Tuesday, April 5, 2016

ΠΟΣΟ ΑΓΝΟΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΙΣΙΟΥ, ΟΤΑΝ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ;


ΠΟΣΟ ΑΓΝΟΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΙΣΙΟΥ, ΟΤΑΝ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ;

‘’Όποιον αγαπά πιο πολύ τον Θεόν και την πατρίδα, αυτόν να ψηφίσετε’’, έλεγε ο Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης

Του Β. Χαραλάμπους, θεολόγου
=====

Οι βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο πλησιάζουν. Για να έλθει καλό στο πολυβασανισμένο αυτό νησί, και πρωτίστως για την Εκκλησία, θα πρέπει να ψηφίζομε μακριά από πάθη και ιδιοτέλειες. Δεν είναι λίγοι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί που συχνά πυκνά ομιλούν για τον Άγιο Παΐσιο, αλλ’ όμως σ’ αυτό το θέμα πεισματικά αγνοούν τις συμβουλές του, ακολουθώντας πεισματικά το πάθος τους. 

Δεν είναι λίγοι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, που με τέτοιο τρόπο ομιλούν για τον Άγιο Παΐσιο, που σε κάνουν να νομίζεις πως ήταν κάποτε υποτακτικοί του. Κι όμως όταν έλθει η ώρα να καθορίσουν με την ψήφο τους σε πάρα πολλά θέματα το μέλλον του τόπου, το πάθος δεν τους αφήνει ν’ ακούσουν την προτροπή του Αγίου αυτού Γέροντος που έλεγε, «Όποιον αγαπά πιο πολύ τον Θεόν και την πατρίδα, αυτόν να ψηφίσετε». Και αυτό φυσικά δεν έχει καμιά σχέση με ιδεολογικές ταμπέλες της Δεξιάς ή της Ακροδεξιάς, αλλά είναι στάση πολιτικής συμπεριφοράς Ορθοδόξου Χριστιανού. Λίγοι δυστυχώς τον ακούν σε τούτη τη συμβουλή του. Και το χειρότερο, που προκαλεί ακόμα περισσότερη λύπη, είναι που προσπαθούν να πείσουν κι άλλους σε τούτη την κατάντια τους.

«Το να ενδιαφέρεται κανείς τώρα και να ανησυχεί για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το έθνος μας είναι ομολογία, γιατί η Πολιτεία τα βάζει με τον θείο νόμο. Ψηφίζει νόμους ενάντιους στο νόμο του Θεού. Γι’ αυτό όσοι έχουν αντίληψη του κινδύνου πρέπει να εναντιώνονται στις τάσεις αυτές», ομολογούσε ο  Όσιος Παΐσιος. Πόσοι Χριστιανοί Ορθόδοξοι αγνοούν τα λόγια του Αγίου Παϊσίου και πεισματικά ψηφίζουν με βάση το πάθος των μαρξιστικά κόμματα; Πόσοι Χριστιανοί Ορθόδοξοι  αγνοούν τα λόγια του Αγίου Παϊσίου και πεισματικά ψηφίζουν με βάση το πάθος των πολιτικούς που προτιμούν να λυπήσουν το Θεό παρά την Ευρωπαϊκή Ένωση, από Ευρωπαϊκές εκκοσμικευμένες αντιλήψεις Είναι πολύ λυπηρό ένας Χριστιανός από τη μια να ομολογεί ότι το πρώτιστο γι’ αυτόν είναι η Πίστη και από την άλλη να γίνεται συνεργός και συνένοχος για την εκλογή κομμάτων με δεδηλωμένη αντιεκκλησιαστική πολιτική. 

Κατ’ αρχή είναι γεγονός ότι τα αριστερά μαρξιστικά κόμματα, εκ των προτέρων έχουν δεδηλωμένη την πολιτική τους απέναντι στα θέματα Πίστεως και ότι δεν εξαρτάται από τη στάση ενός ή δύο βουλευτών, που πιθανό να έχουν διαφορετική άποψη. Η ιδεολογία τους είναι αυτή που καθορίζει τη στάση των. Στα υπόλοιπα κόμματα δεν υπάρχει εκ των προτέρων δεδηλωμένη στάση απέναντι στα θέματα Πίστεως, εκτός από αυτά που εμφορούνται ιδεαλιστικά από την ‘’Ευρωπαϊκή ιδέα’’, την οποία θέτουν υπεράνω και θεμάτων Πίστεως κάποτε.

Είναι γνωστοί ποιοι εκ των προτέρων θα βάλουν την ιδεολογική τοποθέτηση τους πάνω από το νόμο του Θεού. Πρωτίστως αυτοί που κουβαλούν στην ιδεολογία τους την μαρξιστική αντιθεΐα (εννοώ κόμματα, όχι ανθρώπους), αλλά και εκείνοι που στο δίλημμα μεταξύ των νόμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των νόμων του Θεού, θα προβάλουν το τετριμμένο «μα το λέει η Ευρωπαϊκή Ένωση». Κάτι σαν αυτό που ανέφερε κάποτε ο Αρχιμανδρίτης Βασίλειος Γοντικάκης «Οι Αριστεροί χλευάζουν, οι δεξιοί αγνοούν…». 


Η Αριστερά είναι γνωστό ότι από την άθεη μαρξιστική ιδεολογία της καθορίζει σε πολλά θέματα τη στάση της  στα θέματα Πίστεως. Η Δεξιά δυστυχώς τηρεί μια επιφανειακή ιδεολογική ‘’στάση ταμπέλας’’ στα θέματα Πίστεως και όχι συνειδητή στάση, για τούτο το απαράδεκτον σε κάθε σχεδόν δισταγμό, «μα το είπαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Ο λόγος του Αγίου Παϊσίου «Όποιον αγαπά πιο πολύ τον Θεόν και την πατρίδα, αυτόν να ψηφίσετε», είναι καθοριστικός ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί που είμαστε για την πολιτική στάση μας, αλλ’ όμως συνάμα και τόσο δύσκολος όταν πρυτανεύει το πάθος και η ιδιοτέλεια.

No comments:

Post a Comment