Monday, July 2, 2018

ΕΚΥΨΕ ΤΟΝ ΑΥΧΕΝΑ ΚΑΙ ΟΔΗΓΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΠΡΑΙΤΩΡΙΟ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ


Η ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΛΗΡΙΚΟΛΑΙΚΗ ΤΗΣ ΒΟΣΤΩΝΗΣ  ΔΙΑΛΥΕΙ ΚΑΘΕ ΙΧΝΟΣ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑΣ

Έκυψε τον αυχένα και οδηγείται στο Πραιτώριο...

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Μνημείο θεολογίας η εναρκτήρια ομιλία του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου στην Κληρικολαική Συνέλευση της Βοστώνης.

Εντυπωσιάζει η διεισδυτική σκέψη του Σεβασμιώτατου Αμερικής, οι πλατείς θεολογικοί του ορίζοντες, αλλά και η ικανότητά του να προσλαμβάνει, σε όλο το βάθος τους, τα μηνύματα των καιρών και να δίνει τις πιο βαθυστόχαστες to the point απαντήσεις, στα πιο ουσιαστικά προβλήματα.

Και όμως! Ορισμένοι, για να εκθρονίσουν αντικανονικά τον Σεβασμιώτατο, επικαλούνται ως πρόσχημα την ηλικία του και παραγνωρίζουν συνειδητά το ηθικό του κύρος, την πνευματική του διαύγεια, την Θεολογική και θύραθεν σοφία του και την σωματική του αντοχή.

Η ομιλία του Σεβ. Αμερικής δίνει σαφέστατο το στίγμα των προθέσεων του. Δεν αφήνει ίχνος αμφιβολίας, για την αμετάκλητη απόφασή του, να κύψει τον αυχένα και να παραδοθεί στους δημίους του, για να σφαγιαστεί ως αρνίον. Θα σηκώσει αγόγγυστα, στους ώμους του, το βάρος των ανομημάτων του Πατριάρχη και των αδίστακτων ανθρώπων του στην Αμερική.

Η ακριβής ημερομηνία που θα τον εκθρονίσουν, με "οικειοθελή" παραίτηση, δεν έχει σημασία. Πολύ σύντομα. Πιθανώτατα τον Σεπτέμβριο την επέτειο της ενθρόνισής του στον Θρόνο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Ίσως λίγο αργότερα, για να τον καταστήσουν συνυπεύθυνο για όσα μεθοδεύουν για την Ουκρανία.

Σημασία, όμως, έχει ότι ο Σεβασμιώτατος έχει ήδη πάρει τις οριστικές αποφάσεις του. 

Δεν θα συγκρουστεί με τον Πατριάρχη και τους άνομους συνεργάτες του στις ΗΠΑ, που ασελγούν αναίσχυντα στο σώμα της Εκκλησίας και της Ομογένειας, για να μπορούν να καυχώνται ότι εκθρόνισαν ακόμη ένα Αρχιεπίσκοπο, όπως εκθρόνισαν τους δύο προηγούμενους Αρχιεπισκόπους, με στόχο να συνεχιστεί απρόσκοπτη η λεηλασία της Αρχιεπισκοπής.

Νοιώθω έντονα την στυφή γεύση, που δοκιμάζω, όταν βλέπω έργα σαν την "Μήδεια" του Ευριπίδη, τον "Αγαμέμνονα" του Αισχύλου, τον “Βασιλιά Ληρ” του Σαίξπηρ, ή ταινίες σαν το "Chinatown" του Roman Polanski και το "Los Olvidados" του Bunuel.

Το κακό θριαμβεύει κατά κράτος. Οι άνομοι επικρατούν και οι δίκαιοι ρίχνονται στο στάδιο βορά των τίγρεων και των λεόντων.

Σε κάθε περίπτωση, ουκ εσμέν, ως οι μη έχοντες ελπίδα. 

Του Κυρίου εσμέν.! 

Ο τελευταίος λόγος ανήκει πάντοτε στον Κύριο της Δόξης, που είναι πάντοτε στο πλευρό των αδικημένων.

Έσσεται ήμαρ, όταν οι αναίσχυντοι και οι ανίεροι θα λογοδοτήσουν, οι επίβουλοι θα συντριβούν και οι δίκαιοι θα ζήσουν στον αιώνα.

Κανένας αγώνας, που δίνεται για τον Χριστό, δεν είναι χαμένος.

Όλα τα άλλα είναι χαμένα. 

Ο αγώνες, όμως, που δίνονται για τον Χριστό δεν είναι ποτέ χαμένοι.

2 comments:

  1. Ευχές απο τα Κύθηρα. Παρακολουθούμε κι εμείς τα τεκταινόμενα στην κληρικολαικη. Όσον αφορά το άρθρο σας, η σημερινή ευαγγελική περικοπή, η παραβολή των ζιζανίων, δεν θα μπορούσε να είναι πιο επίκαιρη.

    ReplyDelete
  2. Ευχαριστώ πολύ, π. Θεολόγε, για τα σύντομα, αλλά τόσο εύστοχά σας σχόλια, που κινουνται πάντοτε στα σωστά πλαίσια.

    ReplyDelete