Saturday, February 24, 2018

Γ΄ ΨΥΧΟΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΓΕΩΡΓΙΟ ΣΤΟ ΜΑΝΧΑΤΑΝ


Γ΄ ΨΥΧΟΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΓΕΩΡΓΙΟ ΣΤΟ ΜΑΝΧΑΤΑΝ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Σήμερα, Σάββατο το Γ΄ Ψυχοσάββατο, στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Μανχάταν.

Οι πιστοί μετρημένοι -όπως ήταν αναμενόμενο-, αφού στο ναό τις Κυριακές εκκλησιάζονται περί τους 100 πιστούς.

Η ενορία του Αγίου Γεωργίου είναι μια από τις πιο παλιές ορθόδοξες κοινότητες της Νέας Υόρκης. Στην περιοχή -πριν δεκαετίες- υπήρχε ακμάζουσα Ελληνική κοινότητα, η οποία, όμως, αναγκάστηκε να μετοικήσει λόγω της εγκληματικότητας που επικρατούσε στην περιοχή την εικοσαετία 1975-1995. Σήμερα είναι μια απόλυτα ασφαλής περιοχή στο κέντρο του Mανχάταν κοντά στο Times Square. Ελάχιστοι, όμως, ορθόδοξοι πιστοί διαμένουν στην περιοχή. 

Η ατμόσφαιρα πολύ κατανυκτική. 

Καθόλου δεν με ενόχλησε η παρουσία λίγων πιστών. Ίσα-ίσα που αισθάνθηκα δέος, επειδή θεώρησα ότι οι κεκοιμημένοι για τους οποίους γίνονταν τα μνημόσυνα, ήταν απόντες μεν σωματικά, αλλά οι ψυχές τους γέμιζαν ασφυκτικά τα άδεια στασίδια.

Ερασιτέχνες φιλακόλουθοι ψάλτες ψάλλουν στο ναό -ο Γιάννης και η Mπρουκ- χωρίς λαρυγγισμούς, κραυγές και αργόσυρτα μέλη.

Ο James, πάντοτε με το ράσο του, υπηρετεί στο Ιερό Βήμα με εκκλησιαστικό ήθος και ευσέβεια.

Μόνον δύο ή τρία πιάτα με κόλλυβα ετοιμάστηκαν, αλλά ο ιερέας του ναού -π. Δημήτριος Κορδάρης-, διάβαζε για πολλή ώρα ένα μακρύ κατάλογο κεκοιμημένων.

Αιωνία αυτών η μνήμη!

Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή είναι πραγματική πνευματική πανδαισία. Νηστεία, Ακολουθίες πρωί και βράδυ. Οι πιστοί αισθάνονται σαν να ζουν σε μοναστήρι. Πώς να μη νιώσει κατάνυξη η ψυχή και να μην αισθανθεί ότι ζει ένα πνευματικό πανηγύρι;

1 comment: