Monday, February 5, 2018

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ “ΤΡΙΠΡΟΣΩΠΟ” ΓΙΑ ΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΣΙΚΑΓΟΥ


ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ “ΤΡΙΠΡΟΣΩΠΟ” ΓΙΑ ΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΣΙΚΑΓΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Διαβάσαμε, στη “Ρομφαία”, το ακόλουθο σύντομο ρεπορτάζ του κ. Θεόδωρου Καλμούκου:

“Η Επαρχιακή Σύνοδος κατάρτισε το «Τριπρόσωπο» για την Μητρόπολη Σικάγου από τους εξής τρεις Αρχιμανδρίτες: Ναθαναήλ Συμεωνίδης, Τιμόθεος Μπακάκος και Κωνσταντίνος Μόραλης.”

Η πληροφόρηση είναι φειδωλή γι’ αυτό δεν μας επιτρέπει να σχολιάσουμε αναλυτικά τον καταρτισμό του “τριπρόσωπου” το οποίο -εν συνεχεία- ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος θα πάρει στο Φανάρι για να εκλέξει η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Θρόνου τον Μητροπολίτη Σικάγου.

Για την ώρα περιοριζόμαστε να εκφράσουμε τη χαρά μας επειδή στο “τριπρόσωπο” δεν περιλαμβάνεται επίσκοπος που θα μετατεθεί στο Σικάγο. Άρα ο Θρόνος Σικάγου δεν θα πληρωθεί με το θεομίσητο μεταθετό.

Η αναφορά του κ. Καλμούκου για τον καταρτισμό του “τριπρόσωπου” των τριών Αρχιμανδριτών είναι τηλεγραφική και δεν μας δίνει την ευχέρεια να κατανοήσουμε τι ακριβώς συνέβηκε σήμερα στη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Αν καταλάβαμε καλά, από τη σειρά που παραθέτει τα ονόματα ο κ. Καλμούκος, ο π. Ναθαναήλ Συμεωνίδης, είναι ο κληρικός που συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους; Αν αυτό αληθεύει ποιοι και πόσοι ιεράρχες τον ψήφισαν;

Οι Αρχιμανδρίτες Τιμόθεος Μπακάκος της Μητροπόλεως Σικάγου και ο Αρχιμανδρίτης Κωνσταντίνος Μόραλης της Μητροπολεως Νέας Ιερσέης μας είναι εντελώς άγνωστα πρόσωπα. Ελπίζουμε και προσευχόμαστε να είναι παραδοσιακοί και αδιάβλητοι κληρικοί.

Ο Αρχιμανδρίτης Ναθαναήλ Συμεωνίδης, όμως, είναι ευρέως γνωστός στη Νέα Υόρκη που υπηρετεί για πολλά χρόνια ως κληρικός.

Πρόκειται -δυστυχώς- για Οικουμενιστή, νεωτεριστή, Κολυμπαριστή, Νεορθόδοξο, Νεονικολαίτη -και όχι μόνον- κληρικό.

Αν δεν κάνουμε λάθος τυγχάνει πνευματικό ανάστημα του γνωστού ευλαβούς επισκόπου Χριστουπόλεως Μακάριου, που υπηρετεί στην Αυτόνομη Εκκλησία της Εσθονίας. 

Αυτά τα δεδομένα, είναι ασφαλώς υπόψη του Σεβ. Αμερικής. Υπήρξε άλλωστε και διάκονος του Σεβασμιώτατου. Για να τον προωθεί, λοιπόν, ως Μητροπολίτη Σικάγου σημαίνει ότι ο Σεβασμιώτατος κ. Δημήτριος είναι απολύτως πεπεισμένος για το αδιάβλητο του ήθους του. Ως εκ τούτου πρέπει να αισθάνεται τη σιγουριά ότι, αν τελικά εκλεγεί ο Πανοσιολογιώτατος κ. Ναθαναήλ, θα συνεχίσει επάξια τη λαμπρή παράδοση ήθους και ακεραιότητας, που διακρίνει τους ιεράρχες της Μητροπόλεως Σικάγου τις τελευταίες δεκαετίες.

Ας μάθουμε, όμως, λεπτομέρειες για την κατάρτιση του “τριπρόσωπου” και θα επανέλθουμε.

No comments:

Post a Comment