Sunday, July 1, 2018

ΛΙΑΝ ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΙΑ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ


ΛΙΑΝ ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΙΑ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Διαβάσαμε στο ιστολόγιο “Φως Φαναρίου”:

“Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, κατά τη διάρκεια ομιλίας του, στην Αίθουσα του Θρόνου, μετά το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του Μητροπολίτου Πέργης Ευαγγέλου, που τελέστηκε σήμερα, Κυριακή, 1η Ιουλίου, στον Πατριαρχικό Ναό, στο Φανάρι είπε: 

«Είναι λογικόν να επιθυμώμεν, ως Μήτηρ Εκκλησία, την αποκατάστασιν της ενότητος του εν Ουκρανία διηρημένου εκκλησιαστικού σώματος, πιστού λαού δεκάδων εκατομμυρίων, βαπτισθέντος και φωτισθέντος απ΄ευθείας, προνοία και ιεραποστολικαίς ενεργείαις του Οικουμενικού ημών Θρόνου. Άλλωστε, και κατά το παρελθόν, η Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, ασκούσα τα κανονικά δικαιώματα και την ποιμαντικήν μέριμναν αυτής, ειργάσθη και έλυσε δύσκολα και περίπλοκα εκκλησιαστικά ζητήματα, με γνώμονα πάντοτε το όφελος του λαού του Θεού και την διαφύλαξιν της Πανορθοδόξου ενότητος. Αρκεί να ενθυμηθώμεν την πρόσφατον συμμετοχήν και συμπαράστασιν του Οικουμενικού Πατριαρχείου εις τα προβλήματα τα οποία εταλάνισαν τας Εκκλησίας Ιεροσολύμων, Κύπρου, Αλβανίας και ούτω καθ’ εξής. Εν τω πνεύματι τούτω, η Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, αληθεύουσα εν αγάπη, αγωνίζεται και σήμερον δια την οριστικήν διευθέτησιν των εκκλησιαστικών πραγμάτων εν Ουκρανία. 

Ας μη λησμονώμεν, εξ άλλου, ότι ουδέποτε η Κωνσταντινούπολις εξεχώρησε διά Πράξεώς τινος το έδαφος της Ουκρανίας εις οιονδήτινα παρά μόνον το δικαίωμα της χειροτονίας ή της μεταθέσεως του Μητροπολίτου Κιέβου εις τον Μόσχας υπό τους όρους να εκλέγεται (ο Κιέβου) υπό Κληρικολαικής Συνελεύσεως και να μνημονεύη τον Οικουμενικόν Πατριάρχην. Άκούσατε τι σχετικώς αναφέρεται εις τον Τόμον της αυτοκεφαλίας με την οποίαν εδωροφόρησεν η Μήτηρ Εκκλησία την Εκκλησίαν Πολωνίας: "γέγραπται γαρ ότι η από του καθ΄ ημάς Θρόνου αρχική απόσπασις της Μητροπόλεως Κιέβου και των εξ αυτής εξαρτωμένων Ορθοδόξων Εκκλησιών Λιθουανίας και Πολωνίας και η προσάρτησις αυτών τη Αγία Εκκλησία Μόσχας ουδαμώς συνετελέσθη συμφώνως». 

Σαφέστατες δηλώσεις, που δεν επιδέχονται καμία παρερμηνεία. Ο Παναγιώτατος ουδόλως αφίσταται από τον στόχο του να χορηγήσει Αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας, όπως ανακριβώς ο Σεβασμιώτατος Βολοκολάμσκ ανέφερε με πρόσφατη δήλωσή του.

Μόνον όσοι δεν γνωρίζουν τον χαρακτήρα και την νοοτροπία του Οικουμενιστή Πατριάρχη Βαρθολομαίου νομίζουν ότι σταματά από την επιδίωξη ενός στόχου που έβαλε. Αναμένει, ελίσσεται, κερδίζει χρόνον, καραδοκεί και χτυπά ακαριαία, όταν το timing του επιτρέπει να πραγματοποιήσει τον στόχο του.

Όλοι θέλουμε, Παναγιώτατε, να επουλωθούν τα σχίσματα στην Ουκρανία και στα Σκόπια. Όλοι αναγνωρίζουμε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει χρέος να εργάζεται υπέρ της επούλωσης των σχισμάτων. Αυτό, όμως, δεν πρέπει να γίνει με τρόπο που θα προκαλέσει δύο μεγαλύτερα σχίσματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου με το Πατριαρχείο Ρωσσίας και με το Πατριαρχείο Σερβίας.

Σας παρακαλούμε θερμά να συνεργαστείτε με τα δύο Πατριαρχεία για να αποφευχθεί ο κίνδυνος δημιουργίας νέων σχισμάτων.

No comments:

Post a Comment