Monday, September 19, 2016

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΠΡΟΒΑΛΛΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ ΤΟΥ ΑΘΗΝΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΑΙΚΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟ


Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΠΡΟΒΑΛΛΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ ΤΟΥ ΑΘΗΝΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΑΙΚΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα των παπικών “επισκόπων” ο Παναγιότατος Oικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος κάνει ξεκάθαρα τρία πράγματα.

1.) Καταρχήν ότι ο σύγχρονος οικουμενισμός κινείται μέσα στις συντεταγμένες που καθόρισαν οι Πάπες Ιωάννης ΚΓ΄και ο Πάπας Παύλος ΣΤ΄ από την πλευρά του Βατικανού και ο Πατριάρχης Αθηναγόρας από την πλευρά της Ορθοδοξίας.

2.) Αλλά ο Παναγιότατος ξεκαθαρίζει κι ένα άλλο στοιχείο της σύγχρονης οικουμενιστικής κίνησης η οποία έχει και πάλιν αφετηρία τους οικουμενιστικούς προσανατολισμούς του Αθηναγόρα. Ο διάλογος, ισχυρίζεται ο Παναγιότατος, είναι χρήσιμο εργαλείο για τη  προώθηση εγκόσμιων στόχων. Η συνεργασία των χριστιανικών “Εκκλησιών” και των άλλων θρησκειών για την επίτευξη της ειρήνης και της συμφιλίωσης των ανθρώπων είναι βασικός στόχος του Οικουμενισμού. Ο “λαικός οικουμενισμός”, λοιπόν, είναι στις προτεραιότητες του Οικουμενισμού.

3.) Τέλος ο Παναγιότατος διαβεβαιώνει ότι οι αποφάσεις της Συνόδου της Κρήτης κινούνται μέσα στις ίδιες προδιαγραφές της παρακαταθήκης του Πατριάρχη Αθηναγόρα και του “λαικού οικουμενισμού”

Με αυτά τα δεδομένα ο Παναγιότατος  προσπάθησε να δικαιώσει την παρουσία του στην Ασίζη όπου βρίσκεται για να λάβει μέρος στις παναθρησκειακές φιέστες που θα πραγματοποιηθούν για τα τριαντάχρονα της Διαθρησκειακής προσευχής που έκανε ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄ Βοιτύλας.

Ας τα έχουν αυτά υπόψη όσοι ισχυρίζονται ότι είναι παρεξήγηση η αντίληψη ότι με την ορολογία της Συνόδου της Κρήτης οι αιρέσεις αναγνωρίζονται ως Εκκλησίες. Ο Παναγιότατος, με τη συνέντευξή του, τους διαψεύδει απόλυτα επειδή συνδέει ευθέως τη Σύνοδο της Κρήτης και τη σύγχρονη οικουμενιστική κίνηση με τους οραματισμούς και τις παρακαταθήκες του Αθηναγόρα.

No comments:

Post a Comment