Sunday, February 25, 2018

“Ο ΦΩΤΟΠΟΙΟΣ ΚΑΙΡΟΣ”



“Ο ΦΩΤΟΠΟΙΟΣ ΚΑΙΡΟΣ”

Του Σεβ. Καστορίας κ. Σεραφείμ
=====

Ως φωτοποιό καιρό ονομάζει ο ιερός υμνογράφος της Εκκλησίας την περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Πρώτον. Είναι η πιο ευλογημένη περίοδος του εκκλησιαστικού μας έτους. Είναι περίοδος νηστείας, μετανοίας, κατανύξεως, αγώνων πνευματικών, περισυλλογής, στροφής προς το Θεό, κοινωνίας με το Θεό και κοινωνίας με τον πλησίον.

Είναι περίοδος αποξενώσεως από τα υλικά και προσκολλήσεως στα πνευματικά, περίοδος ευσπλαχνίας και ελεημοσύνης προς τους πάσχοντας αδελφούς, περίοδος αγρυπνίας, περίοδος πορείας προς το Γολγοθά μαζί με το Χριστό και προετοιμασίας για τη μεγάλη εορτή της λαμπροφόρου Αναστάσεως.

Θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε ακόμη την Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή, με βάση τη χαρμολύπη και το ασκητικό ύφος που διακρίνουν την Αγία μας Εκκλησία, ως περίοδο συντριβής, πόνου και λύπης για το πλήθος των αμαρτιών μας. 

Θα την χαρακτηρίσουμε, ἐπίσης, και περίοδο χαράς, γιατί εκείνο το οποίο θα μας σώσει και θα μας χαρίσει την αιώνια ζωή είναι το άπειρο έλεος του Κυρίου. 

Δεύτερον. Κεντρική θέση στο φωτοποιό καιρό της νηστείας κατέχει το πνεύμα της εγρηγόρσεως και της ετοιμότητος. Χαρακτηριστικός είναι ο λόγος του Χριστού: "γίνεσθε έτοιμοι, ότι η ώρα ου δοκείτε ο υιός του ανθρώπου έρχεται". Αυτήν την αλήθεια μας την υπενθυμίζουν οι ιεροί υμνογράφοι με το γνωστό τροπάριο: "Ιδού ο νυμφίος έρχεται εν τω μέσω της νυκτός". Εξίσου σημαντική θέση έχει και η έννοια του προσανατολισμού της ζωής μας.

Η περίοδος αυτή μας δείχνει ξεκάθαρα ποιός πρέπει να είναι ο στόχος μας: η Ανάσταση, η χαρά, η Βασιλεία των Ουρανών.

Τρίτον. Η ετοιμότητα και ο σωστός προσανατολισμός μπορούν να επιτευχθούν εάν αποβάλλουμε τα έργα του σκότους και ενδυθούμε τα έργα του φωτός. Έργα του σκότους είναι η αμαρτία και έργα του φωτός είναι οι αρετές. 

Ας πορευθούμε, λοιπόν, σύμφωνα με το θέλημα του Θεού, προκειμένου να αξιωθούμε του ελέους και της χάριτος του Θεού και να προσκυνήσουμε και την Αγία Ανάσταση.

ΠΗΓΗ:

Ρομφαία

No comments:

Post a Comment