Αυτοκέφαλες Εκκλησίες.

      Το Αμερικανικό έθνος ανήκε στην Μ. Βρεττανία και οι περισσότεροι του κάτοικοι ήταν Αγγλοσάξωνες.

      Αυτό όμως δεν εμπόδισε τις ΗΠΑ να καταστούν ανεξάρτητο κρατος και ούτε έιναι νοητό για τους Βρεττανούς να ζητούν σήμερα να την καθυποτάξουν.

      Οι Ρώσσοι εισέβαλαν σητν Ουκρναία και προσάρτησαν την Κριμαία και έλεγχουν με τους κομιτατζήδες τους την Νότια και Ανατολική Ουκρανία.

      Πώς είναι δυνατόν να υποστηρίζουμε τέτοιες ενέργειες;

      Αν είμαστε πρόθυμοι να υποστηρίξουμε την πολιτική της Ρωσσία στην Ουκρανία πώς θα απαντήσουμε αύριο αν η Τουρκία προσαρτήσει την Βόρεια κατεχόμενη Κύπρο και στείλει τους δικούς της κομιτατζήδες να ελέγχουν τμήματα της ελεύθερης Κύπρου.

      Η Ουκρανία είναι ανεξάρτητο κράτος και η Ρωσία δνε επιτρέπεται να καταλύει την ανεξαρτησία της.

      Γιατί ένα έθνος 43 εκατομμυρίων δεν δικαιούται να έχει Αυτοκέφαλη Εκκλησία;

      Επειδή δεν εξυπηρετεί τον μεγαλοιδεατισμό των Ρώσσων;

      Επιπλέον! Αν μελετούσατε την Ιστορία της Ρωσσίας θα γνωρίζατε ότι οι διαφορές Ουκρανίας και Ρωσσίας χρονολογούνται από πολλούς αιώνες και όχι από τον Στάλιν.

      Επειδή όμως αναφέρεστε στον Στάλιν ως δημιουργό της Ουκρανικής εθνικής συνείδησης σας υπενθυμίζω την γενοκτονία των Ουκρανών από τον Στάλιν.

      Απλά δεν μπορούμε να βάζουμε στην κλίνη του Προσκρούστη την ιστορική αλήθεια, για να δικαιοώσουμε την απολύως δικαιλογημένη αποστροφή που αισθανόμαστε για τους Οικουμενιστές του Φαναρίου.

      Ή μήπως σας διαλανθάνει ότι οι Ρώσσοι είναι εξίσου Οικουμενιστές με τους Φαναριώτες;

      Delete
  3. ί γλωσσα μιλανε οι Ουκρανοί;
    ποιά ειναι η θρησκεια τους;
    ο Ρωσος τσάρος Βλαδίμηρος πριν 1000 χρόνια πού βαφτίστηκε μαζί με τους υπηκόους του;
    ποιά ειναι η πρώτη πρωτεύουσα του κράτους των Ρώσων;
    από το πύργο της Βαβέλ ξέρουμε ότι το ομόθρησκον, το ομόγλωσσον κλπ. ορίζουν την έννοια του έθνους.
    αφου δεν ντρέπονται Ρωσοι και Ουκρανοί να λένε ότι ανήκουν σε διαφορετικό έθνος, καλά να πάθουν. φυσικά και δικαιουνται αυτοκεφαλία οι Ουκρανοί. τα εκκλησιαστικά συμμεταβάλλονται με τα πολιτικά.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ποια γλωσσα μιλουν οι Ελλαδιτες οι Κυπριοι και οι Κωνσταντινουπολίτες; Και όμως! ανήκουν σε διαφορετικά κράτη και αποτελούν Αυτοκέφαλες Εκκλησίες

      Delete
    2. σωστά. αρκει να μην μπερδεύουμε το έθνος με το κράτος. τα τελευταια 200 χρόνια δημιουργουνται κράτη εθνικά αλλά και πολυεθνικά.

      Delete
  4. https://docs.google.com/document/d/1JOqvTPW8NzJQ9OiZ-xxjOWSv3mM5-pZXnqN6HdyeUS0/edit?usp=sharing

    (με έντονα τα δικά μου σχόλια)

    Ρώσσοι και Ουκρανοί δεν ειναι το ίδιο εθνος.
    Ρωσοι και Ουκρανοί μιλανε την ίδια γλωσσα, έχουν την ίδια θρησκεια, άρα ανήκουν στο ίδιο έθνος

    Οι ίδιοι οι Ουκρανοί αυτοπροσδιορίζονται ως Ουκρανοί και όχι ως Ρώσσοι.
    και η γειτόνισσά σου μπορει να αυτοπροσδιοριστει όπως θέλει...

    Αλλά και να ήταν το ίδιο έθνος ουδόλως σημαίνει ότι δεν δικαιούνται Αυτοκεφαλία.
    εδω ειναι το πρόβλημα. ενω ειναι το ίδιο έθνος, η κοιτίδα των Ρώσων βρίσκεται στο Κίεβο, στον Δνείπερο ποταμό που βαφτίστηκαν, κάνανε δύο κράτη. όπως οι Κύπριοι ειναι το ίδιο έθνος με μας τους Ελλαδίτες, αλλά έχουν δικό τους κράτος και δική τους Εκκλησία.

