Thursday, September 8, 2016

ΕΝΑΣ ΤΑΤΖΙΚΟΣ ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΠ. ΠΑΥΛΟΥ


ΕΝΑΣ ΤΑΤΖΙΚΟΣ ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΠ. ΠΑΥΛΟΥ

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Ο Πάβελ (Παύλος) Ισονκούλοβιτς Νουμάνωφ είναι ένας ασπρομάλλης ανώτατος αξιωματικός της Ρωσσικής Αστυνομίας, Καθηγητής στην Ακαδημία του Υπουργείου Εσωτερικών της Ρωσσικής Ομοσπονδίας. Το στήθος του είναι φορτωμένο με παράσημα που πήρε υπηρετώντας τη Ρωσσική Ομοσπονδία. Δεν είναι Ρώσσος, παρά το γεγονός ότι έχει ανεβεί στα ανώτατα κλιμάκια της κρατικής μηχανής της πολυεθνικής αυτής χώρας. Κατάγεται από το Τατζικιστάν, μωαμεθανική χώρα της Κεντρικής Ασίας. Ο πατέρας του ήταν διάσημος Χημικός στην Ακαδημία Επιστημών του Τατζικιστάν. 

Είναι βαπτισμένος Ορθόδοξος εδώ και τρία χρόνια. Για τη μεταστροφή του μιλά στη δημοσιογράφο Έλενα Χομούλλο. Επιμένει ότι οι περιστάσεις της ζωής τον έσπρωξαν στην απόφασή του αυτή, δηλαδή τα περιστατικά που συνάντησε, αυτά που έμαθε στο σχολείο, και γενικά οι εμπειρίες του. Κατά τη μεταστροφή του από Χουρσίτ (που ήταν το μωαμεθανικό του όνομα) πήρε το όνομα Παύλος διότι κι αυτός οδηγήθηκε στο Χριστό από άλλη πίστη. Του άρεσε, λέει, να μπαίνει συχνά στις ορθόδοξες εκκλησίες. Τον έσπρωχνε η περιέργεια αλλά, στο τέλος, τα μάτια του δεν ξεκολλούσαν από τις εικόνες των Αγίων. Είχε προσέξει ότι ο κόσμος προσευχόταν σε διάφορους Αγίους, ανάλογα με την περίσταση. Ο ίδιος τιμά ιδαιτέρως, εκτός από τον Απόστολο Παύλο, την Αγία Ματρώνα την αόμματη. Στην πόλη Κοστρόμα συνάντησε το μητροπολίτη Αλέξανδρο, ο οποίος απάντησε όλες τις ερωτήσεις που του υπέβαλε ο Τατζίκος αξιωματικός. Στο πρόσωπο του Επισκόπου αυτού θαύμασε την πτωχεία του και την ασκητικότητά του. Όποτε ο μητροπολίτης αυτός έρχεται στη Μόσχα τρέχει να τον συναντήσει. 

Τα χρόνια περνούσαν και στα 2013 ο Χουρσίτ πήρε την απόφαση να υλοποιήσει τη μεταστροφή του στο Χριστό. Σε μια ενορία  της ρωσσικής πρωτεύουσας βρήκε τον πρεσβύτερο Αλεξέι στον οποίο εξέφρασε τον πόθο του να ασπασθεί την Ορθοδοξία. Ο ιερέας του είπε ότι αυτό είναι σοβαρό θέμα και δεν πρέπει να βιαστεί. Τον συμβούλεψε να περιμένει ένα μήνα και μετά να προχωρήσει. Τελικά βαπτίσθηκε μαζί με τρία άλλα άτομα την 29η Ιουνίου ημέρα των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Την ημέρα αυτή γιόρταζε και τα γενέθλιά του! Τελικά έτσι γίνεται στη ζωή. Όποιος επιθυμεί να ενταχθεί στην Εκκλησία ο Θεός βρίσκει τρόπους και τον οδηγεί μέχρις εκεί. Αλίμονο, όμως, σ’ εκείνους που είναι έτοιμοι να δώσουν τα άγια τοις κυσί στο όνομα μιας ψεύτικης, ανούσιας και όχι κατά Θεόν «καταλλαγής».

No comments:

Post a Comment