Monday, February 19, 2018

ΕΥΧΕΛΑΙΟ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΑΣΤΟΡΙΑΣ


ΕΥΧΕΛΑΙΟ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΑΣΤΟΡΙΑΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Σήμερα, Καθαρά Δευτέρα το πρωί, τελέστηκε το μυστήριο του Αγίου Ευχελαίου, στον Ιερό Ναό Αγίας Αικατερίνης Αστορίας.

Η συμμετοχή σχετικά μεγάλη, αν λάβει κανείς υπόψη ότι στην Αμερική η Καθαρά Δευτέρα δεν είναι αργία, αφού οι Προτεστάντες δεν έχουν τέτοιες εορτές και γι' αυτό η Καθαρά Δευτέρα είναι εργάσιμη μέρα.

Πολύ κατανυκτικό το μυστήριο του Αγίου Ευχελαίου. Οι ευχές, τα αποστολικά και τα ευαγγελικά αναγνώσματα ένας ατέλειωτος πλούτος θεολογίας που οδηγεί σε μετάνοια και στην εν Χριστώ ζωή.

Ο ευλαβής λειτουργός, π. Βασίλειος Λούρος, τέλεσε, με κατάνυξη, το μυστήριο και μας είπε λίγα λόγια για να μας βοηθήσει να ζήσουμε την ευλογία του μυστηρίου του Αγίου Ευχελαίου και το βαθύτερο νόημα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Μας προέτρεψε να συμμετέχουμε στις Ακολουθίες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, να ησυχάζουμε από την τύρβη και τον θόρυβο του κόσμου και στην ησυχία της προσευχής και της σιωπής να αυξήσουμε την αγάπη και την πίστη μας στο Χριστό.

Είναι κρίμα επειδή το μυστήριο του Αγίου Ευχελαίου τελείται ελάχιστες φορές τον χρόνο.

Τι ωραία που θα ήταν αν οι κοινότητές μας συμπεριλάμβαναν μια φορά τον μήνα το Άγιο Ευχέλαιο στο πρόγραμμά τους.!

Κάθε αρχή του μήνα τελείται αγιασμός. Πολλές κοινότητες τελούν μια φορά την βδομάδα την Ακολουθία της Παράκλησης στην Παναγία ή σε άλλους Αγίους. 

Τι ωραία που θα ήταν αν μια φορά τον μήνα προσετίθετο και το μυστήριο του Αγίου Ευχελαίου.! 

1 comment:

  1. Το Μυστήριο του Ευχελαίου τελείται έκτακτα και όχι τακτικά.Δεν μπορεί να ενταχθεί σε μηνιαίο πρόγραμμα ,όπως η Θ.Λειτουργία,μια Παράκληση ,η ο Αγιασμός.Έχει έντονο τον ιδιωτικό χαρακτήρα,γι'αυτό πολλές φορές τελείται σε οικίες. Σύμφωνα με τον αδελφόθεο Ιάκωβο τελείται μετά απο πρόσκληση του πρεσβυτερίου στην οικία του ασθενή.Δευτερευόντως τελείται στον Ναό,μιά που το μυστήριο του Ευχελαίου είναι -εκτώς των άλλων- και για την παρηγοριά και ενίσχυση του ασθενή που είναι κλινήρης και δεν μπορεί να μεταβεί στον ναό για την απο κοινού συμμετοχή στην Θεία Λειτουργία και στο Μυστήριο της Θείας Κοινωνίας.

    ReplyDelete