Monday, February 5, 2018

ΓΙΑΤΙ ΑΠΕΤΥΧΕ Ο κ. ΝΙΚΟΛΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΣΤΟ β΄ ΓΥΡΟ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ;


ΓΙΑΤΙ ΑΠΕΤΥΧΕ Ο κ. ΝΙΚΟΛΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΣΤΟ β΄ ΓΥΡΟ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ;

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Όπως είναι φυσικό, μετά από μια εκλογική αναμέτρηση, γίνονται αναλύσεις από θεσμικούς παράγοντες, αλλά και από απλούς πολίτες.

Οι λόγοι της αποτυχίας του κ. Παπαδόπουλου να περάσει στο β΄ γύρο των εκλογών αποδίδονται σε πολλούς λόγους. (Αδυναμία να πείσει τους ψηφοφόρους των συνεργαζομένων κομμάτων που υποστήριξαν την υποψηφιότητά του, παράλληλες υποψηφιότητες του ΕΛΑΜ και του κ. Λιλλήκα, υπόσκαψη από την ενδοκομματική αντιπολίτευση, πριμοδότηση του κ. Μαλά για να περάσει στο β΄ γύρο κτλ.).

Χωρίς να παραγνωρίζουμε τους πιο πάνω παράγοντες πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο κύριος λόγος που απέτυχε να πείσει ο κ. Παπαδόπουλος ήταν η θέση του ότι υποστηρίζει Διζωνική Δικονοτική Ομοσπονδία με το σωστό περιεχόμενο.

Αυτή η θέση είναι θέση ήττας που δεν μπορεί να εμπνεύσει και να ξεσηκώσει ενθουσιασμό ότι μπορεί να φέρει πραγματική αλλαγή.

Η θέση του κ. Παπαδόπουλου ότι μπορεί να υπάρξει Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με σωστό περιεχόμενο μπορεί να αποδοθεί στους ακόλουθους τέσσερις λόγους:

1.) Δεν κατανοεί ότι σε αυτό ακριβώς συνίσταται το πρόβλημα με τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία: Αποκλείεται εξ ορισμού να υπάρχει σωστό περιεχόμενο στον όρο.

2.) Υπάρχει βεβαίως και δεύτερη εκδοχή. Ο κ. Παπαδόπουλος και τα κόμματα που τον υποστήριξαν κατανοούν ότι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία είναι αντινομία αφ’ εαυτής, πλην όμως πρόκριναν ότι θα ήταν πιο εύκολο να γίνει αποδεκτή από τους ψηφοφόρους ως ρεαλιστική πρόταση που δεν οδηγεί σε περιπέτειες.

3.) Η τρίτη εκδοχή είναι ότι ο κ. Παπαδόπουλος επιδιώκει τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, επειδή θεωρεί ότι είναι ο μόνος τρόπος να πείσει το ΑΚΕΛ να τον ανεβάσει στην εξουσία.

4.) Και η τελευταία εκδοχή είναι ότι ο κ. Παπαδόπουλος αδυνατεί να ξεφύγει από τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία -με το σωστό έστω περιεχόμενο-, επειδή είναι κληρονόμος της πολιτικής του αείμνηστου πατέρα του. 

Υπενθυμίζω -σε όσους τυχόν το αγνοούν- ότι λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας παρέδωσε ο αείμνηστος Παπαδόπουλος στον Ντεκτάς, ως εκπρόσωπος του προέδρου Μακαρίου. Κατέθεσε -μάλιστα- και σχετικό χάρτη που έδωσε στους Τούρκους το 1977.

Στη συνέχεια, και μετά το δημοψήφισμα, όταν τον κατηγόρησαν ότι δεν δέχεται τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, απάντησε ότι ο όρος είναι δικός του από το 1977. Απλά ήθελε να εφαρμοστεί με το σωστό περιεχόμενο.

Πόσο εύκολο, επομένως, είναι για τον κ. Νικόλα Παπαδόπουλο, να απορρίψει λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, αφού την υποστήριζε ο αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος και ο Μακάριος;

Όποιος λόγος ή όποιοι λόγοι και αν ισχύουν, από τους πιο πάνω, ένα είναι το σίγουρο. Οι πολέμιοι της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας ήταν μουδιασμένοι με τον κ. Παπαδόπουλο. Τον ψήφισαν, ίσως, οι περισσότεροι από αυτούς, αλλά δεν πίστευαν -κατά βάθος- ότι θα αλλάξουν πολλά με την ανάδειξή του στο προεδρικό αξίωμα.

ΟΙ αντι-ομοσπονδιακοί ψηφοφόροι θεωρούν -και πολύ ορθά- ότι η επιδίωξη της Διζωνικής Δικοινοτικής ομοσπονδίας, που ακολουθεί ο κ. Αναστασιάδης και το ΑΚΕΛ, είναι ποτήρι, που περιέχει 100% θανατηφόρο δηλητήριο. 

Όσο για τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με το σωστό περιεχόμενο ποτήρι με 50% νερό και 50% δηλητήριο.

Μεταξύ των δύο προτάσεων ήταν φυσικό να επιλέξουν τον κ. Παπαδόπουλο, αλλά χωρίς -κατά βάθος- να τον εμπιστεύονται ότι προτείνει λύση, που θα αποτρέψει τον όλεθρο της πατρίδας μας.

Ως εκ τούτου δεν δημιουργήθηκε ο απαραίτητος ενθουσιασμός που συνεπαίρνει και οδηγεί στην νίκη.

Θα συνεχίσουμε αύριο για το τι -κατά την άποψή μας- πρέπει να γίνει για να ανατραπεί η πορεία ολέθρου της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας -με οποιονδήποτε περιεχόμενο- που είναι η ΤΑΦΟΠΕΤΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΠΡΟΥ.

No comments:

Post a Comment