Wednesday, September 28, 2016

Η ΥΒΡΙΣΤΙΚΗ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΔΙΟΝΥΣΗ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ


Η ΥΒΡΙΣΤΙΚΗ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΔΙΟΝΥΣΗ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ

Του Β. Χαραλάμπους, θεολόγου
=====

Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στον διαδικτυακό ιστότοπο politis.com.cy (25/9/2016), του κ. Διονύση Διονυσίου, και που τιτλοφορείται «Αφήστε τα παιδιά να προσκυνήσουν» μεταξύ άλλων αναφέρει το εξής: «Η θρησκεία, εν ολίγοις, έχει καταντήσει ο θρασύτατα νωχελικός αλγόριθμος των αγραμμάτων, που βαριούνται να διαβάσουν, αρνούνται να μάθουν, αλλά εξ επιφοιτήσεως του Αγίου Πνεύματος, ως συνεχιστές των 12 ψαράδων αποστόλων της Γαλιλαίας, τα ξέρουν όλα. Οπότε αφήστε τα παιδάκια του νηπιαγωγείου να μαθαίνουν κι αυτά!» 

Πόσο απαξιωτικά ομιλεί αναφέροντας με θρασύτητα, ’των αγραμμάτων’’, ‘’που βαριούνται να διαβάσουν’’, ‘’αρνούνται να μάθουν’’ Ανταποκρίνεται η θρασύτατη αυτή απαξίωση στην πραγματικότητα; Αν ρωτήσει και αυτούς ακόμη που εναντιώνονται στην Πίστη, δεν θα βρει όσους νομίζει συνηγορούντες. Επίσης λυπεί αυτό που αναφέρει, «αλλά εξ επιφοιτήσεως του Αγίου Πνεύματος, ως συνεχιστές των 12 ψαράδων αποστόλων της Γαλιλαίας, τα ξέρουν όλα». Είναι αλήθεια πως τέτοια συμπλεγματική απαξίωση σπάνια συναντάς.

Παρομοιάζεται απαξιωτικά η θρησκεία ως αλγόριθμος, δηλαδή σαν μια συστηματική δηλαδή διαδικασία αριθμητικών σχέσεων και μάλιστα κάνει ακόμα πιο απαξιωτικό τον χαρακτηρισμό του προσθέτοντας και τον επιθετικό προσδιορισμό ‘’νωχελικός’’. «Οι προσθετικοί αριθμοί της ευρωπαϊκής προόδου είναι τέτοιοι, ώστε τα πάντα ως άθροιση πρέπει να δώσουν τον αναρχισμό  και τον μηδενισμό, με οποιοδήποτε τρόπο και αν τους αθροίζετε*», λέγει ο Άγιος Ιουστίνος Πόποβιτς. Ωσμή θανάτου λοιπόν, ο αλγόριθμος των μηδενιστικών ‘’φιλοσοφιών’’ που αντιστέκονται στην Πίστη στο Θεό. 

«Ποια είναι η διαφορά ενός θεολόγου από έναν ιστορικό, ένα γιατρό ή έναν αστρονόμο;  Η απάντηση είναι απλή : Ο θεολόγος τα ξέρει όλα, έχει απαντήσεις για τα πάντα, ενώ οι άλλοι δύστυχοι επιστήμονες δηλώνουν αδαείς», αναφέρει αλλού στο άρθρο του ο εν λόγω δημοσιογράφος. Μόνο λύπη προκαλεί τέτοια απαξίωση. 

«Τα φιλελεύθερα κινήματα μετά τη Γαλλική Επανάσταση αποκήρυξαν τις θρησκείες ως στοιχείο κοινής ταυτότητας των κατοίκων μιας πολιτείας, οι κομμουνιστές ήρθαν σε ευθεία αντιπαράθεση με τα θρησκευτικά δόγματα, με τον Λένιν, ως εκπρόσωπο ενός κόκκινου κρατισμού, να αποκαλεί τη θρησκεία ‘’το όπιο του λαού’’ ενώ ο αναρχικός Μιχαήλ Μπακούνιν έκανε ένα βήμα παραπάνω θεωρώντας ότι μεταξύ Θεού και κράτους δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά αφού δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά αφού και οι δύο θεσμοί επιχειρούν να υποδουλώσουν τον άνθρωπο, εναρμονιζόμενος κατά κάποιον τρόπο με τον Ντενίς Ντιντερό», ανέφερε ο εν λόγω δημοσιογράφος. 

Ως και στον Λένιν που είχε εφαρμόσει την απάνθρωπη κομμουνιστική δικτατορία προσέτρεξε, αλλά με διπλό λάθος, καθότι η φράση που αναφέρει ο εν λόγω δημοσιογράφος την είπε ο Μαρξ και όχι ο Λένιν. Κάνει αναφορά επίσης στον θεωρητικό του αναρχισμού Μπακούνιν, με την αντίθεη αναφορά του «αφού και οι δύο θεσμοί επιχειρούν να υποδουλώσουν τον άνθρωπο», λησμονώντας το έρεβος που οδηγεί τόσο η θεωρία όσο και η πρακτική του αναρχισμού σε μια κοινωνία. Η έμμεση αναφορά στον Ντιντερό ήταν βοηθητική στο μένος ενάντια στην Πίστη; Μη λησμονούμε ότι ο Ντιντερό ήταν εκείνος που μίλησε πρώτος για την ‘’ομορφιά του κακού’’. Η φράση που λέγει «οι άνθρωποι δεν πρόκειται να ελευθερωθούν προτού ο τελευταίος βασιλιάς στραγγαλιστεί με τα έντερα του τελευταίου παπά», που τόσο συγκλονίζει κάποιους που εναντιώνονται στην Πίστη στον Θεό, στον Ντιντερό ανήκει. Και φυσικά δεν παραλείπει να κάνει αναφορά και στον άθεο Μπέρναντ Σω. Με πόση αλήθεια εμμονή παραθέτει την ομήγυρη των Ευρωπαίων ασόφων, που τόσο εδονούντο με το αντίθεο μένος; 

Είναι λυπηρό να γράφονται τέτοια απαξιωτικά στην Κύπρο, όπου η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων της νήσου είναι πιστοί Ορθόδοξοι Χριστιανοί. «Μήπως είμαστε μάρτυρες του ιδεολογικού και πρακτικού αναρχισμού και μηδενισμού που ερημώνουν την ευρωπαϊκή ήπειρο;*», διερωτάται ο Ομολογητής Άγιος Ιουστίνος Πόποβιτς


*«Φιλοσοφικοί κρημνοί», Οσίου Ιουστίνου Πόποβιτς – Έκδοση Ιερά Μονή Χιλανδαρίου

No comments:

Post a Comment