    Τα πατριαρχεία Αλεξανδρείας και Ιεροσολύμων και οι Εκκλησίες της Κύπρου και της Ελλάδας ανήκουν στο ίδιο Ελληνικό έθνος αλλά δεν παύουν να είναι Αυτοκέφαλες Εκκλησίες.
    σωστό. βλέπε ανωτέρω...

    Το Αμερικανικό έθνος ανήκε στην Μ. Βρεττανία και οι περισσότεροι του κάτοικοι ήταν Αγγλοσάξωνες.
    δεν υπάρχει αμερικανικό έθνος. οι ευρωπαιοι κατέλαβαν την Αμερική αλλά αφου επικράτησε η αγγλική γλωσσα, μπορουμε να πουμε πως οι Αμερικάνοι ειναι Άγγλοι λόγω γλωσσας-πολιτισμου. όπως ο δικός μας ο Ισοκράτης που έλεγε πως Έλληνες εισι οι της ημετέρας παιδεύσεως μετέχοντες (κάπως έτσι το λέει).
    Αυτό όμως δεν εμπόδισε τις ΗΠΑ να καταστούν ανεξάρτητο κρατος και ούτε είναι νοητό για τους Βρεττανούς να ζητούν σήμερα να την καθυποτάξουν.
    σωστό. λόγω μεγέθους και αποστάσεως έγιναν ανεξάρτητο κράτος. και οι Σλαυοι από το Βλαδιβοστόκ μέχρι τα Σκόπια δεν μπορουν να ειναι ένα κράτος.
    Οι Ρώσσοι εισέβαλαν σητν Ουκρναία και προσάρτησαν την Κριμαία και έλεγχουν με τους κομιτατζήδες τους την Νότια και Ανατολική Ουκρανία.
    καλά έκαναν αλλά λίγο καθυστερημένα. με την πτωση του κομμουνισμου έπρεπε να μην υπάρξει ουκρανικό κράτος.
    Πώς είναι δυνατόν να υποστηρίζουμε τέτοιες ενέργειες;
    βλέπε την προηγούμενη τοποθέτηση...
    Αν είμαστε πρόθυμοι να υποστηρίξουμε την πολιτική της Ρωσσία στην Ουκρανία πώς θα απαντήσουμε αύριο αν η Τουρκία προσαρτήσει την Βόρεια κατεχόμενη Κύπρο και στείλει τους δικούς της κομιτατζήδες να ελέγχουν τμήματα της ελεύθερης Κύπρου.
    από την στιγμή που ζουν τουρκοι στην Κύπρο, έχουν δικαίωμα να ανακατεύονται, να ενδιαφέρονται για τους ομοεθνεις τους. όπως θα μπορούσαμε να καταλάβουμε την Βόρειο Ήπειρο αλλά δεν το κάναμε, επειδή είμαστε πολλοί υπάκουοι στην παγκοσμιοποίηση. όσο για τους κομιτατζηδες, έχεις δίκιο, δεν έχουν θέση στην ελεύθερη Κύπρο.
    Η Ουκρανία είναι ανεξάρτητο κράτος και η Ρωσία δνε επιτρέπεται να καταλύει την ανεξαρτησία της.
    είπαμε, κακως έγινε ανεξάρτητο κράτος. εκει βρίσκεται και το πρόβλημα.
    Γιατί ένα έθνος 43 εκατομμυρίων δεν δικαιούται να έχει Αυτοκέφαλη Εκκλησία;
    άλλο έθνος άλλο κράτος. φυσικά και δικαιουται, έτσι όπως τα κάνανε. βλέπε και ανωτέρω...
    Επειδή δεν εξυπηρετεί τον μεγαλοιδεατισμό των Ρώσσων;
    άντε πάλι. μεγαλοϊδεατισμός ειναι να ενδιαφέρεσαι για τα προγονικά σου χωράφια;
    Επιπλέον! Αν μελετούσατε την Ιστορία της Ρωσσίας θα γνωρίζατε ότι οι διαφορές Ουκρανίας και Ρωσσίας χρονολογούνται από πολλούς αιώνες και όχι από τον Στάλιν.
    α, δεν τό ξερα. για πειτε μας. θα έχει ενδιαφέρον!

    Επειδή όμως αναφέρεστε στον Στάλιν ως δημιουργό της Ουκρανικής εθνικής συνείδησης σας υπενθυμίζω την γενοκτονία των Ουκρανών από τον Στάλιν.
    το ένα δεν αναιρει το άλλο. και ο Στάλιν ηταν Γεωργιανός και κομμουνιστής.
    Απλά δεν μπορούμε να βάζουμε στην κλίνη του Προσκρούστη την ιστορική αλήθεια, για να δικαιοώσουμε την απολύως δικαιλογημένη αποστροφή που αισθανόμαστε για τους Οικουμενιστές του Φαναρίου.
    από δω και πέρα αλλάζετε θέμα.
    Ή μήπως σας διαλανθάνει ότι οι Ρώσσοι είναι εξίσου Οικουμενιστές με τους Φαναριώτες;
    σωστό.

    ReplyDelete