Thursday, February 15, 2018

ΓΙΑΤΙ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΤΕ, ΔΕΝ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΡΟΚΑΤΟΧΩΝ ΣΑΣ;



ΓΙΑΤΙ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΤΕ, ΔΕΝ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΡΟΚΑΤΟΧΩΝ ΣΑΣ;

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Παίρνουμε το νήμα της συζήτησης, εκεί που το αφήσαμε σε πρόσφατο άρθρο μας, αναφορικά με τους αγώνες του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τη διατήρηση του Ελληνικού χαρακτήρα της Μακεδονίας.

Είχαμε πει ότι όντως το Πατριαρχείο, οι Μακεδονομάχοι και η θυσία του Παύλου Μελά έσωσαν τη Μακεδονία μας από τον πανσλαβισμό.

Είπαμε, επίσης, ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έδειξε αξιέπαινη στάση για το Συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, αφού οι ιεράρχες του Θρόνου, που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, παρέστησαν στην εξέδρα του Συλλαλητηρίου, παρά την επαίσχυντη στάση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου. 

Στη συνέχεια, όμως, με την ωμή επέμβαση του κ. Ν. Κοτζιά, ο Παναγιώτατος έκανε ερμαφρόδιτη δήλωση για την Μακεδονία και παράλληλα ουδείς των ιεραρχών του Οικουμενικού Θρόνου, που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο χώρο της Αττικής, παρέστη στο Συλλαλητήριο της Αθήνας.

Σήμερα θα αναφερθούμε σε μια άλλη πτυχή του θέματος, που ελπίζουμε ότι προβληματίζει, ήδη, τον Παναγιώτατο.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ορθότατα επεσήμανε ότι η αποστολή αδιάβλητων και ηρωικών Μητροπολιτών για να ποιμάνουν το ποίμνιο του Πατριαρχείου, στις Μητροπόλεις της Μακεδονίας, απομάκρυνε τον σλαβικό κίνδυνο και έσωσε την Μακεδονία μας από τον πανσλαβισμό.

Διερωτόμαστε, Παναγιώτατε, για ποιο λόγο εσείς δεν ακολουθείτε το παράδειγμα των προκατόχων σας και γιατί δεν ενεργείτε ανάλογα;

Ζω στις ΗΠΑ από τις αρχές του 1995. Κατά διάρκεια της εδώ παραμονής μου χειροτονήθηκαν 2 Αρχιεπίσκοποι, 11 Μητροπολίτες και 8 βοηθοί επίσκοποι.

Παναγιώτατε! Πόσοι από αυτούς έχουν το φρόνημα και το ήθος των ηρωικών Μακεδονομάχων Ιεραρχών που έστελλε το Πατριαρχείο στη Μακεδονία; 

Πόσοι έχουν το σωστό φρόνημα και το ορθόδοξο ήθος από τους αρχιερείς που χειροτονήθηκαν την εποχή της Αρχιεπισκοπίας του Κουκούζη, πριν την έλευσή μου στην Αμερική το 1995;

Ας μείνουμε, όμως, μόνον, σε αυτούς που χειροτονήθηκαν κατά τη διάρκεια της Αρχιεπισκοπίας του Σπυρίδωνα και του Δημητρίου. Πόσοι από τους επισκόπους της Εκκλησίας της Αμερικής, που χειροτονήθηκαν τα τελευταία 25 χρόνια, Παναγιώτατε, δεν είναι Οικουμενιστές και πόσοι έχουν τα απολύτως απαραίτητα προσόντα για να είναι κληρικοί, πολλώ μάλλον είναι άξιοι για να χειροτονηθούν επίσκοποι;

Ωραίο, λοιπόν, και χρήσιμο να μας θυμίζετε πόσο σπουδαίοι ήταν οι ιεράρχες του Οικουμενικού Θρόνου που στήριξαν τις Μητροπόλεις της Μακεδονίας, αλλά θα θέλαμε να δούμε τον Πατριάρχη μας να ακολουθεί την πρακτική των προκατόχων του, την οποία τώρα δυστυχώς δεν ακολουθεί ούτε εξ αποστάσεως.

Ιδιαίτερα ο τρόπος που χειριστήκατε την εκλογή του Αρχιμανδρίτη Ναθαναήλ για τη Μητρόπολη Σικάγου κατασκανδάλισε -και δικαίως- το ποίμνιο της Εκκλησίας.

Αλίμονον αν ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν έχει φραγμούς και δεν ορρωδεί μπροστά σε τίποτε μόνον και μόνον για να χειροτονήσει ένα εντελώς ακατάλληλο πρόσωπο ως Μητροπολίτη.

No comments:

Post a Comment